Tenis

Vauuu. Herojski podvig Novaka. Sa 39 godina dobiti najboljeg tenisera na svetu na njegovom najboljem Gren Slemu je zaista ravno čudu. Bukvalno se nikad nije desilo u istoriji. Na kladionicama su kvote bile 1.2 za Sinera i 8 za Novaka. Poslednji put je imao tako loše kvote u 4. kolu AO 2007.

Siner je igrao veoma dobro. 75% ubačenih prvih servisa (najviše od svih tenisera u drugoj nedelji turnira), 26 aseva (najviše što je pogodio u karijeri) i skoro 80 vinera. Ali Đoković je stvarno izvukao nekakvu magiju u ovom meču i igrao savršeno kada je bilo najpotrebnije. Najimpresivnije od svega mi je što je spasao 16 od 18 brejk lopti, od toga 8/8 u petom setu.

Taktički ga je nadmudrio, pošto su svi očekivali da će Novak pokušati da igra što agresivnije i da skraćuje poene, ali se to nije desilo. Umesto toga je igrao malo pasivno, polako i u sredini terena u svakom bitnom poenu i time potpuno ubio Sinerov ritam i uglove. Nikakav hejt prema Sineru ali osim Alkaraza on nema nijednog jedinog rivala niti konkurenciju i prosto nije navikao da drugi igrači imaju plan B i da menjaju taktiku protiv njega. Toliko ubedljivo i dominantno dobija 95% svojih mečeva da se malo skameni kada ga neko pogura.

Nisam siguran da li može da pobedi u nedelju, ali Alkaraz mu malčice više leži taktički. Bolji skor ima protiv njega i dobio ga je ovde prošle godine. Alkaraz se takođe mučio sa povredom u polufinalu. Alkaraz je i dalje favorit, ali Đoković će imati šansu.

Nakon evo 18+ godina gledanja i navijanja za Noleta, ja stvarno ne znam šta više reći za njega, osim da je zaista privilegija i čast biti njegov navijač sve ove godine, živjeti u istoj eri kad i on a i pripadati istom narodu. 🐐

Zapravo ne baš. Poslednji put su oboje bili u finalu AO 2023. Đoković je dobio Cicipasa, Ribakina je izgubila od Sabalenke.
A da ipak nije, zaboravio sam na to finale sa Sabalenkom iz 2023. Svakako prilika da se sutra ponovi isto što i na Vimbldonu 2022. kada su oboje osvojili.

Čestitke Karlosu na zasluženoj pobedi, bio je bolji danas. Sada je zvanično najmlađi teniser u istoriji koji je osvojio sva četiri Gren Slema (tek peti teniser u open eri koji je to uspeo). I dečko igra toliko lep tenis, uživanje je gledati ga. Fantastičan je atleta, brz kao munja, ima besprekoran rad nogu i potpuno kompletnu i raznovrsnu igru. Potpuni virtuoz u svakom delu terena. Na sve to je i strašno hrabar, mentalna gromada i strastven takmičar.

Novak je dao sve od sebe i odlično je počeo meč, ali nakon što je Alkaraz podigao nivo, jednostavno nije imao odgovore. Siguran sam da ni iscrpljenost od polufinala nije pomogla, ali to nije izgovor, pošto je Alkaraz igrao 5 i po sati na vrućinštini. Svakako treba da bude ponosan na ove dve nedelje u Melburnu, pobeda nad Sinerom će se pamtiti dugo, kao pobeda Navratilove nad tada 14 godina mlađom Štefi Graf u polufinalu US Opena 1991.

I jedan fun fact: Federer i Djokovic su sa 22 godine imali 1 Gren Slem. Alkaraz ih ima 7.

Back