Izbori

Kolaju price da sutra pada vlada a da su izbori na Vidovdan. Licno ne verujem. Ali ako ne sad, vrlo brzo ce. Sluzbeni glasnik stampa listice a raspisan je ranije i tender za kutije i sprej.

Izbori u tom terminu bi samo odgovarali SNS-u. To je već početak letnje sezone, ljudi odlaze na odmore u većem broju, a uz to, dva meseca nije baš dovoljno da se opozicija konsoliduje i složi oko podrške studentskoj listi, koja tek treba da se sastavi i obelodani i u tako kratkom roku dopre sa programom i tim novim (bar se tako očekuje) ljudima do biračkog tela, naročito onih koji su neopredeljeni i u ruralnim sredinama, zašta nije dovoljno obići ih jednom ili nijednom.

Dakle, nama treba nešto kao u Mađarskoj - tri meseca unapred da se zna kada će tačno biti izbori i da već na početku tog roka ima jasnih kandidata i koalicija, i već od tada da krene da se stvara atmosfera poput referendumske, da se izbori svedu na opcije A ili B, a ostale budu skoro nebitne. Meni je teško da zamislim, da ako bi se izbori sad raspisali, da do sredine maja, sve opozicione stranke odustanu od izbora, pruže nedvosmislenu podršku studentskoj listi, za koju trenutno niko pojma nema kako bi mogla da izgleda, i da u tom roku javnosti bude dostupan program, tako da se preostalih mesec i kusur iskoristi samo za kampanju.

Takođe, SNS bi brzo skupio potpise, pohitao opet ka poziciji 1 na listiću, a ovi ne bi mogli ni da krenu da skupljanjem potpisa, dok se ne sastave... Pogodnije bi bilo da izbori budu na jesen.​

Rece AV do 10. jula ili od septembra. Jos mi informacija stize da ce biti letos. I DOS-ova kampanja je trajala samo dva meseca, posle raspisivanja izbora u julu.

Btw, niko na svetu ne objavljuje listu kad izbori nisu raspisani. Znacemo je uskoro 🙂

Ovi sektaši sa vlasti nikada ništa slučajno ne rade. I njima svakako ide u prilog činjenica da izbori budu čim pre, jer to sužava bilo kakvu mogućnost opoziciji za dogovore i organizaciju. Osim ako bi sva opozicija stala iza jednog kandidata dovoljno jakog i bez mrlje u karijeri. A u Srbiji postoji samo jedna osoba sposobna za tako nešto. Pitanje je samo da li je ON spreman da se uhvati u direktan okršaj sa sotonistima

Ovi sektaši sa vlasti nikada ništa slučajno ne rade. I njima svakako ide u prilog činjenica da izbori budu čim pre, jer to sužava bilo kakvu mogućnost opoziciji za dogovore i organizaciju. Osim ako bi sva opozicija stala iza jednog kandidata dovoljno jakog i bez mrlje u karijeri. A u Srbiji postoji samo jedna osoba sposobna za tako nešto. Pitanje je samo da li je ON spreman da se uhvati u direktan okršaj sa sotonistima

Neki ljudi koji su dosta pogodili (ili znali) kažu da hoće.
Danas u skupštini nema kvoruma.
Sekta napustila salu.
I ja mislim da njima najviše odgovaraju brzi izbori, ali videćemo šta se zbiva narednih dana.

Ja se iskreno nadam da će ON biti nosilac liste. Pa da vidim šta će smradovi da iskopaju protiv njega.

Rece AV do 10. jula ili od septembra. Jos mi informacija stize da ce biti letos. I DOS-ova kampanja je trajala samo dva meseca, posle raspisivanja izbora u julu.

Btw, niko na svetu ne objavljuje listu kad izbori nisu raspisani. Znacemo je uskoro 🙂
Ako misliš na predsedničke izbore 2000. bili su održani na jesen, a ne leto, što je već ogromna razlika. A druga, opet značajna, razlika, je da se okvirno znalo ko su vođe opozicije, dok se za studente ne zna ko ih predstavlja, čak ni u ime kojih studenata. Da li ispred svih univerziteta, da li ispred nekog plenuma itd. To je bilo primetno i na lokalnim izborima, gde su različiti nazivi lista mladih/studenata bili u različitim gradovima.

Viđam da neki ljudi, koji su izlazili na proteste i često dele stav protiv vlasti, a u korist studenata, ne žele Đokića kao nosioca liste, niti da uopšte bude kandidat za nešto, jer smatraju da je Vučićev čovek, budući da ga je trenutna vlast dovela na funkciju i da je ranije imao sastanke sa predstavnicima vlasti. Da li je tako ili nije, svako ima neko svoje viđenje, ali generalno, ljudi su željni skroz novih ljudi ili onih koji nisu imali dodira sa vlašću. Ako je skroz novo ime na sceni, dva meseca nije dovoljno. Ako je npr. drugi Đ, možda je bolje da ide na poziciju predsednika, a ne premijera. Pitanje je i da li će izbori biti u isto vreme.

Uglavnom, i moj utisak je da SNS-u više odgovaraju izbori što pre. Takođe mislim da im se može suprotstaviti isključivo jaka jedinstvena lista (otprilike kao DOS svojevremeno ili Tisa kod Mađara), tako da eventualni sateliti, kojih će izvesno biti, ne mogu nikako da pomognu režimu. Takođe, pored jakih kandidata, naročito nosioca liste, neophodno je da druge opozicione stranke bezuslovno podrže tu listu, u korist društva, i lične interese stave po strani, za neka druga vremena, ali i da ponude program koji će se značajno razlikovati od onog što nudi aktuelna vlast. Dodatno, poželjno je da imaju jasan stav po pitanju EU, Kosova, saradnje sa Rusijom, manjinskih prava i sl, ali ne bi me iznenadilo da izbegnu jasne odgovore na te teme, jer onda ne bi dobili širu podršku, budući da smo podeljeno društvo po tim osetljivim pitanjima. Zbog toga, ovo sada je na mnogo načina drugačije nego 2000. Dodatno, tada se na Miloševića gledalo kao na nekog ko nas je potpuno izolovao, a na AV-a dobar deo biračkog tela, gleda kao proevropski nastrojenog, koliko god to nekome čudno zvučalo. Uostalom, ima i solidnu podršku Zapada.​

Zapaljen autobus Milomiru Jaćimoviću. A onaj isti pojedinac slavi uz stihove:

"Tek sto je dan svanuo, autobus je planuo!
Veselo je pucketala vatra kao u Ćacilendu šatra!"

veselo3.jpg

Ако Вучко хоће да буде премијер, биће. Али онда мора да жртвује место председника (које му свакако истиче). Не верујем да би неки кандидат добио довољно гласова из СНС, евентуално Брнабићка. Не би било лоше да блокадер буде председник, наравно, само церемонијално. Да га сведу на оригинална ограничења, да прима амбасадоре и појављује се на Олимпијским играма као Тома Николић.

Za parlamentarne izbore (Narodna skupština), prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izbori se moraju održati najranije 45 dana, a najkasnije 60 dana od dana raspisivanja. Ako je nepomenik rekao da će 28. juna da objavi kad će da budu vanredni izbori, kako mogu onda već 12. jula?

Fino on to zamišlja i kalkuliše. Kao, leto/ljudi na odmoru. Ali studenti skroz slobodni u to vreme. 😊

Ne znam tačno, da li se u skorijoj istoriji igde u Evropi glasalo u sred leta? Bolesno!

Aleksićevi izvori ne zvuče baš pouzdano.

Nije rekao da će 28. juna objaviti već oko Đurđevdana. Potencijalno bi mogli da se održe 28. juna, što je loše, a ako bude 12. jula, to je već katastrofalno.

Ljudi neće sigurno odustajati od odmora zarad izbora, a i malo je to vremena da se obezbede fer uslovi, i opozicija dogovori da bude jedinstvena i ne izađe na izbore već eksplicitno podrži studentsku listu, koja bi morala imati kao glavnog kandidata neku izuzetnu ličnost, bez mrlje u političkom životu, a ujedno poznatu svima.

Ako je ljudima pre do odmora, posle svega sto se desilo u prethodne skoro dve godine, nego resavanja problema, onda nek svi idu na svoje odmorcice i nema kukanje "jao ova vlast, najgora, kriminalna, ovo, ono" kad se budu vratili.

Nemaju svi mogućnost da biraju kada će na odmor, što zbog posla, što zbog usklađivanja sa porodicom itd. Generalno, leto nije pogodno vreme za izbore. Nije svima politika prioritet.

Ako se neko čudo ne desi, meni se čini da su promene jedino moguće uz visoku izlaznost, minimum 80%, pri čemu se deo ljudi koji su ranije glasali za SNS, moraju privoleti da glasaju za drugu opciju.

Sve se tu slazem Milose, uz jedno veliko ALI! Bas zbog te porodice, buducih odmora (kao i prihoda za iste), bi pristojan covek trebalo da istrpi ili se snadje u ovakvoj drustvenoj i politickoj situaciji. Zbog dece, svoje, tudje, zbog opstanka. Tokom prethodnog perioda smo upali u rezim otvorene tiranije, pa bi svaka iole odgovorna osoba morala naci resenje ako se izbori dese bas usred leta. Prioritet ili ne, ovi izbori ce pokazati kakvi smo ljudi. I da li zasluzujemo bolje. Sve ostalo je izgovor, za one kojima je trenutno dobro (ponavljam da to ne znaci da ih nece zasvrbeti, al nek se secaju odmora 2026e tada...).

Videćemo šta će biti. Možda bi se ljudi i odlučili da promene planove, ako mogu, ukoliko vide potencijal u drugoj opciji. Realnost je malo drugačija. Koliko je ljudi, između ostalog i nekoliko forumaša, govorilo da osećaju slobodu u vazduhu još pre godinu i više, da je samo pitanje trenutka i da će se promene desiti ubrzo, pa ništa od toga. U nekim sredinama predstavnici studenata idu od vrata do vrata, ali u isto vreme to radi i SNS, i još ako im poklone nešto, kako će oni promeniti mišljenje? Nekom možda izgleda neverovatno, ali dosta ljudi živi na minimalcu, ili od niske penzije, nedovoljne za osnovne troškove, i bukvalno će reći, ovi mi dali šećera, ovo, ono, a šta ćete mi vi dati? Mnogo ljudi ne očekuje odgovor "bolje sutra", nego daj mi nešto da preživim do sutra. I još kad se na to doda medijska slika, ne treba da iznenadi to.

Ima ljudi koji se kreću samo u nekom društvu koje ima potpuno iste poglede i ne mogu da sagledaju šta nam je svakodnevnica. I bez botova, mnogo ljudi je zaista u takvom fazonu, da ljube sve što je blisko vlasti. I ako se promeni vlast, mi kao društvo moramo mnooogo da se menjamo. Mentalitet je nešto što se ne menja lako.​

Nisam baš siguran da je ovo politički zemljotres, koliko je samo priča bila forsirana globalno jer su ljudi uvek investirani da vide ovakve filmski napete duele. Pričaće se još par dana, pa će onda da svi da se vrate na stare teme.

Čini mi se i da se u previše romantičnim svetlu predstavlja novi premijer, a u pitanju je vrlo ambiciozan, a čitajući neke utiske, i vrlo prefrigan političar koji se nalazi na istim ideološkim pozicijma kao i Orban. Do pre par godina su bili u istom taboru. Svakako neke razlike postoje, ali jasno je da pobeda želja građana da se prekine sa koncentracijom moći i zloupotrebama i iživljavanjem nad institucijama koje je Orban sprovodio više od decenije, a ne neka epohalna promena režima i reset političkog sistema a la Jugoslavija 2000.
hmm didn’t age well. Po mom misljenju razlike su ogromne a tek je poceo…

hmm didn’t age well. Po mom misljenju razlike su ogromne a tek je poceo…
Didn't age well šta? Nije mu ni krenuo mandat, već najavljuje, a i to se sve odnosi na borbu protiv sistemske korupcije. To je maltene njegov ceo predizborni program i obećanje. Jahanje na antiruskom sentimentu je već provaljena priča. To čišćenje je jedina stvar koja moža da protrese Mađarsku, ali zaista ne vidim na koji način će to uticati na odnos Mađarske sa drugima i ne očekujem bitne političke zaokrete. Čak je i u prvim izjavama bio prilično rezervisan, osim što najavljuje jačanje tradicionalnih saveza.

Magyar je konzervativac, pripada desnom centru i sedeo je u Fidesu do pre par godina. Ne vidim na koji će način to da uzdrma ili promeni poziciju Mađarske po mnogim pitanjima, spolja ili interno. Lik je tokom kampanje glasno kulirao neka pitanja, recimo stanje LGBT zajednice koju je Orban targetirao i pravno izopštio. Meni je veće iznenađenje to što su progresivne snage i stranke levog centra i one koje zastupaju soc-dem agendu postale totalno nebitne i to što je izborni kolač pripao desničarima i nacionalistima.

Last edited:
Slično očekujem i kod nas. Pretpostavljam da će i studentska lista izbegavati da komentariše osetljiva pitanja ili će davati neodređene odgovore. Bilo bi dobro kada bi se nedvosmisleno izjasnili i oko zvanične politike oko Kosova, šta bi tu bitnije promenili, i oko prava manjina, odnosu sa Rusijom... To su teme na osnovu kojih bi aktuelna politika mogla bitnije da se promeni, ali je ujedno i rizično, jer time se neće moći zadovoljiti šire mase, budući da smo veoma podeljeno društvo, a ta lista teži da dobije podršku i levih i desnih.

Izbori
Back