Offtopic

Zato sto smo takav narod koji veruje samo u "patrijahalne" stvari i sto se nema tolerancije ni prema geju, ni prema crncu.

I posle mi smo divljaci, pa eto, mi ne samo da smo samo divljaci, vec konttadiktoran narod.

Pa nema to veze sa srpskim narodom lol homofobije imaš svuda. Neki dan sam pisao o svom iskustvu diskriminacije u Češkoj, koja važi za poprilično nehomofobičnu zemlju.

Niti sam za druge boje kože mislio na Srbiju... Već generalno na ljudski rod.

Svaka nacija se u red stavlja kroz efikasan rad institucija, kulturni obrasci se menjaju i ne postoji urodjeni mentalitet. Ti u apsolutnoj svakoj zemlji imas odredjen broj ljudi koji bi ubijao manjinske grupe da moze, samo sto ne smeju jer je sve regulisano i primenjuje se. Naravno, ekscesi se dogadjaju.

Nikad nece biti lako biti deo manjinske grupe, koje god vrste. To sto se kod nas demokratija razume kao puka volja vecine a ne dobrim delom zastita manjinskih prava od te vecine je druga stvar, govori o neadekvatnoj edukovanosti sire populacije. Mi i dalje imamo znacaj broj ljudi koji misle da je Biblija sa svim svojim delovima direktna rec Boga, neko seo i uradio intervju. Pritom Bibliju nisu ni procitali.

Mi smo zemlja u kojoj je pre 20ak godina bilo prihvatljivo i simpaticno da se u mejnstrim medijima prica o kopanju ociju zardjalim kasikama jer je neko drugacije nacije/veroispovesti, raspakivanje tabua oko seksualnosti ce potrajati malo duze.

Zivot je kratak, ono sto ti moras da uradis (sto je vecina nas ovde uradila) je da stvoris svoj bubble i da se maknes od toksicnih ljudi inace ces se unistiti. Mladost brzo prodje. Uvek ce biti ljudi koji ce te mrzeti, to je datost kad si manjina. Pocni da se upoznajes i druzis, dejtujes. Otvorice ti se novi svet i manje ces misliti o tome kako te svi mrze jer ces videti da postoje ljudi koji te gledaju kroz prizmu tvog karaktera a ne seksualne orijentacije.

I opet neće biti ništa. U normalnoj državi čovek na tako bitnoj funkciji bi već podneo ostavku, nevezano za to da li su optužbe istina ili ne. A kod nas će verovatno tu priču obrnuti po već utvrđenom šablonu - napadaju Vulina = mrze Srbiju.

Od danas Beograd ima novu mobilnu aplikaciju za plaćanje i praćenje lokacija vozila u javnom prevozu. Može da se uplati avansno na nalog, može se kupiti karta i direktno platnom karticom, ili SMS-om na jedan klik. Za sada nije baš pouzdana niti precizna, za stajališta koja su više opterećena i gde staje dosta linija, slabiji je odziv aplikacije, valjda će to srediti vremenom. Inače, BusLogic je radio sličnu aplikaciju i za Novi Sad, samo je za Beograd veći zalogaj, i ima te opcije plaćanja karte, što mislim da u NS nema.

Za Android se može preuzeti na https://play.google.com/store/apps/details?id=buslogic.beogradplus, dok za iOS još nije objavljena, iako su je najavili.

bg_plus_1.webpbg_plus_2.webpbg_plus_5.webpbg_plus_3.webpbg_plus_4.webp

Da, ovde ima samo avansno da se uplati na nalog i onda ti skida valjda kako očitavaš na validatoru. :unsure: Nisam probala, tako da nisam sigurna. Uglavnom koristim varijantu da kupim kod vozača pri ulasku, mada imam i mesečnu karticu koju sam koristila dok sam se vozila kontinuirano busom. Sad ga i slabije koristim, mada nam je i GSP generalno u raspadu.

Ja probao da preuzmem, da vidim kako izgleda, kad ono - aplikacija nije dostupna u zemlji u kojoj se nalazite. :LOL:

• Haha
Reactions: Mrm
I opet neće biti ništa. U normalnoj državi čovek na tako bitnoj funkciji bi već podneo ostavku, nevezano za to da li su optužbe istina ili ne. A kod nas će verovatno tu priču obrnuti po već utvrđenom šablonu - napadaju Vulina = mrze Srbiju.
Pa kod nas je drzavni vrh direktno upleten u proizvodnju i distribuciju marihuane, afera nad aferama, optuznica na 300 strana, pa su opet nedodirljivi...

Ja probao da preuzmem, da vidim kako izgleda, kad ono - aplikacija nije dostupna u zemlji u kojoj se nalazite. :LOL:
Da, videh komentare da nije dostupna u drugim državama, možda da probaš preko VPN-a, preko računara, pa da ti se skine tako na telefon...

Da, ovde ima samo avansno da se uplati na nalog i onda ti skida valjda kako očitavaš na validatoru. :unsure: Nisam probala, tako da nisam sigurna. Uglavnom koristim varijantu da kupim kod vozača pri ulasku, mada imam i mesečnu karticu koju sam koristila dok sam se vozila kontinuirano busom. Sad ga i slabije koristim, mada nam je i GSP generalno u raspadu.
U Beogradu su ukinuli validatore, pa ne mogu da preslikaju sistem potpuno kao što je u NS, a i očigledno postoji problem skaliranja, jer u BG-u ima daleko više vozila i putnika, pa treba stabilan sistem za masovniju upotrebu. Biće blizu vozača aparat preko kog će moći da se kupi karta platnom karticom, za one koji nemaju net, i ne koriste aplikaciju a neće ni SMS da šalju, ali to će zaživeti kasnije, valjda do kraja leta. Videćemo kako će biti, nekako je sve čudno bez validatora, naročito prilikom presedanja i zbog mogućnosti da pošalješ SMS i platiš kartu maltene u trenutku kada naiđe kontrola.​

Evo neko je spremio apk, pa ko ne može da preuzme aplikaciju sa Play Store-a, može odavde da je skine i instalira na telefon.

Da, videh komentare da nije dostupna u drugim državama, možda da probaš preko VPN-a, preko računara, pa da ti se skine tako na telefon...

U Beogradu su ukinuli validatore, pa ne mogu da preslikaju sistem potpuno kao što je u NS, a i očigledno postoji problem skaliranja, jer u BG-u ima daleko više vozila i putnika, pa treba stabilan sistem za masovniju upotrebu. Biće blizu vozača aparat preko kog će moći da se kupi karta platnom karticom, za one koji nemaju net, i ne koriste aplikaciju a neće ni SMS da šalju, ali to će zaživeti kasnije, valjda do kraja leta. Videćemo kako će biti, nekako je sve čudno bez validatora, naročito prilikom presedanja i zbog mogućnosti da pošalješ SMS i platiš kartu maltene u trenutku kada naiđe kontrola.​
Ma naravno, nego eto kad si već bio pomenuo, rekoh da napišem kako je. Za sistem se slažem, ni ovaj kod nas nije baš najstabilniji (a u Beogradu bi morao i još zahtevniji), često su se validatori isključivali i resetovali sami od sebe, bukvalno nikad ne znaš kad će da se desi. Onda ti džabe i što imaš karticu kad nemaš mogućnost da validiraš. Dobra stvar je to za kartice, biće super ako zaživi.

U Novom Sadu sam prestao da idem gradskim posle srednje škole, posle toga samo peške ili taksijem. Tu negde pre desetak godina je taksi bio baš baš jeftin.

Toliko

Attachments

• Screenshot_2023-07-12-12-23-25-420.webp
    Screenshot_2023-07-12-12-23-25-420.webp
    85.5 KB · Views: 14
Čudno, jer je navodno kompatibilan sa svim Androidima nakon 4.4.

Piše da je kompatibilan sa Androidom 7.1 ili novijim.
Meni radi na oba telefona, na novom je Android 13, na starom iz 2018. godine je Android 10. Inače, Android 7.1 je izašao u oktobru 2016. @Endrega Kadašnji ti je telefon, koji je sistem na njemu?

Back