Zato je akcenat na "koliko je god to moguce".
Nemoguce je izbeci sve sto je stetno jer.....kako rekosmo i nedavno, vazduh je zagadjen, voda je zagadjena, od mikroplastike niko ne moze pobeci......ali mogu se ovi stetni uticaji umanjiti.
Moguce je imati zdravu telesnu tezinu, ne biti pusac i izbegavati alkohol, to je apsolutno do nas. Cak i ako se predje granica sto se nekih stvari tice, moze se popraviti situacija ako mi sami to zelimo. I ja sam svojevremeno, kao mladji, u jednom periodu imao visak kilograma (iako sam bio savrseno svestan kakve rizike to nosi). Medjutim, jednog dana sam presekao i taj problem je resen kao da nikad nije ni postojao. A obzirom da, za razliku od tog perioda, sada poprilicno vodim racuna o svemu, mogu da kazem da mi ceo organizam radi bolje nego ikad. Um mi je ostriji, imam mnogo vise energije, skoro nikad nisam bolestan (izuzev COVIDa pre 2 godine, ne secam se kad sam zadnji put bio bolestan). Krvna slika mi je, takodje, prakticno idealna. Jednostavno, ogromna je razlika.
Zato je pristup vrlo bitan. Ako kazemo sebi "dacu sve od sebe da pomognem svom telu ne bih li bio zdrav/zdrava", na tome cemo i raditi. A ako se prepustimo svemu i ne radimo nista, govoreci sebi "ma, nije to do mene..........uzivacu dok mogu i trpacu sta stignem u organizam", onda idemo linijom manjeg otpora i, na duze staze, time sebi svakako necemo pomoci.