Izbori

A na čemu temeljiš svoje subjektivno mišljenje, dok u isto vreme negiraš da tuđe može biti ispravnije?
Ja sam u suštini rekao razloge, postoji evidentna neutralnost, ali neretko i profesionalnost u izveštavanju novinara RTS-a. Ne očekujem ni danas, ni sutra da se o vlasti govori manje nego o opoziciji, pre svega logično je da zauzmu nešto više prostora, jer imaju i više funkcija i ovlašćenja u nekom trenutku, pa samim tim i više tema. Sasvim legitimno je gledaocima prikazati obe strane medalje i omogućiti im da daju svoj sud. Naravno, treba nekad pokušati i više izvući od razgovora sa npr. predsednikom, mada toliko je postao vešt u svom medijskom pristupu, da to teško nekom polazi za rukom.

Često viđam komentare po fejsu na RTS objave, kao zašto pišete o tome, izveštavajte o studentskim protestima, o ovome ili onome, a oni bukvalno upravo to i radili u više navrata tokom dana, i u Dnevniku i na sajtu, ali neki ne žele to da vide, već mišljenje temelje na rad RTS-a iz ne tako bliske prošlosti i pišu napamet. RTS je znao da se uključi uživo tri puta tokom Dnevnika 2 da izveštava sa protesta ispred svoje zgrade i to je činjenica, i ne, nisu rekli doša nam ovde ljuta horda, anarhisti, ovakvi onakvi, kako to viđamo na ovim pristrasnijim medijima, već se kaže došli su sa tim i tim zahtevima, bez skrivanja istine. Ne očekujem zaista da RTS prenosi neki protest u celosti, ali ni miting vlasti, tek onako da bi se prenosilo. Da li možda N1 prenosi uživo skupove vlasti ili isključivo onih kojih su protiv nje? Uloga medija pre svega treba da bude profesionalno i istinito izveštavanje, što je više moguće nepristrasno. U RTS-u ima više struja i možda je upravo to razlog zašto smatram da su profesionalniji od drugih u ovom trenutku. To ne znači da ne treba da budu bolji, niti iko idealizuje bilo koga, jer sve to treba biti na još boljem nivou, ali pomaka ima, makar i pod pritiskom. Jeste da se očekuje da javni servis snosi najviše odgovornosti, ali to ne znači da drugima treba dati prednost, samo zato što nam više leži to njihovo mišljenje i navijanje za jednu od strana koje su u svojevrsnom medijskom ratu.​

Ja sam svoje mišljenje dao kao odgovor na tvoje pitanje koji medij ja smatram objektivn(iji)im. I ne kažem da je to tačno.

Ti napisao da je RTS najobjektivniji kako god da okreneš, kao da je to neka istina ili široko uvaženo mišljenje. Imaš pravo da tako misliš, ali ja ti kažem da se često njihov neutralni ton tumači kao nezauzimanje strana i objektivnost.

Uostalom pogledaj Dnevnik na N1, pa odmah potom na RTS i uporedi koje su im zajedničke teme, na koji način ih obrađuju, kakav vrednosni kontekst dodeljuju akterima i kolika je njihova zastupljenost.

Verovatno ima lokalnih novina i portala, ali to je sporadično.
Ima, ali uglavnom je to jedan portal po gradu koliko sam primetio. Pratim u par gradova u kojima me interesuju dešavanja. Naravno da te medije možemo izbrojati na prstima jedne ruke.

Ja sam svoje mišljenje dao kao odgovor na tvoje pitanje koji medij ja smatram objektivn(iji)im. I ne kažem da je to tačno.

Ti napisao da je RTS najobjektivniji kako god da okreneš, kao da je to neka istina ili široko uvaženo mišljenje. Imaš pravo da tako misliš, ali ja ti kažem da se često njihov neutralni ton tumači kao nezauzimanje strana i objektivnost.

Uostalom pogledaj Dnevnik na N1, pa odmah potom na RTS i uporedi koje su im zajedničke teme, na koji način ih obrađuju, kakav vrednosni kontekst dodeljuju akterima i kolika je njihova zastupljenost.
Ok, u redu, dao si odgovor bez argumenta, već isključivo zasnovan na svom subjektivnom utisku o vrednosnom kontekstu. Ja biram kad ću šta da gledam, nekad mi odgovara RTS, nekad N1, nekad nešto treće, čak nekad čujem i šta se brblja na Pinku, iako mi taj ton nikako ne prija, i mogu da donesem svoj sud i iskažem svoje mišljenje, bez potrebe da naglasim da je to moje mišljenje. I ja bih možda da slušam samo bajke i ono što mi više odgovara, ali smatram legitimnim da se čuje izveštavanje i u vezi i ovih i onih, i da to bude bez iritantnog podrugljivog tona, a gledaoci neka prosude da li je i koliko to realno, a u današnje vreme itekako mogu, osim možda nekih baka i deka koji nemaju pristup internetu, niti sagovornike u bližoj okolini.

Kod privatnih medija je teško imati baš profesionalnu sliku, jer su vlasnici uglavnom bliski određenoj političkoj agendi. Uglavnom, mislim da gledaoci šta god gledali, treba da imaju sposobnost filtriranja vesti, a što se donekle može postići gledanjem i čitanjem različitih izvora.​

Pa u redu, sreća je da ti i ja imamo izbor da gledamo šta želimo i da biramo izvore pa sami sudimo o tome šta smatramo objektivnim i istinitim izveštavanjem. Samo ne zaboravi da dobar deo populacije u Srbiji i dalje živi u totalnom medijskom mraku i upija samo ono što serviraju mediji koji su većinom u funkciji odbrane režima i Vučićevih bajki.

U momentu kada zaposleni u informativi RTS-a potpisuju peticiju i ograđuju se od neprofesionalnog izveštavanja u centralnim emisijama, sva argumentacija o njihovoj objektivnosti pada u vodu. Da se podsetimo glavna vest je bila da se studenti svađaju oko "raspodele stranog novca" koji dobijaju. To je samo najsvežiji primer, imaju oni puno bisera.

U celom svetu mainstream mediji dozivljavaju kolaps. Nezavisne platforme preoblikuju javni diskurs i dobijaju na popularnosti, dok se mainstream bore za opstanak. Neki mainstream mediji su doslovce pred bankrotom. Tramp je dobio izbore zahvaljujuci pojavljivanju na podcastima na youtubu, a najgledaniji intervjui su bili na x-u, npr. Tuckera Carlsona. Rumunski kandidat za predsednika dobio najvise glasova zahvaljujuci pojavljivanju na tik toku. Joe Rogan potpisao dozivotni ugovor za Spotyfy u vrednosti od 250 miliona. Okacila sam ranije tabelu gledanosti americkih izbora gde je najgledaniji medij bio live show Patrick Bet Davida iz Valuetainmenta na youtubu. Nasi studenti razbijaju na Instagramu i Tik toku, tako im je dobra kampanja: osmisljenost, kreativnost, grafika, marketing, duhovitost, catchiness. I kod nas dolazi to vreme krupnih promena primata medija.

Last edited:
@dodo Naravno, upija i to na Pinku, B92, Hepiju, Prvoj, a nešto drugo na N1 i Novoj, a trebalo bi da težimo umerenijem izveštavanju, bez obzira što nam to možda lično ne odgovara. Često je istina negde tamo, između.

Treba težiti većoj slobodi medija, nema sumnje da je to potrebno, ali ni ta sloboda ne sme biti neograničena, kao ni mnoge druge stvari, jer to zna da dovede do zloupotreba. Na umu mi je i kada pojedini forumaši traže da se izraze onako kako oni hoće, bez poštovanja pravila foruma, poslednjih dana je evidentno to i u PZE temi kod nekolicine, van političkog konteksta, i samo je pitanje do kada će nešto biti tolerisano, jer guši ostatak zajednice i deluje toksično. Pre neki dan sam bio svedok kako je admin u jedno brojnijoj fejs grupi, samo zbog jednog, ne baš umesnog, komentara, odmah presekao i banovao sve koji su se nadovezali na to na nedelju dana. Tako je verovatno i najlakše, možda i najsmislenije, striktno se držati određenih načela, a u interesu zajednice. Tako i inače u svakodnevnici, ne mislim da bilo ko treba da ima neograničenu slobodu da radi šta hoće, ako to ugrožava nekog drugog ili remeti ustavni poredak, krši zakone i sl. Propisi nisu tu tek onako, već da bi se poštovali zarad opstanka neke zajednice, gde je potrebno imati nekakve principe pravičnosti. Nekad i na forumu dobijem komentare, npr. često su dolazili od Konstruktora, koji je smatrao da se samo njemu nešto ne dopušta, a drugima omogućava, a tako i kod naroda neretko vlada mišljenje, da je u redu da oni krše zakone, ako to radi neko drugi, pa i vlast, umesto da pođu od sebe i uvide da li su sami prešli ovlašćenja.

Zoki je Srbin naš! 🇷🇸
Ja ga sve više gotivim od one izjave da je tzv. Kosovo oteto Srbiji 🤩

U HR makar postoje TV debate za razliku od nas. 💀 Neustrašivi vođa se nije usudio da se za 12 godina vladavine pojavi ni u jednoj predizbornoj debati, ne računajući stranačke podguzne muve i klimače glavom koje je slao na RTS.

Da imamo slobodne medije bilo bi preko 80%. Sa ovakvom situacijom u medijima ovo je i vise nego odlicno! 👏

Back