Danas sam video informaciju da je ovo četvrto vezano evrovizijsko finale u kome se nalazi Srbija. Deluje kao lep podatak, međutim, kad sam malo proanalizirao, došao sam do informacije da ustvari samo 3 (tri!!) zemlje imaju duži niz od nas trenutno (dakle - pojavljivanje u finalima, ne nužno i prolazak. Primera radi Ukrajina nikad nije ispala, ali je nizove pojavljivanja prekidala 2015. i 2019. odustajanjem).
A situacija je sledeća:
Sweden | 12 |
Netherlands | 6 |
Norway | 5 |
Serbia | 4 |
Switzerland | 3 |
Iceland | 3 |
Azerbaijan | 3 |
Greece | 3 |
Ukraine | 2 |
Moldova | 2 |
Lithuania | 2 |
Finland | 2 |
Portugal | 2 |
Belgium | 2 |
ostale zemlje, koje nisam stavio na ovu listu su ili ove godine prekinule niz prolazaka (neki su bili impozantni, kao Izrael i Kipar), a neke druge niz ispadanja (poput Rumunije).
Svakako, Srbija postaje konstanta, ali u pogledu rasta - i sad smo došli u situaciju da se sa pravom nadamo da će prosečni Poljak i Belgijanac glasati za nas.
Od Balkanike čiji je plasman u finale bio u rangu velikog iznenađenja, preko Nevene Božović koja je uvek bila stabilan finalista ali jednostavno hajpa nije bilo, preko Uraganki koje su napravile hajp u državi i dijaspori, došli smo u situaciju u kakvoj smo sad. Nadam se da će ovo biti nastavak uspešne srpske priče na Evroviziji i drago mi je zbog novih vetrova koji duvaju RTS-om. Srbija ima šta da ponudi Evropi, i zaista sam srećan što smo došli do toga da nas i evrovizijski press ocenjuje vrhunski, na rubu top 3. Ovo će zaista biti jedna posebna Evrovizija za Srbiju kada je reč o hajpu - nadam se da će stati uz rame sa 2004. i 2007. A znamo koliko bi ovo bio veliki uspeh, gde ti konkurenciju prave zemlje sa vrhunskom produkcijom, gde je sama Evrovizija na mnogo višem nivou. Idemo jako danas!
I da, nadam se da će rezultati mnogo više ličiti na one sa press polla nego po kladionicama.