rs Srbija 2022: Konstrakta - In corpore sano

Danas sam video informaciju da je ovo četvrto vezano evrovizijsko finale u kome se nalazi Srbija. Deluje kao lep podatak, međutim, kad sam malo proanalizirao, došao sam do informacije da ustvari samo 3 (tri!!) zemlje imaju duži niz od nas trenutno (dakle - pojavljivanje u finalima, ne nužno i prolazak. Primera radi Ukrajina nikad nije ispala, ali je nizove pojavljivanja prekidala 2015. i 2019. odustajanjem).

A situacija je sledeća:

Sweden
12​
Netherlands
6​
Norway
5​
Serbia
4​
Switzerland
3​
Iceland
3​
Azerbaijan
3​
Greece
3​
Ukraine
2​
Moldova
2​
Lithuania
2​
Finland
2​
Portugal
2​
Belgium
2​

ostale zemlje, koje nisam stavio na ovu listu su ili ove godine prekinule niz prolazaka (neki su bili impozantni, kao Izrael i Kipar), a neke druge niz ispadanja (poput Rumunije).

Svakako, Srbija postaje konstanta, ali u pogledu rasta - i sad smo došli u situaciju da se sa pravom nadamo da će prosečni Poljak i Belgijanac glasati za nas.

Od Balkanike čiji je plasman u finale bio u rangu velikog iznenađenja, preko Nevene Božović koja je uvek bila stabilan finalista ali jednostavno hajpa nije bilo, preko Uraganki koje su napravile hajp u državi i dijaspori, došli smo u situaciju u kakvoj smo sad. Nadam se da će ovo biti nastavak uspešne srpske priče na Evroviziji i drago mi je zbog novih vetrova koji duvaju RTS-om. Srbija ima šta da ponudi Evropi, i zaista sam srećan što smo došli do toga da nas i evrovizijski press ocenjuje vrhunski, na rubu top 3. Ovo će zaista biti jedna posebna Evrovizija za Srbiju kada je reč o hajpu - nadam se da će stati uz rame sa 2004. i 2007. A znamo koliko bi ovo bio veliki uspeh, gde ti konkurenciju prave zemlje sa vrhunskom produkcijom, gde je sama Evrovizija na mnogo višem nivou. Idemo jako danas!

I da, nadam se da će rezultati mnogo više ličiti na one sa press polla nego po kladionicama.

Ovo je baš preporod takmičenja kod nas, prošla i ova godina. Prelijepo. Iz istog razloga se nadam da ćemo u top 10 i da Ukrajina neće pobijediti jer će odmah krenuti sa pričom Politika je sve, povucimo se itd.

Kao što omikron reče, baš mi žao što se približava kraju ova sezona jer je bila najljepša i javno najispraćenija još od Željka. Dugih 10 godina.

Iskreno - mislim da nam je ove godine top 10 sasvim izvjestan nakon 7 godina i kapiram da bi u isti trebale da upadnu: Australija, Velika Britanija, Grčka, Italija, Poljska, Srbija, Ukrajina, Holandija, Švedska i Španija (eventualno bih još uzeo u obzir Francusku koja bi se mogla ušetati umjesto Australije). Jedino u slučaju da nas žiri smjesti po običaju ispod 15. mjesta u šta ne želim da vjerujem, bilo bi idealno da im budemo rangirani tako između 10. i 12. pozicije najniže (oko 90-100 bodova - dakle, nikako da budemo gurnuti na desnu stranu tebele), na televotingu očekujem da iskidamo - top 10 k'o kuća (barem nekih 150 poena) ako ne i top 5 ali eto da se nađemo na nekoj sredini - tipa 7-i, u tom slučaju je apsolutno realan gornji dio lijeve strane scoreboard-a čime bih ja bio prezadovoljan a sve ispod toga bi bilo razočarenje...
Naravno, svi priželjkujemo i navijamo za taj nedostižni top 5 da dokučimo i konačno smo nikada bliži poslije dugih 10 godina ali neka bude kako mora biti, kakav god krajnji ishod da bude meni je srce ispunjeno i biću ponosan a večeras simbolično glasam za Estoniju i Češku!
Uh ljudi, još samo 3h do početka, idemo jako Konstry! 😉

Back