Izbori

Jedino mi nije jasno da se aerodrom zove Franjo Tuđman, toga čak ni kod nas nema.

Kakve crne ratove dobio... U ratovima 90-ih nema pobednika, samo ogromnog broja stradalih i proteranih.

Iskreno mislim da mi nismo za poređenje skoro ni sa jednom državom regiona, a kamoli sa Hrvatskom, koja je za nas odavno razvijeni zapad. U Hrvatskoj ne moraš da hodaš ulicom sa pogledom u nebo, da ti se kojim slučajem nešto ne bi sručilo na glavu kao posledica korupcije, u HR nema mentalnih sklopova koji izjavljuju da predsednika vole više od sopstvene dece i koji njegovu sliku drže na zidovima, niti botova koji se plaćaju sendvičima i organizovano dovoze na mitinge u ulogama tapšača, nema "bugarskih vozova" i paralelnih biračkih spiskova i dovlačenja ljudi na glasanje koji nemaju državljanstvo. Izlolovanih slučajeva sigurno ima, ali ovakve bahatosti, bezobrazluka i izvrtanja činjenica u svakom segmentu društva nema nigde. I što pre prihvatimo da ćemo biti crna rupa Evrope dokle god su ovi na vlasti i dok se ne dogodi suštinska detoksikacija društva, biće nam bolje. Problem je što život prolazi i plašim se da naše generacije neće doživeti neki suštinski boljitak, ali valjda ima nade za neke buduće.

Iskreno mislim da mi nismo za poređenje skoro ni sa jednom državom regiona, a kamoli sa Hrvatskom, koja je za nas odavno razvijeni zapad. U Hrvatskoj ne moraš da hodaš ulicom sa pogledom u nebo, da ti se kojim slučajem nešto ne bi sručilo na glavu kao posledica korupcije, u HR nema mentalnih sklopova koji izjavljuju da predsednika vole više od sopstvene dece i koji njegovu sliku drže na zidovima, niti botova koji se plaćaju sendvičima i organizovano dovoze na mitinge u ulogama tapšača, nema "bugarskih vozova" i paralelnih biračkih spiskova i dovlačenja ljudi na glasanje koji nemaju državljanstvo. Izlolovanih slučajeva sigurno ima, ali ovakve bahatosti, bezobrazluka i izvrtanja činjenica u svakom segmentu društva nema nigde. I što pre prihvatimo da ćemo biti crna rupa Evrope dokle god su ovi na vlasti i dok se ne dogodi suštinska detoksikacija društva, biće nam bolje. Problem je što život prolazi i plašim se da naše generacije neće doživeti neki suštinski boljitak, ali valjda ima nade za neke buduće.
Bukvalno ovo.

Ja ne pamtim od kad su Nazadnjaci na vlast da je Vucko uopste imao neku debatu. Nego sve autokratski.

Ali ima zatrovanosti šire populacije u Hrvatskoj, i to im je veliki problem. Trpaju im u glavu svakakve budalaštine, mnogi uzdižu Tompsona, slave nešto zbog čega treba da se tuguje, i žive u veoma pogrešnom ubeđenju da je to ispravno. Možda nema puno stranačkih sledbenika, ali itekako je prisutna sledbenost loše ideologije, što se ne može tako lako ispraviti na duže staze. Naravno da to ne znači da su svi takvi, ali je puno poštovalaca toga. Sve dok političari raspiruju mržnju, što im verovatno odgovara kako bi se duže održali na vlasti, teško će to promeniti. Nije sve tako crno i belo. Činjenice su malo drugačije, a probleme je bolje rešavati nego gurati pod tepih. Primećujem da dosta ljudi posmatra stvari kratkoročno, i svesno ignoriše neke činjenice, prećutkuju se.

I u Hrvatskoj i u Srbiji je ista stvar po tom pitanju, bukvalno idemo ruku pod ruku. Ali to sve skupa uopće nije relevantan pokazatelj jer je to na obje strane maslo političara koji čine, na svu sreću, jako mali postotak stanovništva. Tako da ne znam otkud to o zatrovanosti šire populacije, osim ako nisi proveo istraživanje za vrijeme svog ljetovanja u HR.

Nemoj biti bezobrazan Marko. Nisam istraživao tokom mog letovanja. Odakle tebi uopšte pravo da tako nešto pretpostaviš, dok u isto vreme pišeš o stvarima u Srbiji o kojima ne znaš dovoljno. Da li sad tebe treba neko da pita da li si radio istraživanje, gde i na kom uzorku? Budalaštine zaista.

Slažem se, političari su ti koji zarad sopstvenih interesa raspiruju tu netrpeljivost i konstantno se trude da nas drže u prošlosti. Da se običan narod pitao, mnoge loše i potresne stvari iz zajedničke istorije verovatno ne bi imale ishode kakve su imale. Prošlost ne možemo da vratimo niti da utičemo na istu, ali na budućnost svakako možemo.

Ne znam gdje je u mom postu bio bezobrazluk, ali eto, očito si svi uzimamo za pravo da pretpostavljamo koješta i da baratamo zaključcima osjetljive naravi bez da se isti temelje na nečemu relevantnom osim lupetanja političara i slike koju oni u društvu kreiraju jer imaju moć da budu dovoljno glasni.
Mene kao običnog malog čovjeka baš briga za sve to i ne gledam kroz tu prizmu, a isto to preporučujem i svima nama/vama. Život će nam biti ljepši i lakši.

Bukvalno su sve zemlje u istom sosu jer se svima desilo povampireno nacionalno buđenje 90-ih. Nije Srbija ništa bolja sa veličanjem generala i paravojske. Na tome se gradi nasleđe svake zemlje jer su tada obnovile državnost, tako je kako je. Nekima se desio romantizam u 19. veku, kod nas se to pitanje zatvorilo tek skoro i to na užasan način.

Svakako je puno problema u obe države. Čak iako je Hrvatska u EU duže od 11 godina, očekivalo bi se da je na nekim poljima više napredovala, u nekima, poput veličanja zločina prošlosti, ispred je Srbije i to u negativnom smislu. Bio sam prošle godine na letovanju tamo i bilo je to prijatno iskustvo za mene, bili su ljubazni skoro svuda, vidi se određeni napredak, naročito na polju reciklaže. Što se tiče retorike političara, tu smo negde, kada je reč o međudržavnom prepucavanju, koje možda obične građane ne dotiče previše. Možda je malo i do Istre, pa su tamo nešto drugačijeg mentaliteta u odnosu na pojedince koji podupiru netrpeljivost.

Kapiram da je teško dostići taj nivo kulta ličnosti kao što ga ima Vučko, ali podrška u procentima je prilično slična i kada je reč o prvom krugu, a i u komentarima ima dosta onih koji viču Zoki ovo, Zoki ono, Zoki volimo te itd. A i ovo fotkanje listića, nevezano za kog kandidata, trebalo bi da bude stvar prošlosti u obe zemlje. Izgleda da ucena i korupcije ne manjka.

Istra ti je jako progresivna regija u Hrvatskoj. Tu dominira SDP (lijeva stranka) i Možemo (pro LGBTQ+ progresivna stranka)

Evo ona je jedina regija u kojoj je Milanović pobijedio s čak preko 90% protiv Primorca sad na izborima

Isto jedina regija koja je 2013 za referendum o braku podržala gay brakove. Volimo i podržavamo naše istrijane koji drže glavu Hrvatske iznad vode od potopa koji nam ostatak Hrvatske servira (jug i istok su tu najgori, van velikih gradova, oni uvijek glasaju za ove desničarske stranke)

Istra, Kvarner i regije sjeverne Hrvatska baš se vide da su bliže Europi po mentalitetu kad se glasa na izborima

@Marko Tebe niko nije pitao da li si istraživao ovde ili onde i na osnovu čega si doneo određene zaključke, a posebno ne na turističkom putovanju. Malo više poštovanja sagovornika u diskusiji nije na odmet. Istina je da dobrim delom političari stvaraju tu netrpeljivost, a očigledno se to prenosi i na neke forumaše, samo ne žele da priznaju ili pak nisu svesni šta ih je zadesilo, kao kod nas bake koje hvale predsednika. Meni ne može biti pohvalno kada neko slavi stradanje i progon, niti bih tim povodom mogao da đuskam i posećujem muzičke svečanosti, bilo Tompsona ili nekog drugog, i koji god narod da je u pitanju. Ako toga nema, onda mora da svi mediji iz regiona, uključujući i hrvatske, prave veštačke simulacije i fotošopiraju, te uzimaju izjave duhova. Tako nečega nema u Srbiji, naročito ne u tako izraženom broju. Evidentno je da je to kod šire populacije (šira ne znači i većinska) prisutno. To nije bazirano na istraživanju sa letovanja, već na osnovu onog što mogu da pročitam na društvenim mrežama i čujem u regionalnim emisijama, uključujući hrvatske medije. Zato se i čudim što EU nije uspela bar donekle da utiče i na mentalitet ljudi u pozitivnom svetlu, te podstakne veću toleranciju među narodima.​

Kakve crne ratove dobio... U ratovima 90-ih nema pobednika, samo ogromnog broja stradalih i proteranih.

Kako nema? Hrvatska je uspela u visevekovnoj teznji da zaokruzi drzavnost a Srbija navukla trajnu frustraciju zbog nesposobnosti da ostvari svoje nacionalne ciljeve. Oni su pobedili, mi smo izgubili.
Obican covek gubi kako okrenes, to se ne dovodi u pitanje.

Svi su tu gubitnici, samo neki nikako to da shvate. Upravo zbog toga danas i imamo proslavu Oluje tamo odakle je proteran narod i izvršeno etničko čišćenje, dok se kod nas tada drže molebani i tuguje. Ako se već poriču zločini, bez obzira na krajnji cilj, mogao bi se taj dan obeležiti simbolično, u miru, a ne neprimerenim feštama.​

Kako prenosi Tanjug, sprema se referendum o poverenju predsedniku :unsure:

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić podneće sutra 100 potpisa poslanika vladajuće većine za održavanje savetodavnog referenduma o poverenju predsedniku Aleksandru Vučiću, potvrđeno je Tanjugu. Ana Brnabić će sutra tim povodom zajedno sa šefom poslaničke grupe SNS-a Milenkom Jovanovim održati konferenciju za novinare.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas opozicione stranke, povodom tvrdnji CRTE o podršci protestima, da predaju potpise za održavanje savetodavnog referenduma o predsedniku Srbije, ističući da je legitimitet najvažnija stvar u politici, a da suverenitet proističe iz narodne volje.​

A zašto moljakaju opoziciju za preostale potpise kad vec toliko hoce da odrze taj referendum o Vucicu? Imaju dovoljno poslanika sa svim svojim kolaicionim partnerima pa neka ga pokrenu sami🤷‍♂️

Možda da bi rekli da je opozicija tražila da se građani izjasne na neki način, pa ajde referendumom, pošto su novi izbori tek 2027.

Referendum o Vučiću. :LOL: E, samo to nismo imali. Glasaću za opciju da mu verujem ili kako već bude bilo formulisano referendumsko pitanje.

Slažem se, političari su ti koji zarad sopstvenih interesa raspiruju tu netrpeljivost i konstantno se trude da nas drže u prošlosti.
Ne znam kako je u ostatku sveta, ali ovo je definitivno slučaj u svim zemljama raspale Jugoslavije. Sopstveni interes im je u prvom planu i obični ljudi poput nas njih ne interesuju. Manje je izraženo, naravno, u razvijenijim zemljama od naše, jer se tamo krade tako da se ne oseti.

Čist primer lidera koji narod namerno drži u prošlosti je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Back