ee Estonija 2025: Tommy Cash - Espresso Macchiato

Pa Finska je ove godine dobila 31 poen na televotingu. Estonija 33 poena. To je sve skromno i realativno malo. Ja ne znam zasto mislite da bi publika nagradjivala takve gluposti. Kaarija ne moze da se uporedjuje sa ovakvim pesama.

Ja ne bih izjednačavao Estoniju i Finsku prošle godine, 5MIINUST pravi pesme u tom žanru i ima etničke motive / plesove, dok je Windows95man čisti televote bejt bez ikakve suštine osim šok faktora što skine bermude.

Pa videli smo da ipak Windows95man nije televote bejt ove godine i da televoting nije toliko neukusan i bez odredjenog kvaliteta.

Pa došlo do zasićenja, jedno je kad imaš par televote bejtova, a drugo kada je pola učesnika u tom điru. Plus što su rekli ljudi top 5 u tvt je usisao sve poene (Hrvatska, Ukrajina, Izrael, Francuska, Švajcarska)

Nikada televoting nije podrzao eto neku joke glupost, i kada je nagradjivao fun pesmu, to su pesme koje su imale smisla, sa dobro produkcijom, sa odredjenim kvalitetom. Ne znam gde je televoting toliko omanuo, da nam je ziri bas potreban da nesto “balansira”. Jel portugal pobedio ubedljivo kod publike? A isto tako sta fali Norveskoj 2019. kao pobednici televotinga? Naravno ima mane televoting, ali u smislu Ukrajine i Izraela, ali da pricamo o nekom kvalitetu kako televoting ne zna da prepozna, pa nam je zato potreban ziri je po meni smesno.

Moldavija je bila zvezda veceri finala 2022. godine. I potpuno zasluzuju da budu tamo gde su zavrsili. Uporedjivati Moldaviju, veselu pesmu, sa etno motivima sa gologuzom Finskom, nema veze sa vezom. Isto tako i Grcka 2013. godine.

Andrei Zevakin ft. Karita - Ma ei tea sind
Ovo bi bilo nešto potpuno novo za Estoniju i ESC, moderan aranžman, odličan refren, jaka seksualna energija koja nije napadna. Sve 10, favorit sezone trenutno.

An-Marlen - Külm
Jako je teško odabrati koja u top 2 mi se više sviđa, obe su fenomenalne. Način na koji future bass gradi pesmu je predobar. Eterično iskustvo.

Minimal Wind - Armageddon
Lepo je kao njihova pesma iz 2022., možda ne u evrovizijskom stilu, ali svakako prijatno slušanje.

Tuuli Rand - Rem
Ovo je zvuk koji mi je nekako karakterističan za Eesti Laul. Prelazi u pesmi su super.

Gem98 - Psycho
Još jedna Eesti Laulovska pesma, kul je sasvim. Nije konkurentno, ali je autentično.

Joelle - Eyes Don't Lie
Slično kao Minimal Wind, minimalistički i prijatno za čuti.

Stereo Terror - Prty Till The End Of The World
Podseća na Electric Callboy, samo slabija produkcija. Dobro je.

Felin - "Solo Anthem"
Kao neka mešavina Pink po izgledu i Avril Lavinge po zvuku. Nema puno ovakvih pesama na izborima tako da je kul.

Ant - Tomorrow Never Comes
Standardna pop balada, nije ništa revolucionarno, ali radi posao. Dobro je.

Tommy Cash - Espresso macchiato
Originalno je i ostaje mi refren u glavi. Svakako ostaje utisak da ovo niko ne bi spominjao kao konkurenta da nije on u pitanju. Biće viralno i da ne pobedi na Eesti Laulu.

Anna Sahlene - Love Me Low
Janek - Frozen
Elysa - The Last to Know
Räpina Jack feat. Kaisa Ling - Tule
Frants Tikerpuu - Trouble

Biće i 16. pesma iz Wildcarda pa ćemo videti na šta to liči. Nadam se još jednoj dobroj.

Dodao je Eurovision winner u naslov pesme. Susramlje 😭

IMG_0712.webp

Nezahvalno je sad pričati o potencijalnom rezultatu pošto ne znamo skoro nijednu pesmu, ali mogu da vidim scenario u kojem publika solidno reaguje na ovo. Ne znamo kakav je uživo i mislim da će to da bude presudno, ali neki scenario kao Norveška 2022. mi deluje ostvarivo.

Ono što mi je ovde baš bzvz je što pesma nije ni o čemu. Mnogi televote magneti su imali neku poentu i koncept - Kaarija je npr. kroz tekst dočarao kulturu svog naroda (za one koji su hteli malo da se pozabave tekstom) i živeo je svoju pesmu. Joost je imao nostalgičan fazon i to povezao sa tužnom životnom pričom i putovanjima kroz Evropu. Lazanja je pevao o problemu sa kojima se mnogi mladi susreću.

Pritom, pesma NE MORA da bude o bilo čemu ili da ima neku poentu, ali mi se ovakve pesme samo dopadnu ako imaju neki zanimljiv koncept. Ovde mi ništa nije duhovito i melodija mi je prosek. Čak me ni ne iritira pesma, samo mi je jedno veliko meh.

Espresso Macchiato mi zvuči kao da je AI napisao tekst i muziku sa promtom da napiše “duhovitu” evrovizijsku pesmu.

Pa kao fora je da je on chill guy koji se u pauzama od obaveza opusti tako što sam sebi napravi espreso makijato. Nije neka duboka poruka, ali nije ni da je nema. Samo što je sve jako sirasto (cheesy).

Pa kao fora je da je on chill guy koji se u pauzama od obaveza opusti tako što sam sebi napravi espreso makijato. Nije neka duboka poruka, ali nije ni da je nema. Samo što je sve jako sirasto (cheesy).
Fer, ali ako je to poenta, ja sam je totalno propustio 😂 Takođe, to mi je baš lenjo i low effort i možda pola nivoa iznad generičnih “osnažujućih” pesama poput Besa - Titan.

Oće da fura minimalistički fazon, a pošto razume da bi se fanovi smorili da napravi isto što i Joost i Kaarija morao je da napravi nešto novo. Bukvalno "pick me" tip lika, samo što mu je pesma za razliku od dvojice gorepomenutih nedovoljno dobra.

Sad sam pustio pesmu da čujem.

Bukvalno neću ovakav početak sezone.

natasa-bekvalac.png

Sve u svemu okej selekcija, ali ima dosta pjesama koje su onako, solidne, ali ništa specijalno.

Andrei Zevakin feat. Karita - Ma ei tea sind 1000/10

An-Marlen - Külm 9/10

Ant - Tomorrow Never Comes 8/10

Tommy Cash - Espresso Macchiato 8/10 - ngl počela me raditi malo 😭

Frants Tikerpuu - Trouble 7,5/10 - jesam ja lud ili ovo stvarno nevjerojatno podsjeća na:

Janek - Frozen 7/10

Anna Sahlene - Love Me Low 6/10 - ovo je stvarno već dosadilo i bogu i narodu, vidim da je radio pjesmu David Lindgren, zato i zvuči ko kopija one njegove Skyline s Melfesta prije 10-ak godina, al' Sahlene će uvijek imati posebno mjesto u mom srcu zbog 2002. pa mi je ovo onda solidno sve u svemu, da netko drugi pjeva vjerojatno ne bi bilo

Stereo Terror - Prty Till the End of the World 6/10

Minimal Wind - Armageddon 6/10

Felin - Solo Anthem 6/10

Elysa - The Last to Know 6/10

Joelle - Eyes Don't Lie 6/10

Gem98 - Psycho 5/10

Tuuli Rand - REM 5/10

Räpina Jack feat. Kaisa Ling - Tule 3/10

Meni je ANT sve bolji i bolji, help. Baš me zanima da li će moći uživo da izvuče ono ili će biti prometna nezgoda.

Back