ie Irska 2024: Bambie Thug - Doomsday Blue

U srpskom jeziku, prirodni rod može biti samo muški ili ženski jer u prirodi ne postoje bića srednjeg pola (tako se uči u školi).
Nije srpski jedini takav jezik, ali u prirodi postoje interseks osobe sa različitim reproduktivnim organima (ukupno ima oko 0.02% interseks osoba sa duplim organima, i oko 0.02% muškaraca sa XXY hromozomima).
Do toga dolazi u trudnoći, usled greške u odvajanju embriona koji su mogli da budu blizanci...

Primitivno je terati ih da se odluče za jedan pol, kao što je još primitivnije to odlučivati umesto njih.

Na ovu temu mogu da preporučim argentinski film XXY iz 2007. godine.

Ni u engleskom se tradicionalno ne koristi množina za jedninu, pa to nije smetalo recimo doktorima da među sobom usvoje kao novo pravilo za zaštitu privatnosti pacijenata, kada diskutuju o pacijentima i dijagnozama. Još u doba pandemije su i inače politički konzervativniji lekari koristili they, bez ikakve veze sa lgbt aktivizmom... Već zbog posledica za narušavanje privatnosti pacijenata...

Ni u engleskom se tradicionalno ne koristi množina za jedninu, pa to nije smetalo recimo doktorima da među sobom usvoje kao novo pravilo za zaštitu privatnosti pacijenata, kada diskutuju o pacijentima i dijagnozama. Još u doba pandemije su i inače politički konzervativniji lekari koristili they, bez ikakve veze sa lgbt aktivizmom... Već zbog posledica za narušavanje privatnosti pacijenata...
They oduvek postoji u engleskom jeziku kao zamenica u jednini

U nasem jeziku jednostavno ne postoji nacin da se na prirodan nacin prica o nebinarnoj osobi u neutralnom rodu, prvi problem kako da pricaju sami o sebi uopste, jedino na aorist svi da se prebacimo.

Bilo je pokusaja al prosto ne ide, ne iskljucujem da ce neko otkriti i bilo bi lepo kad bismo mogli da ispostujemo ljude bar u medijima al prosto nije moguce. Uglavnom vodi u jako neprirodno konstruisane recenice

Al zanimljivo je da se u anglo svetu i latinskoj americi mnogo vise forsira ta rodna neutralnost a u ostatku sveta, pre svega kontinentalnoj evropi, jako gura suprotna strana i eksplicitno razlikovanje muskog i zenskog oblika za sve

Pa sad, to je diskutabilno, može se protumačiti i kao uvredljivo, te da ispadnu i veći primitivci od nekih drugih. Još gore što mešaju, pa čas je srednjeg roda, čas muško, čas žensko.

U srpskom jeziku, prirodni rod može biti samo muški ili ženski jer u prirodi ne postoje bića srednjeg pola (tako se uči u školi). Međutim, imenice koje označavaju mlada lica, kod kojih još nisu jasno izražene karakteristike pola, su imenice srednjeg roda. Bambie nije mlado lice / biće (kao što su dete, prase, jagnje), pa se ne bi mogao primeniti srednji rod, osim da zvuči kao "to stvorenje / to biće" što nije baš lepo. Sve dok se ne definiše upotreba za nebinarne osobe, npr. od strane Instituta za srpski jezik SANU, sve je otvoreno i diskutabilno, pa je pogrešno reći da je neko primitivac, zarad sopstvene percepcije.​
Ckolovano by Dushka Vucinich

Zbog malog procenta izuzetaka, ne bi trebalo sve da postane univerzalno, radi nekakve korektnosti. Ako toliko cepidlačimo, onda bi bilo pogrešno reći npr. "koliko sam video lepih žena", jer kažeš da primitivci procenjuju šta oni misle da im je u reproduktivnom sistemu. Onda bi se moralo reći "koliko sam video lepih ljudi", bukvalno da se izbace muški i ženski pol, da se ne uvredi neko. To mi dođe gore nego roditelj 1 i 2, umesto mama i tata.

Nemam ništa protiv da se usvoji određena zamenica za nebinarne osobe, a do tada, govoriti ONO ili ONI, i misliti da si ispravno postupio, a možda si tek time napravio karambol, ne smatram poželjnim. I ta rodna neutralnost se ne može baš uvek primeniti. Biće da je pogrešno reći i dame i gospodo, jer možda se neko ne oseća tako, ko i što na ulici ne možemo stoprocentno znati ko se kako oseća.​

Bilo je pokusaja al prosto ne ide, ne iskljucujem da ce neko otkriti i bilo bi lepo kad bismo mogli da ispostujemo ljude bar u medijima al prosto nije moguce. Uglavnom vodi u jako neprirodno konstruisane recenice
Pa i u srpskom zvuče loše sociološkinje i ostale "škinje", pa smo se navikli da to čujemo...
Jezik je dosta i pitanje navike...

Rečenice u množini recimo ne bi bile neprirodno konstruisane... ili bi mogla da se zaista proširi upotreba srednjeg roda, kad ga već imamo, za razliku od mnogih jezika...

Španski i italijanski su takođe rodno zaguljeni, pa postoji način. Ili završno @ koje se izgovara kao "e" ili množina...

Ko želi, nađe način.

Svi kad vide Bambi shvate koliko su religiozni 🤣

Zbog malog procenta izuzetaka, ne bi trebalo sve da postane univerzalno, radi nekakve korektnosti. Ako toliko cepidlačimo, onda bi bilo pogrešno reći npr. "koliko sam video lepih žena", jer kažeš da primitivci procenjuju šta oni misle da im je u reproduktivnom sistemu. Onda bi se moralo reći "koliko sam video lepih ljudi", bukvalno da se izbace muški i ženski pol, da se ne uvredi neko. To mi dođe gore nego roditelj 1 i 2, umesto mama i tata.

Nemam ništa protiv da se usvoji određena zamenica za nebinarne osobe, a do tada, govoriti ONO ili ONI, i misliti da si ispravno postupio, a možda si tek time napravio karambol, ne smatram poželjnim. I ta rodna neutralnost se ne može baš uvek primeniti. Biće da je pogrešno reći i dame i gospodo, jer možda se neko ne oseća tako, ko i što na ulici ne možemo stoprocentno znati ko se kako oseća.​
Narano.
Što ne znači da u slučajevima kada znamo kako se neko oseća, da treba to namerno ignorisati, i svrstavati ih binarno na osnovu toga kako zamišljamo njihove reproduktivne organe...
Zbog nekog ličnog straha od "neprirodnog".

Iznesite dokaze na sto hoćemo novu eskalaciju!!!

Pa i u srpskom zvuče loše sociološkinje i ostale "škinje", pa smo se navikli da to čujemo...
Jezik je dosta i pitanje navike...

Rečenice u množini recimo ne bi bile neprirodno konstruisane... ili bi mogla da se zaista proširi upotreba srednjeg roda, kad ga već imamo, za razliku od mnogih jezika...

Španski i italijanski su takođe rodno zaguljeni, pa postoji način. Ili završno @ koje se izgovara kao "e" ili množina...

Ko želi, nađe način.
Ja sam otvorena za ideju al kazem da kolko ja vidim ne postoji nijedan predlozeni oblik da je iole prihvacen ni od strane najposvecenijih lgbt aktivista

Mogli bismo se mozda navici na “bambi su bili odlicni sinoc” ali onda bi bilo “ja sam bili” ili “ja smo bili”

Bambi je odlicno nastupilo kod nas ima jako jako pogrdo znacenje i prelose zvuci. Evo vidim sad to u blicu da kazu ono, grozno mi je to. I jos napisu zeli da se koristi zamenica ‘ono’. Pandan tome bi bilo it a ne they. Uzas, nece niko ovo prihvatiti

Mislim u pravu si, lepo je sto su neki novinari bar pokusali (mada ovo u blicu mi ne deluje da je bas samo dobra namera u pitanju), verovatno postoji nacin da se nekim cudnim konstrukcijama skroz izbegne spominjanje roda al za svakodnevni/spontani govor tesko

Nemci na primer isto nisu nasli nacin a gde smo mi od toga sa 10x komplikovanijim jezikom

Uf ja nema sanse da se setim kad sam pocela da botujem al od svih mojih predikcija irska sigurni finalista se jedina obistinila 🤣🤣

Back