Kišno nedeljno veče i apsolutno ništa drugo što mi se radi je jedini način da poslušam bilo koje baltičko NF, pa mi je tako palo na pamet da poslušam Estonce.
Pre nego što sam počeo da slušam pesme znao sam samo da se takmiči Tommy Cash koji je super popularan, ali sam svejedno komentarisao kao da druge pesme imaju šanse pored njega.
01. An-Marlen - külm |
Kul otvaranje. Ima nešto u pesmi što me vozi. Ima malo taj 4 ujutru vajb, prija. Produkcijski, naravno, savršeno, to nema ni potrebe komentarisati van Balkana. Nemam pojma kako bi moglo biti izrežirano, ali ne sumnjam da će lepo izgledati na estonskoj sceni.
9
02. Andrei Zevakin ft. Karita - Ma ei tea sind | Ovaj zvuk je baš popularan trenutno u Estoniji i Finskoj. Vozi opasno u refrenu, dok su mi strofe nešto slabije. Ženski vokal za nijansu prijatniji. Mislim da bi i estonska i švajcarska arena mogle da grme uz ovo. 9+
03. Anna Sahlene - Love Me Low | Pa dobro, ovo je stvarno prežvakano i pregaženo totalno hiljadu puta. Ana se ove godine takmiči u svojstvu one starije žene koju svake godine ubace na Melodifestivalen. Thank you, next! 3
04. Ant - Tomorrow Never Comes | Vidim da je gospodin Turčin i da mu pišu eseje o tome u komentarima.
Čuje se turski uticaj u vokalu, naravno. I ne smeta, iako je netipično za ovaj kraj Evrope. Tekst je ovde najslabija tačka, baš je ono ChatGPT. Međutim, ovo jeste moj ukus i pesma je zaista odlična. 9+
05. ELYSA - The Last To Know | Pa ovo je Elisa Kolk!
You Did It je Eesti Laul reject, a meni jedna od najslušanijih FSC pesama ikada.

Ne znam da li se pre takmičila na Eesti Laul, ali deluje mi kao neko ko bi mogao da iznese ovo uživo. Dobra je, ali više za FSC nego ESC.
7
06. FELIN - Solo Anthem | Joj, okej je generalno, ali nekako ne dovoljno zarazno za ovaj žanr. Kad nije prošla Aiko sa dosta jačom pesmom u ovom žanru, ne bi ovo imalo ni neke šanse na ESC. Mada, govorim kao da može da pobedi i na NF.
6
07. Frants Tikerpuu - Trouble | Čudno da fanovi ne balave više za ovim zvukom. Mada, Estonci su se već opekli o
Play, a ovo je slabije i od tog pokušaja. Postoje pesme koje me izvoze i sa ovim zvukom, ali ova konkretno je izvetrelo mleko.
4
08. gem98 - Psycho | Prva pesma koja mi deluje potcenjeno. Strofe jesu slabašne, ali refren se lako pamti. On je zanimljiv kao pojava. Ne bih otpisivao ovo
za neki viši plasman na NF.
8
09. Janek - Frozen | A evo i prve precenjene pesme. Ocena 4,6 na EW je preterivanje za ovaj zvuk i aranžman. Toliko predvidivo, švedski, plastično. Za dlaku modernije od Ane. 4
10. Joelle - Eyes Don't Lie | Kako je počelo očekivao sam neku dosta moćniju pesmu. A onda se u refrenu načisto razvodnilo. Ima taj neki američki Ališa Kiz zvuk, ali rastvoren u više vode nego što je trebalo lol Nije kul ni za Estoniju više ovo.
4
11. Minimal Wind - Armageddon | Ah, ovo takođe zvuči retro, ali bar melodija vozi i prija. Razumem tu potrebu ljudi da pevači prave muziku kakvu su slušali kao klinci. Ovde je to lepo upakovano. Nemam ideju kako bi mogli da prođu na NF.
8
12. Räpina Jack feat. Kaisa Ling - Tule | Verovatno najoriginalniji i najautentičniji zvuk do sada, a možda i na celom izboru. Sad ne znam da li je ovo estonski ili skandi zvuk ili čak neki američki folk, ali bar nije mainstream sa radija. Mislim da ću vajbovati uz ovo ako budem gledao NF. 7+
13. Stereo Terror - Prty Till The End Of The World | Ovo će verovatno proći odlično na samom takmičenju, ali mene nije dotaklo. Pokušavaju sad svi da ubodu recept za dobar party metal, ali nisu ni blizu Keriji.
4
14. Tommy Cash - Espresso macchiato | I to je to?! Ako je šala, nije mi smešno. Ako je koncept, loš je. Nadam se da će raditi bič estonskog žirija, ako njih dobije, dobio je i takmičenje. 2
15. Tuuli Rand - REM | Pa i ušao sam u REM fazu dok nije završila. Meh. 3
Tommy Cash

Ana Salene
Kao da sam znao da će mi ovo dvoje biti najgori u ponudi lol
U suštini, ove pesme koje su dobile 9+ su mi i favoriti. Videćemo 16. pesma kakva će biti. Solidan izbor, nije mi bilo dosadno dok sam preslušavao.
Andrei Zevakin ft. Karita - Ma ei tea sind
Ant - Tomorrow Never Comes
-
An-Marlen - külm