nl Holandija 2022: S10 - De Diepte

Ove godine je bukvalno sve moguće. Mada ne bih da idemo u Holandiju opet. 😅

Meni je ovo postalo zvanicno najbolja holandska pesma ikad, pretekla mi je Calm After The Storm

Meni je ovo postalo zvanicno najbolja holandska pesma ikad, pretekla mi je Calm After The Storm
Slazem se. Veoma iznenadjujuce od Holandjana da posle uspeha iz 2019. godine posalju ponovo za relativno kratko vreme kvalitetnu i dobru konkurentnu pesmu na ESC.

Od 2010. mi je na 3. mjestu njihovih pjesama.

1. 2019
2. 2014
3. 2022
4. 2011
5. 2016
6. 2013
7. 2015
8. 2018
9. 2012
10. 2017
11. 2021
12. 2010

sieneke-shalali.gif

Arcade vrh vrhova. Calm After The Storm lijepa pjesma. Ostalog se ni ne sjećam.

Ovogodišnja mi je ok, ugodna pjesma za reklamu za uloške ili maskaru.

Otkad je termin Nizozemska slovenskog porekla?
Pa raščlani reči.. :ROFLMAO:

Isto kao što se u hrvatskom jeziku zapravo koriste imena meseci koja su izvorno slovenska, a kod nas je prihvaćeno iz latinkoga jezika...

"Nederland", što znači "niska zemlja" ili "niske zemlje".

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je stav još u januaru 2020, da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, tako da kod nas nema Nizozemske umesto Holandije, bez obzira na poreklo imena.

To je nešto drugo, ali ja kažem šta je poreklo same reči, ništa drugo...

Naravno i postujem pravila srpskog jezika. Samo sam zeleo naglasiti da nasi susedi imaju tacnije ime za ovu zemlju. Holandija je samo jedan deo cele zemlje. Znam ljude koji ne zive u Severnoj i Juznoj Holandiji da se ljute kada njihovu celu zemlju zovu Holandija.

Naravno i postujem pravila srpskog jezika. Samo sam zeleo naglasiti da nasi susedi imaju tacniju rec za ovu zemlju. Holandija je samo jedan deo cele zemlje. Znam ljude koji ne zive u Severnoj i Juznoj Holandiji da se ljute kada njihovu celu zemlju zovu Holandija.
Tačno tako, a evo malo više o samom pojmu "niske zemlje" koga interesuje:

https://hr.traasgpu.com/koje-su-niske-zemlje/

Poenta je da nije tačnije reći Nizozemska, već Holandija, bar na srpskom jeziku. Nebitno je kako oni zovu sebe. I Finci svoju zemlju ne zovu Finska, Nemci ne kažu Nemačka niti nešto slično, a kod nas su takva imena i ne treba ih dirati.

Kod nas je gomila termina preuzeto iu grčkog, a ne iz latinskog jezika, jer je nama pismenost i stigla iz Carigrada, ne iz Rima. Termin "nizozemska" u srpskom jeziku nema apsolutno nikakvo značenje, posebno drugi deo te kovanice, zemska. I to je čak i zvaničan stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika. Prvobitni naziv tog područja je bila Niska Germanija, a kasnije se celo područje označavalo kao Niske zemlje ili Nederland. Država o kojoj govorimo se formirala kao Holandija, oko sadašnjih istoimenih pokrajina, pa otuda i ime. Kasnije je usled teritorijalnog širenja usvojen naziv za celo to ppdručje kao zvaničan. To svakako nema veze sa srpskim jezikom koji ima svoja pravila i norme. Za nas je ta država Holandija, baš kao što je i glavni grad Austrije Beč, država na Kavkazu Gruzija, a ne Sakartvelo ili Džordžija i slično.

Ježim se od ovih pomodara koji se primaju na sve novo kao buđ na star hleb.

Poenta je da nije tačnije reći Nizozemska, već Holandija, bar na srpskom jeziku. Nebitno je kako oni zovu sebe. I Finci svoju zemlju ne zovu Finska, Nemci ne kažu Nemačka niti nešto slično, a kod nas su takva imena i ne treba ih dirati.
Ja sam iskreno za što više reči slovenskog porekla, jer mi jesmo slovenskog porekla, a ne germankog, ne smeta mi, ali ako postoji slovenska reč ja sam radije za nju..u Bugarskoj se više koristi slovenskih reči, a njihovo poreklo zapravo nije slovensko..

Nema diskusije ko je zašta, ako se zna kako je pravilno reći nešto na srpskom jeziku, a bar kod imena Holandije više nema nedoumica, svidelo se to nekom ili ne.

Back