Pesma za Evroviziju 22: Polufinale i finale

Bacio sam pogled na broj slušanja tj. strimova na Spotify-u i svaka čast svima, jer su svi prešli hiljadarku.

• Priđi mi - 2.161
  • Pesma ljubavi - 2.257
  • Zorja - 92.893
  • Dama - 3.118
  • Vrati mi - 9.236
  • Znam - 20.099
  • Tu gde je ljubav, tu ne postoji mrak - 1.031
  • Origami - 169.601
  • Ljubav bez dodira - 11.026
  • Brzina - 4.171
  • Oskar - 59.981
  • In corpore sano - 572.676
  • To nisam ja - 7.946
  • Blanko - 3.192
  • Pogledi - 2.275
  • Dve godine i šes' dana - 5.843
  • Ljubav me inspiriše - 31.427
  • Drama - 5.311
  • Tražim te - 2.392
  • Istina i laži - 6.508
  • Dođi da te volim 2.381
  • Bejbi - 33.282
  • Anđele moj - 1.482
  • Fitilj - 2.367
  • Nedostaješ - 1.918
  • Samo ne reci da voliš 1.998
  • Prijaće ti - 1.704
  • Haos - 3.424
  • Nema te - 2.633
  • Muškarčina - 396.853
  • Požuri, požuri - 4.900
  • Hajde nek' svak' peva - 2.312
  • Znaš li - 3.692
  • Ljubi, ljubi doveka - 7.441
  • Počinjem da ludim 9.241
  • Skidam - 13.379

Pogledah sada ovo i mogu da kazem da su vokali prelepi!
Ovi zenski prateci vokali pred kraj su divni, i jecaj u glasu..
Dopadju mi se i kostimi, nisam ranije priometio te umetnine na odelima, jako je lepo..
Tekst mi je malo prozaican, on mi se ne svidja do kraja..

A što bi tipa neki 20-ogodišnjak koji inače ne prati Evroviziju niti je ljubitelj iste (bilo da nikada nije odgledao nijedno veče ili svega par onako rekreativno), kome niko u porodici niti od prijatelja nije obožavalac ovog takmičenja, neko ko ima neke svoje muzičke preferencije i drukčije sfere interesovanja morao da zna za ''Džuli'' pa i za ''Waterloo'', ne razumijem?! Doduše, možda u vašim gradovima se po kafićima i klubovima pušta ''Džuli'', prilično sam siguran da je ja ovdje kod mene nikada nisam čuo ni u jednom lokalu za svojih 29 godina. Iz perioda Jugoslavije jedine pjesme za koje mogu garantovati da ih znaju sve generacije ''od 7 do 77'' i koje se i dan-danas vrte po radio-stanicama i televizijama su ''Brazil'', ''Hajde da ludujemo'' i naravno vanvremenska ''Gori vatra'' za koju mnogi i ne znaju da je bila na takmičenju.
Jednostavno, oni koji nemaju nikakvog dodira sa Eurosongom ne mogu ništa ni znati, naročito oni mlađi čiji se ni roditelji ne sjećaju dobro Jugoslavije a kamoli oni koji bukvalno ne znaju ništa o toj upokojenoj državi. Kada je riječ o Rivi, njihovu pobjedničku pjesmu isto smatram da slabo ko od mladih zna niti da je Jugoslavija ikada pobjedila, prvi ja nisam znao sve dok nisam postao fan iako sam za Emiliju znao od malih nogu jer je njena stvar ''Ja sam bila s njim'' redovno gruvala kada sam tek krenuo da izlazim kao klinac. :p

Tu Emilijinu pjesmu Ja sam bila s njim ja sam čuo prije dvije godine tek. Mislim da ta pjesma nije nikako bila hit u Hrvatskoj. U komentarima na YouTubeu su samo komentari Srba, baš zanimljivo. 😀 Nikad nigdje je nisam čuo na nekom hr radiju ili televiziji. Onaj duet s Badrićkom je bio hit.

Vjerujem da Rock me baby nije pretjerano poznata u Srbiji, ali u Hrvatskoj mislim da ne postoji osoba koja ne zna tu pjesmu. Ovdje su dva definitivno najveća hita Željo moja i Hajde da ludujemo.

Mi koji smo sada u kasnim 20-im i ranim 30-im smo imali tu ''privilegiju'' da kao klinci i tinejdžeri odrastamo u periodu masovne naloženosti našeg naroda na Evroviziju a u kom smo ujedno i postizali najbolje rezultate i pobijedili tako da za moju generaciju najstarija sjećanja za istu mogu da se vezuju za Ruslanu, Sakisa i Helenu (eventualno još Lordi i Sirušo) dok oni koji su danas u ranim 20-im i koji su u godini Marijine pobjede bili dječica nemaju nikakvu uspomenu ni sentiment na taj period jer ga se i ne sjećaju, odrastali su u deceniji kada smo bili prilično nebitni na takmičenju po pitanju pjesama i plasmana pa uvijek mi bude drago vidjeti nekog ko je jedva punoljetan a da je fan. Moje rođake koje imaju 21 i 23 godine nikada nisu ispratile nijedno izdanje niti se kod njih u školi ikada pričalo o takmičenju kao u mom slučaju kada je Eurosong bila glavna tema na hodnicima svakog maja (naročito u godinama kada je Srbija pobijedila i organizovala takmičenje), znaju za ''Molitvu'', Željkova dva pokušaja i to je to. :p

"Džuli" nema u Republici Srpkoj vrv iz političkih razloga, Danijel je baš procrnogorski orijentisan i prohrvatski..

I mene vežu lepe ESC uspomene na taj period 2000-ih. Kod mene u kući a rekao bih i kod mnogih drugih tad su se Željko, Marija i Jelena T pratili na tim izdanjima u najmanju ruku ko Đoković, sa sve tenzijom i navijanjem tokom glasanja, baš je nacija bila izrazito naložena tada. I isto u školi glavna tema najbitnija ikada 😄 Neka ekskurzija 2004. sećam se da sam bio glavna zvezda u autobusu jer sam samo ja imao dupli CD (piratski, normalno 😅) sa svim pesmama te godine, svi su trčali kod vozača da puštaju Ruslanu i Sakisa po više puta.

Sećam se i 2008. da mi je bilo hit, ta neka pravoslavna 😅 ekipa predstavnika tada, tipa Jelena T, Sirušo, Kalomira, ne znam da li i Dima Bilan kao pobednik, i još neko od predstavnika iz regiona tada, pokupili i valjda posle finala ili sutradan otišli u jedan etno restoran u Beogradu koji mi je bio doslovno u komšiluku. Pisalo se sutradan po novinama o tome i sećam se da mi je to tada bilo wow i kao omg kako ih nisam video 😄

A ja sam od detinjstva svakako dobro znao sve ovo što pominjete, Gori vatra, Ja sam za ples, Brazil, Džuli, Željo moja, Rock me baby (pa čak i od Emilije tu Ja sam bila s njim), vrtelo se to po radiju dosta uvek, i ovako po kafićima i prodavnicama, barem u Beogradu. I isto sam tu negde oko 2008. tek saznao koje su i kada od njih išle na ESC, znao sam ih do tada potpuno nevezano za taj kontekst.

@Undercover A ko je rekao da bilo ko mora bilo šta da zna? Sigurno da ima ljudi koji ne znaju ni "Loco Loco", pa ni "Molitvu", svega ima... Ako su ljudi totalno izolovani od svega što se plasira u medijima, normalno je da neće ni za šta skoro znati. Rekoh već, da mogu da razumem da mladi ispod 20 godine slabije znaju "Džuli", ali si rekao da u Srbiji ljudi ispod 40-ak ne znaju što zaista nije istina. Mnogo je logičnije što je Danijel bio pozvan zbog te pesme nego da je pozvana Maja Tatić da peva "Na jastuku za dvoje" koja jedva da je poznata ljudima iz Srbije koji nisu pratili Evroviziju u njeno vreme, a i Maju kao pevačicu slabo ovde znaju. Ako si iz BiH možda tebi to čudno zvuči, ali je tako. Da je pozvana ili se pozove u budućnosti, naravno da ne bi smetalo, ali jasno ti je valjda šta hoću da kažem. Domaći izbor i revijalni deo se ne prave isključivo za mlađu publiku već za sve generacije.

Spot se puštao i nakon 2000. godine na muzičkim kanalima, a poznat je i po sestrama Barudžija koje su u njemu plesale, a svojevremeno su bile popularne. Izolda Barudžija, osim što je predstavljala Jugoslaviju 1984. i bila sa Danijelom, bila je prateći vokal i Askama 1982. Uostalom,"Džuli" je jedna od najuspešnijih jugoslovenskih evrovizijskih pesama, i ne čudi što je hit koji se ne zaboravlja.

Ja prije 2003. sam slabo znao ESC pjesme sa ovih prostora.2002. pjesmu Maje Tatić nisam ni čuo tada,a Vesninu pjesmu tek nakon ESC,nisam ni znao da je bila na ESC,iako sam baš negdje u to vrijeme od rodice presnimavao njenu prošlu kasetu gdje je bila pjesma Za tebe stvorena s kojom je godinu prije bila na Dori.2001. sam vidio spot Nine Pršeša na tv,Vanninu pjesmu isto nisam čuo. Prijašnje hrvatske pjesme sam čuo ali nisam ni znao da su bile na ESC pjesme od Karana,Doris o Danijele tj Danijelinu pjesmu put čuo u Story Super Nova music takents.

A tek kad sam uveo internet krajem 2005.vidio sam sve ko je sve bio na ESC za Jugoslaviju,kao i za ex yu zemlje 90ih.

Isto znam da sam jedno vrijeme mislio da je Makedonija debitovala 2004. jer 2003. kada sam prvi put gledao nije ičestvovala. Nisam znao da su oni 3 puta učestvovali prije toga.

"Džuli" nema u Republici Srpkoj vrv iz političkih razloga, Danijel je baš procrnogorski orijentisan i prohrvatski..

Emitovao se spot na BN music.

• Like
Reactions: Mrm
Emitovao se spot na BN music.
Kapiram, i ovde ga sad slabo ima, on je bio uz Milov režim DPS partije u CG, pa je onda razočaran nekim stvarima u CG napustio zemlju i otišao za Zagreb..

@Donald Trump
Duet Emilije i Nine sam po prvi put čuo bukvalno prije par godina, a ne bih vjerovatno ni tada da nisam gledao neki Badrićkin intervju u kojem je izjavila da je jedina duetska pjesma koju je ikada snimila sa ženom ''Vlak'' sa Kokićkom pa rekoh daj da je pustim... :D Za ''Ja sam bila s njim'' znam otkako znam za sebe lol, neizostavna je bila na svakom punoljetstvu.
Ne znam za Srbiju ali ovdje je Emilija ranih dvijehiljaditih vjerovatno bila najpopularnija hrvatska pjevačica, sjećam se i dueta sa Borisom Režakom ''Jesmo li jedno drugom suđeni'' i spota za tu pjesmu koji se nije skidao sa RTRS-a, nastupali su zajedno i po kojekakvim emisijama i na festivalima u Banja Luci.

@Miloš
Nisam rekao da niko ne zna nego da rijetko ko zna, velika je razlika. Tako je, niko nije obavezan ništa da vidi ili da čuje, ali u svakom slučaju će mlađi prije čuti ''Loco loco'' nego bilo koju stvar iz perioda države koja ne postoji već decenijama.

E pa tad sam i ja čuo za Emiliju Kokić prvi put kad je bio taj duet sa Režakom.

@Undercover Naprotiv, većina zna, a ne retko ko... Jeste da smo susedi, ali nije baš da se apsolutno ista muzika sluša i kod vas i kod nas. "Loco Loco" su i čuli u revijalnom delu, a ako nisu znali za Džuli, taman im dobro došlo da je upoznaju.

Vjerujem da Rock me baby nije pretjerano poznata u Srbiji, ali u Hrvatskoj mislim da ne postoji osoba koja ne zna tu pjesmu. Ovdje su dva definitivno najveća hita Željo moja i Hajde da ludujemo.
Moji svi znaju, a sećam se i da smo se uz Tajči bacakali po rođendanima i to onih groznih devedesetih.
Marija Magdalena je isto prilično popularna od tih kasnijih, barem u mom okruženju 👍

Željo moja i Hajde da ludujemo su i ovde bili veliki hitovi u svoje vreme, mada se Željo moja nije održala kao Tajči...

Tajči se pevala i kasnije, mada je tu od početka bilo kojekakvih komentara.
Tada su bili prvi izbori, ustalile su se podele i više nismo bili samo Jugosloveni...

Back