Offtopic

Na poziciji moći i privilegije ti je svejedno da li je zakon onakav ili ovakav.

Nešto mi u zadnje vreme baš malo komentarišete političku situaciju i aktuelna dešavanja u Srbiji i u svetu koja su vezana ili nisu vezana za politiku... u ovom momentu kada nema previše info u vezi Evrovizije informacija o drugim stvarima je na tone...

Ovaj mi je video izletio na YT-u na recommendation, baš tužno vidjeti koliko bolest periodično promijeni jednu osobu na gore i generalno ovaj ogroman rast u broju onkoloških pacijenata u svijetu i kod nas je baš zabrinjavajući, nekada sam na tu bolest gledao onako samo iz daljine, a danas znam ljude iz bliže okoline koji su oboljeli. U FBiH je stanje katastrofa što se liječenja tiče i birokratije, mislim da je u RS-u stanje koliko-toliko bolje.

Pisali smo bas o ovome nedavno u temi Nauka, pogledaj zadnjih 10ak postova....tu smo se dotakli ove problematike ali i pomenutih trendova (zasto se povecava broj obolelih na globalnom nivou, zasto i mladi sada cesce oboljevaju nego u periodu pre 1990. itd.......).

Jos jednom, ukratko - voditi racuna o ishrani, imati uredan san, redovna fizicka aktivnost od 30 minuta minimum, izbegavanje opasnih hemikalija, azbesta i slicnih stvari, redovne kontrole (pogotovo ako u porodici vec postoji povecana incidencija oboljevanja od malignih bolesti)........takodje izbegavati alkohol, pusenje i ne biti gojazan, jer ove tri stvari znatno doprinose razvoju raka same po sebi. Sve ovo moze smanjiti sansu da mi sami postanemo pacijenti.

Bice bolja situacija sto se terapija tice, verujem, vec od sledece decenije ali je bitno staviti sopstveno zdravlje kao prioritet danas i gledati da se sacuvamo koliko je god to moguce. Rizik nece biti 0 i ako sve uradimo kako treba ali mozemo ga osetno smanjiti. Dosta toga je, srecom, u nasim rukama.

Moja strina je prije dvije godine imala tumor koji je valjda bio u ranoj fazi i odstranila ga je, ali ona i dalje puši npr. 😳 Sigurno jeste da ishrana i stres igraju veliku ulogu, ali nažalost može se pojaviti i kod ljudi sa zdravim načinom života. Nikad ne možeš biti siguran, najbolje je ići na redovne preglede i kad misliš da se najbolje osjećaš. Ja se često oslanjam na genetiku misleći neće mi se desiti jer eto kao imam naslijeđen jak imunitet, ali planiram raditi u budućnosti pregled radi prevencije.

Last edited:
Zato je akcenat na "koliko je god to moguce".

Nemoguce je izbeci sve sto je stetno jer.....kako rekosmo i nedavno, vazduh je zagadjen, voda je zagadjena, od mikroplastike niko ne moze pobeci......ali mogu se ovi stetni uticaji umanjiti.

Moguce je imati zdravu telesnu tezinu, ne biti pusac i izbegavati alkohol, to je apsolutno do nas. Cak i ako se predje granica sto se nekih stvari tice, moze se popraviti situacija ako mi sami to zelimo. I ja sam svojevremeno, kao mladji, u jednom periodu imao visak kilograma (iako sam bio savrseno svestan kakve rizike to nosi). Medjutim, jednog dana sam presekao i taj problem je resen kao da nikad nije ni postojao. A obzirom da, za razliku od tog perioda, sada poprilicno vodim racuna o svemu, mogu da kazem da mi ceo organizam radi bolje nego ikad. Um mi je ostriji, imam mnogo vise energije, skoro nikad nisam bolestan (izuzev COVIDa pre 2 godine, ne secam se kad sam zadnji put bio bolestan). Krvna slika mi je, takodje, prakticno idealna. Jednostavno, ogromna je razlika.

Zato je pristup vrlo bitan. Ako kazemo sebi "dacu sve od sebe da pomognem svom telu ne bih li bio zdrav/zdrava", na tome cemo i raditi. A ako se prepustimo svemu i ne radimo nista, govoreci sebi "ma, nije to do mene..........uzivacu dok mogu i trpacu sta stignem u organizam", onda idemo linijom manjeg otpora i, na duze staze, time sebi svakako necemo pomoci.

Ako je iko sumnjao... :

Sada su objavljeni preliminarni rezultati toksikoloških testova koji su pokazali da je Lijam tokom nesreće imao tragove više droga u telu, prenosi The Guardian.

Delimična obdukcija je otkrila da je Lijam imao tragove kokaina, benzodiazepina, krek kokaina i „ružičastog kokaina“ koji je kombinacija metamfetamina, ketamina i MDMA, navode anonimni izvori upoznati sa rezultatima toksikoloških ispitivanj a.

Danas me je ozbiljno potresla vest sa je šampionka Slagalice izvršila samoubistvo. Bilja je imala samo 33 godine, bila je genije, sjajan lik. Par kvizova smo igrali ì stvarno mi je žao. 😪

Strašno.. Čitam vesti i prosto ne mogu da poverujem da se to dogodilo.

Žao mi je devojke jako.

Niko ne zna kroz šta neko prolazi dok taj neko ne odluči da podeli svoje misli.

Mogu samo da zamislim kroz šta je prolazila...

Back