Budućnost Srbije na Evroviziji

Onaj ko ima želju da se prijavi on će se i prijaviti bez obzira na to ko je direktor festivala. U krajnju ruku tu učesnike ne treba ni da zanima. Festival ne sme da ima nikakav politički kontekst, kako ne režimski, tako ni opozicioni, mora da ostane neutralan ako želi da preživi.
Ma daj Aleksa, u kojoj državi ti živiš? 😂 Zar stvarno misliš da će puštati na ESC više bilo koga ko nije pro režim? Možemo da se pozdravimo od svih izvođača koje smo prizivali, Zorja neće videti ESC nikada.

Festival ne sme da ima nikakav politički kontekst, kako ne režimski, tako ni opozicioni, mora da ostane neutralan ako želi da preživi.
Molim te ne počinji sa relativizacijom svake teme, isto kao što će sve biti super sa Princom i kao što će proći lagano u finale.

Festival nije ni imao nikakav politički kontekst do sada. Imali smo vapaj društva za promenama i građansko nezadovoljstvo, a upravo država učitava politički kontekst svemu i podiže diktaturu na najviši nivo zajedno sa RTS-om i ostalim saučesnicima u zločinu protiv naroda.

Kada jedna Olivera koja ima toliki staž i novinarsko iskustvo na javnom servisu bude zbrisana zbog nečijeg hira, zamislite tek kako prolaze anonimni novinari i sindikati koji su se pobunili protiv RTS-a.

Ma daj Aleksa, u kojoj državi ti živiš? 😂 Zar stvarno misliš da će puštati na ESC više bilo koga ko nije pro režim? Možemo da se pozdravimo od svih izvođača koje smo prizivali, Zorja neće videti ESC nikada.
Naravno da ne mislim, ali mnogo zavisi od toga ko će doći na njeno mesto. Da, nažalost Zorja sada ispada iz priče na neko vreme. Narednu godinu će sigurno propustiti.

Molim te ne počinji sa relativizacijom svake teme, isto kao što će sve biti super sa Princom i kao što će proći lagano u finale.

Festival nije ni imao nikakav politički kontekst do sada. Imali smo vapaj društva za promenama i građansko nezadovoljstvo, a upravo država učitava politički kontekst svemu i podiže diktaturu na najviši nivo zajedno sa RTS-om i ostalim saučesnicima u zločinu protiv naroda.

Kada jedna Olivera koja ima toliki staž i novinarsko iskustvo na javnom servisu bude zbrisana zbog nečijeg hira, zamislite tek kako prolaze anonimni novinari i sindikati koji su se pobunili protiv RTS-a.
Nije to nikakva relativizacija, to su činjenice. U statutu festivala a i same Evrovizije stoji da je to apolitično takmičenje.

Naravno da festival ima politički kontekst ako 90% ovogodišnjih učesnika implicitno ili eksplicitno pruži podršku protestima protiv režima. Ovde nije pitanje da li se to meni ili bilo kome od nas sviđa ili ne, da li podržavamo ili ne podržavamo. Da li je Olivera zaslužila otkaz jer je to dozvolila, pa naravno da nije i to nikako nije smelo da se desi. Da li učesnici imaju pravo da iskažu svoj stav i slobodu mišljenja, naravno. Ali sada dolazi do ovoga, što je nažalost bilo očekivano i moglo se pretpostaviti. Zbog toga se nije smelo igrati sa sudbinom festivala i uvlačiti političku situaciju u zemlji u bilo kakav kontekst na pze-u.

PZE će dotaknuti neviđeno dno, već je vidljivo. Možda se ni neće truditi namještati TV izbor i automatski pošalju pijuna kojeg žele. Montesong bi mogao ovo iskoristiti da su pametni i maknuti pravilo o državljanstvu. Ionako sve male države već imaju to pravilo pa bismo tamo mogli vidjeti neku kritiku svega ovoga i barem neko mjesto za sve ove izvođače kojima su vrata PZE-a sada službeno zatvorena.

Pa sam PZE25 je bio loš. Slabe pesme, slabi nastupi, otkazivanje od strane žirija i revijalnih nastupa, očajan pobednik i ispadanje u polufinalu ESC-a.

I sada zamislite PZE26 na režimskom javnom servisu pod rukovodstvom sendvičara. Bukvalno pola učesnika iz PGP RTS-a i režimskih "pevača" Propast u najavi.

Ko je lud da se prijavi na takav festival i da bude masovno popljuvan od strane publike?

Smatram da je rukovodstvo trebalo da dozivi promene pre svega zbog ocajnih rezultata u poslednje tri godine, gde smo zabelezili najgori plasman ikada i najgori plasman u finalu, dok smo Ramondu doveli do nivoa da jedva udje u finale zarad nule od marketinga i loseg nastupa. Period Uraganke - Konstrakta je svetla tacka Oljinog mandata, ostalo tanko.

Ali, razlog smene je toliko bljutav i definitivno sam protiv ovoga jer se zna da ce situacija postati samo gora - i to osetno. Dovesce nekog cacija, cak mozda i nekog ko ne voli ESC uopste. Svakako, rezimskih pevaca imamo na izvoz, samo cemo videti hoce li bagra videti ovo kao priliku za promociju i potegnuti za imenima poput MP ili ce ESC ostati u totalnom zapecku pa cemo imati Gobovicke ili cak i povlacenje. Videcemo svakako, situacija je i ovako bila losa.

Naravno da ne mislim, ali mnogo zavisi od toga ko će doći na njeno mesto. Da, nažalost Zorja sada ispada iz priče na neko vreme. Narednu godinu će sigurno propustiti.

Nije to nikakva relativizacija, to su činjenice. U statutu festivala a i same Evrovizije stoji da je to apolitično takmičenje.

Naravno da festival ima politički kontekst ako 90% ovogodišnjih učesnika implicitno ili eksplicitno pruži podršku protestima protiv režima. Ovde nije pitanje da li se to meni ili bilo kome od nas sviđa ili ne, da li podržavamo ili ne podržavamo. Da li je Olivera zaslužila otkaz jer je to dozvolila, pa naravno da nije i to nikako nije smelo da se desi. Da li učesnici imaju pravo da iskažu svoj stav i slobodu mišljenja, naravno. Ali sada dolazi do ovoga, što je nažalost bilo očekivano i moglo se pretpostaviti. Zbog toga se nije smelo igrati sa sudbinom festivala i uvlačiti političku situaciju u zemlji u bilo kakav kontekst na pze-u.
a sta je olivera trebala da uradi? Da ide redom i da zabranjuje ucesnicima da nose indekse, bedzeve ili sta god. Pa 90% ucesnika bi reklo dovidjenja prijatno.
i naravno da sledece godine necemo dobiti normalne ljude, suludo je da mislimo da hocemo kad ce na celo staviti nekog sns bota koji ce od festivala napraviti zatvor gde niko nista necfe smeti da kaze( ako bude festivala) i naravno da ce da nameste pobedu nekome svom.
ja se ne bih iznenadio i da se onaj Azdeljkovic sad gura da organizuje sve vezano za esc jer vec sad likuje na Karleusu da ide, a ako on uzme volan ocekujte nju sledece godine tamo.
Sve dok je sns na vlasti necemo imati normalan festival jer su sad oni preuzel isve i nece pustati dok im ne bude oduzeto.
Nisu sigurno Olji dali otkaz da bi na njeno mesto stavili nekoga ko razmislaj kao ona ili nesto slicno, sad ce da budu sigurni da su stavili nekoga ko je uz njih i ko nece dozvoliti da se bilo ko suprostavi njima

Bujoševićev RTS je dno dna i još jednom demonstriraju da su se vratili u mračne devedesete. Doslovno je sklonjena zato što je politički nepodobna. Pritom, ni na koji način nije kontaminirala PzE proces ličnim istupanjima niti talasala iz ugla urednice, već je samo dozvolila da učesnici slobodno mogu da izraze stavove povodom aktuelnih dešavanja.

Svakako da ima šta da se zamera PzE timu i Olji i o tome smo beskonačno pričali, počev od često nerealnih ocena i očekivanja, pa do ove poslednje non-event selekcije koja je završena pre svih dešavanja u Novom Sadu i onoga što je kasnije usledilo. Ali ovo je čista politička osveta i može samo dodatno da degradira čitavu ESC priču koja je postala prilično dezorijentisana.

Mislim da će se ozbiljno osetiti njeno odsustvo, a posebno zato što je Olja od samog starta bila super angažovana oko čitavog procesa i znamo koliko joj je bilo stalo da selekcioni proces dobije nekakvu formu i opstane. Iskreno se NADAM da u tom širem ESC timu ima ljudi koji će se boriti da se čitava PzE priča dodatno ne naruži dolaskom nekakvih politički podobnih ćacija.

a sta je olivera trebala da uradi? Da ide redom i da zabranjuje ucesnicima da nose indekse, bedzeve ili sta god. Pa 90% ucesnika bi reklo dovidjenja prijatno.
i naravno da sledece godine necemo dobiti normalne ljude, suludo je da mislimo da hocemo kad ce na celo staviti nekog sns bota koji ce od festivala napraviti zatvor gde niko nista necfe smeti da kaze( ako bude festivala) i naravno da ce da nameste pobedu nekome svom.
ja se ne bih iznenadio i da se onaj Azdeljkovic sad gura da organizuje sve vezano za esc jer vec sad likuje na Karleusu da ide, a ako on uzme volan ocekujte nju sledece godine tamo.
Sve dok je sns na vlasti necemo imati normalan festival jer su sad oni preuzel isve i nece pustati dok im ne bude oduzeto.
Nisu sigurno Olji dali otkaz da bi na njeno mesto stavili nekoga ko razmislaj kao ona ili nesto slicno, sad ce da budu sigurni da su stavili nekoga ko je uz njih i ko nece dozvoliti da se bilo ko suprostavi njima
Ako joj je bilo rečeno da skrene pažnju učesnicima da se ne izjašnjavaju o političkim dešavanjima morala je to da im kaže i naglasi da je u pitanju sudbina festivala a ne njena lična odluka. Pa sad ko hoće razumeće ko neće nastaviće po svom. Ona sama u saopštenju kaže da nije htela to ni da im govori. Mi na kraju krajeva ni ne znamo da li je to samostalna odluka RTS-a, ili je EBU reagovao i pritisnuo RTS po onoj tužbi Azdejkovića. Zato kažem da treba sačekati da i RTS izađe sa svojim saopštenjem. Ne znam šta više čekaju.

Zašto bi bilo ko zbog toga što mu se nešto sugeriše rekao doviđenja? Pa nije došao u "Da možda ne" ili "Reč na reč" već na muzičko takmičenje. Ako želi da diskutuje o politici neka ide u te političke emisije šta će onda na pze-u. A baš bi i bila neka velika šteta što Maršali, Ana Ćurčin ili Sedlar neće da učestvuju...

Za Azdejkovića si u pravu, bojim se da će im on biti izbor, jer gde njega drugo mogu da stave nego u zabavni program. Ako se to desi ne piše nam se dobro.

Ali da se ne lazemo bilo je samo pitanje trenutka kada ce se ovo desiti, ja sam inace cesto citao komentare stranaca koji su bili iznenadjeni da zemlja poput Srbije gde je autoritarizam uzeo maha uspeva iz godine u godinu da odrzi PZE kao relativno progresivno takmicenje. Ocigledno je tome sad dosao kraj.

Kao sto napisa neko, ocigledno cemo prvo neke strvari morati da resimo kao drustvo pa tek onda da razmisljamo u Evroviziji

EBU se ne miješa u ovakve stvari. Pa Izrael je imao otvoreno veličanje genocida u svom programu pa nikome ništa. Skroz je očito kome i zašto ona smeta, a ovo je samo izgovor. :(

I Poljaci su ih maltretirali zbog Jana i muljanja, pa opet su im rekli da nije njihova stvar koga i kako servis odabere za ESC.

Ako joj je bilo rečeno da skrene pažnju učesnicima da se ne izjašnjavaju o političkim dešavanjima morala je to da im kaže i naglasi da je u pitanju sudbina festivala a ne njena lična odluka. Pa sad ko hoće razumeće ko neće nastaviće po svom. Ona sama u saopštenju kaže da nije htela to ni da im govori. Mi na kraju krajeva ni ne znamo da li je to samostalna odluka RTS-a, ili je EBU reagovao i pritisnuo RTS po onoj tužbi Azdejkovića. Zato kažem da treba sačekati da i RTS izađe sa svojim saopštenjem. Ne znam šta više čekaju.

Zašto bi bilo ko zbog toga što mu se nešto sugeriše rekao doviđenja? Pa nije došao u "Da možda ne" ili "Reč na reč" već na muzičko takmičenje. Ako želi da diskutuje o politici neka ide u te političke emisije šta će onda na pze-u. A baš bi i bila neka velika šteta što Maršali, Ana Ćurčin ili Sedlar neće da učestvuju...

Za Azdejkovića si u pravu, bojim se da će im on biti izbor, jer gde njega drugo mogu da stave nego u zabavni program. Ako se to desi ne piše nam se dobro.
mogla je da im kaze ali i sama je znala da niko od njih ili barem 90% njih ne bi odustao od podrske studentima.
Sto se ebu-a tice cisto sumnjam da su se umesali jer su toliko puta cutali na desavanja u nekim drugim zemljama, zasto bi sada reagovali na nas. Prica oko EBU je samo nacin da pokriju to da su joj oni sami namestili otkaz

Iz dana u dan ovo zlo koje vlada nas gura sve dublje i dublje...ovo je sitnica šta rade već godinama, ali još jedan primer da niko nije imun ako niste njihovi ''istomišljenici''....pod navodnike, jer zapravo ne smete misliti...

Olja se suočila sa određenim ''višim ingerencijama'' nakon polufinala, a tu se misli na određene pozive koji su upućivali na diskvalifikacije svih onih učesnika koji bi javno podršali studente...i definitivno je PZE25 u svakom smislu najlošiji festival do sada, ali sve zbog uplitanja onih kojima mesto tu nije...pokušali su sa Breskvicom 24', ali nisu uspeli...ove godine donekle jesu...realno jesu.

Definitivno treba bojkotovati od sad bilo kakav izbor ЋАЦИ servisa Srbije, dok se ne popravi sveukupno stanje u našoj zemlji...i mi kao narod apsolutni fokus treba da imamo na promene koje su nam potrebne....ko bi normalan voleo da predstavlja ovakvu Srbiju....

Za Olju iz prve ruke mogu reći samo najlepše reči...gospođetina, dama...ČOVEK....al polako, verujem da će uskoro i nama svanuti!

mogla je da im kaze ali i sama je znala da niko od njih ili barem 90% njih ne bi odustao od podrske studentima.
Istini za volju jedno 80% učesnika koji su navodno "podržali studente" na pze-u uradili su to zbog lične koristi i glasova publike, a ne zbog neke velike ljubavi i iskrene podrške studentima, borbi protiv nepravde, korupcije, sistema i slično. Ne bi odustali od tog gesta jer je to tada bilo "u trendu" pa je donelo većini i finale, a ne iz nekih sopstvenih uverenja. I to je jedna veoma tužna i porazna činjenica.

Citam sad komentare na netu na vest o Oliveri, i opet gomila nekih faca koji je napadaju kako se 'sad kao setila da podrzava studente kad je dobila otkaz'. Znaci opet je ona problem, a nije problem sto je neko dobio otkaz iz ocigledno politickih razloga. Verovatno je rec o ljudima koji ne prate PZE pa ni ne znaju sta se zapravo tamo desava, ali mi je hit kako ljudi odmah upadaju u teorije zavera, svi zivi su im problem i svako je sumnjiv, i u tom zamajavanju tim glupostima SNS rezim koji je sustinski najveci problem u ovoj drzavi nastavlja da nas unistava.

Dakle,lako može da se desi da se povučemo trajno,tek je avgust. Sve te pro-Ruske i Anti-Zapadne zemlje(Belorusija,Bugarska, Mađarska,Turska,Slovačka, Rumunija i naravno sama Rusija),su odlučile da se trajno povuku). I Srbija,koja je takođe pro-ruska i anti-zapadna zbog NATO bombardovanja 1999 i problema Kosova, savršena bi se uklopila u celu ovu priču svojim povlačenjem.

Last edited:
Ma ja uopšte ne mislim da će biti povlačenja jer vlast voli da se dodvorava i predstavlja po svijetu, ali će to vrlo vjerovatno biti neko ko je otvoreno za režim ili neko od neutralaca. U ovoj drugoj grupi iima dosta onih koji se prizivaju godinama, pa da vidimo šta će biti.

Sandra Perović je i dalje tu, valjda se i nju nešto pita

Back