Izbori

Naravno da imaju i zakonski je to regulisano. Kome se ne sviđa ne mora ići tamo. Jesu to gradići za sebe, ali su veoma povezani sa Beogradom u užem smislu. Oni još i imaju koliko toliko opcija da ne moraju ići za skoro sve u Beograd. A šta ćemo sa Barajevom, pa i Grockom, kome bi ih ti pridružio?

Što ne valja? Sasvim je u redu. Mene prosto čudi da neki koji nemaju pojma o aktivnostima ljudi iz prigradskih opština, smišljaju podele i granice, i neutemeljeno govore šta je kome centar zbivanja.
pa upravo to što nismo upoznati sa dešavanjima znači da to nisu delovi iste celine

Haha, baš dobar izgovor. Ja jesam upoznat sa onim što me zanima i to mi je dovoljno. Ne znam šta se dešava u Sopotu, Lazarevcu i Mladenovcu, ali znam za Beograd sasvim dovoljno, i upravo ta veza ne treba da se raskine. Previše gledate iz svog ugla i šta je vama blisko.

Evo npr... Obrenovac i Lazarevac da se vrate Kolubarskom okrugu, a Mladenovac i Grocka da se vrate Smederevskom okrugu! Kolubarski okrug ostaje potpuno zakinut, pobegla Koceljeva, Obrenovac, Lazarevac... Ub hoće u Beograd, Ljig hoće u Čačak...

Jaka stvar. Valjda je važnije da ljudi bolje žive i imaju jasnu konekciju sa prirodnim centrom zbivanja, a ne da ih neko šutne što dalje. A i Beograd je zavistan i od Lazarevca i Obrenovca, pa ni u čijem interesu nije takvo razdvajanje. Kom okrugu bi pripojio Barajevo, Sopot i Surčin?

Kako to da Aranđelovac, Stara Pazova, Ub ne propadaju bez Beograda, čak štaviše imaju bolje ekonomske parametre od dobrog dela sredina koje pripadaju BG (okrugu).

Jaka stvar. Valjda je važnije da ljudi bolje žive i imaju jasnu konekciju sa prirodnim centrom zbivanja, a ne da ih neko šutne što dalje. A i Beograd je zavistan i od Lazarevca i Obrenovca, pa ni u čijem interesu nije takvo razdvajanje. Kom okrugu bi pripojio Barajevo, Sopot i Surčin?
ne čitaš šta ti je napisao

Grad Zagreb = uži deo grada

Zagrebačka županija = šira okolina grada, mesta koja gravitiraju Zagrebu, ali nisu deo iste prirodne celine.

Isto i za Sofiju, Bukurešt...

Dakle ostao bi Grad Beograd i lepo se stvori Beogradski okrug koji će da čine prigradske opštine + par novoformiranih iz gradskih opština (Sremčica od Čukarice, Ripanj od Voždovca, Borča od Palilule).

Ne lupetaj @Pokahontas, ne budi drzak. Čitam ja sve. Lepo sam pitao sa čim bi spojio Barajevo, Sopot i Surčin i nisam dobio odgovor. Ne zanimaju me Zagreb i Sofija, svaki grad ima svoje specifičnosti koje se moraju uzeti u obzir. Ne putuje hiljade ljudi iz Aranđelovca i Uba na posao u Beograd kao što putuju iz Barajeva, Obrenovca ili Grocke.

Gde ti je Novi Beograd? Prvo se on mora deliti ako se pogleda broj stanovnika. Opština Sremčica... nisam siguran da to jedno naselje treba da postane opština, em je daleko manje i ima manje stanovnika i od Barajeva.

I šta sa tim okrugom na kraju? Koja bi značajna razlika bila u odnosu na pojam prigradske opštine? Sigurno neće Barajevo više sarađivati sa Sopotom i Mladenovcom nego Beogradom u užem smislu. Dokle ste otišli, reklo bi se da Kumodraž treba da bude deo Grocke, a onda ih pripojiti Niškoj banji da sarađuju i razvijaju se.

Pa Kaluđerica je gradska opština Grocka, a bliže je gradu, odnosno mislim ovom delu gradske opštine Zvezdara!

Preduhitrio me Miloš i ja sam to hteo da pitam. Šta se tačno dobija sa "Beogradskim okrugom"? U čemu je razlika u odnosu na ovo kako je sada?

Preduhitrio me Miloš i ja sam to hteo da pitam. Šta se tačno dobija sa "Beogradskim okrugom"? U čemu je razlika u odnosu na ovo kako je sada?
Pa da se lakše oslobodi grad! 🤭 :D

Od čega da se oslobodi? Njegovih stanovnika?

Pa da, kad bi bio tako koncipirano već bi bila drugačija gradska uprava...

Sa Barajevom, Grockom, Sopotom, Palilulom (preka strana), Surčinom, malo teže... :D

Opet preduhitrih MilanaB 😃 Ako misle na to, rekoh već da u 10 gradskih opština živi više od 80% birača, što znači da nisu krive prigradske opštine što tih 80% ne želi drugačiju vlast. Sutra će se promeniti okolnosti, a najviše će trpeti građani ako se dese skandalozne odluke koje bi otežale život delu sugrađana.

Znam Miloše, ali Barajevo, Sopot, Surčin, Obrenovac, kakvo je ono leglo naprednjaka, ono je pišijada, moja koleginica sa faksa iz Barajeva je postala narodni poslanik preko noći bukvalno, aktivirala se stranački, aktivizam ulica, vdv, pultevi, primili je u opštinu Barajevo, dve godine tamo, ma ni pune, sledeći izbori, na listi za narodne poslanike i upadne... 🤭 :p

Pa da, kad bi bio tako koncipirano već bi bila drugačija gradska uprava...
Pa tu je po meni više problem što su GO izgubile ulogu koju bi trebale da imaju. Kada bi predsednik GO Stari grad, Vračar, Savski venac imao neku izvršnu funkciju potpuno bi bilo nebitno za koja je glasao onaj iz Barajeva ili Sopota. Ovako kada je apsolutno sva moć u rukama gradonačelnika Beograda sve je obesmišljeno.

Bilo kako bilo, kakva kod da je reorganizacija u pitanju, meni je normalno i da te prigradske opštine glasaju na izborima za grad Beograd kojem pripadaju. Svidelo se to nekome ili ne.

Drugo, opozicija snosi ogromnu odgovornost što su naprednjacima još na vlasti u Beogradu i ne treba tražiti izgovore za to. Čak i uz ovakvu kontrolu medija ko želi da se informiše, ima kako. A to zašto su većina građana i dalje apstinenti je pitanje za opoziciju.

Znači Milane, nema nam druge nego ili u naprednjake ili begaj odavde... 🤭 🤭 🤭

A ne znam ni da li znaš koliko se trenutno Bosanaca i Crnogoraca ubacuje na bs po opštinama koje si spomenuo, i one će se dobiti tako na narednim lokalnim, da li bi ti bio opozicija u takvoj borbi, najlakše je vama iz dijapsore da govorite to, ovo je totalno izipačeno, bolesno, igrom slučaja znam jer sam upućen.... Srbija i Beograd sa njom su u velikom problemu, ali to ćemo tek da vidimo... ;)

A prebacuju se i iz drugih delova Srbije ljudi, tamo gde su sigurni SNS da uzimaju, na druga mesta gde nisu, privremeno, pa će se vraćati posle sa prebivalištem.. Obožavam! :rs::love:❤️❤️

Back