Bukvalno ovo.Iskreno mislim da mi nismo za poređenje skoro ni sa jednom državom regiona, a kamoli sa Hrvatskom, koja je za nas odavno razvijeni zapad. U Hrvatskoj ne moraš da hodaš ulicom sa pogledom u nebo, da ti se kojim slučajem nešto ne bi sručilo na glavu kao posledica korupcije, u HR nema mentalnih sklopova koji izjavljuju da predsednika vole više od sopstvene dece i koji njegovu sliku drže na zidovima, niti botova koji se plaćaju sendvičima i organizovano dovoze na mitinge u ulogama tapšača, nema "bugarskih vozova" i paralelnih biračkih spiskova i dovlačenja ljudi na glasanje koji nemaju državljanstvo. Izlolovanih slučajeva sigurno ima, ali ovakve bahatosti, bezobrazluka i izvrtanja činjenica u svakom segmentu društva nema nigde. I što pre prihvatimo da ćemo biti crna rupa Evrope dokle god su ovi na vlasti i dok se ne dogodi suštinska detoksikacija društva, biće nam bolje. Problem je što život prolazi i plašim se da naše generacije neće doživeti neki suštinski boljitak, ali valjda ima nade za neke buduće.
Svakako je puno problema u obe države. Čak iako je Hrvatska u EU duže od 11 godina, očekivalo bi se da je na nekim poljima više napredovala, u nekima, poput veličanja zločina prošlosti, ispred je Srbije i to u negativnom smislu. Bio sam prošle godine na letovanju tamo i bilo je to prijatno iskustvo za mene, bili su ljubazni skoro svuda, vidi se određeni napredak, naročito na polju reciklaže. Što se tiče retorike političara, tu smo negde, kada je reč o međudržavnom prepucavanju, koje možda obične građane ne dotiče previše. Možda je malo i do Istre, pa su tamo nešto drugačijeg mentaliteta u odnosu na pojedince koji podupiru netrpeljivost.
Kapiram da je teško dostići taj nivo kulta ličnosti kao što ga ima Vučko, ali podrška u procentima je prilično slična i kada je reč o prvom krugu, a i u komentarima ima dosta onih koji viču Zoki ovo, Zoki ono, Zoki volimo te itd. A i ovo fotkanje listića, nevezano za kog kandidata, trebalo bi da bude stvar prošlosti u obe zemlje. Izgleda da ucena i korupcije ne manjka.
Kakve crne ratove dobio... U ratovima 90-ih nema pobednika, samo ogromnog broja stradalih i proteranih.
Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić podneće sutra 100 potpisa poslanika vladajuće većine za održavanje savetodavnog referenduma o poverenju predsedniku Aleksandru Vučiću, potvrđeno je Tanjugu. Ana Brnabić će sutra tim povodom zajedno sa šefom poslaničke grupe SNS-a Milenkom Jovanovim održati konferenciju za novinare.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas opozicione stranke, povodom tvrdnji CRTE o podršci protestima, da predaju potpise za održavanje savetodavnog referenduma o predsedniku Srbije, ističući da je legitimitet najvažnija stvar u politici, a da suverenitet proističe iz narodne volje.
Ne znam kako je u ostatku sveta, ali ovo je definitivno slučaj u svim zemljama raspale Jugoslavije. Sopstveni interes im je u prvom planu i obični ljudi poput nas njih ne interesuju. Manje je izraženo, naravno, u razvijenijim zemljama od naše, jer se tamo krade tako da se ne oseti.Slažem se, političari su ti koji zarad sopstvenih interesa raspiruju tu netrpeljivost i konstantno se trude da nas drže u prošlosti.