Izbori

Kolaju price da sutra pada vlada a da su izbori na Vidovdan. Licno ne verujem. Ali ako ne sad, vrlo brzo ce. Sluzbeni glasnik stampa listice a raspisan je ranije i tender za kutije i sprej.

Izbori u tom terminu bi samo odgovarali SNS-u. To je već početak letnje sezone, ljudi odlaze na odmore u većem broju, a uz to, dva meseca nije baš dovoljno da se opozicija konsoliduje i složi oko podrške studentskoj listi, koja tek treba da se sastavi i obelodani i u tako kratkom roku dopre sa programom i tim novim (bar se tako očekuje) ljudima do biračkog tela, naročito onih koji su neopredeljeni i u ruralnim sredinama, zašta nije dovoljno obići ih jednom ili nijednom.

Dakle, nama treba nešto kao u Mađarskoj - tri meseca unapred da se zna kada će tačno biti izbori i da već na početku tog roka ima jasnih kandidata i koalicija, i već od tada da krene da se stvara atmosfera poput referendumske, da se izbori svedu na opcije A ili B, a ostale budu skoro nebitne. Meni je teško da zamislim, da ako bi se izbori sad raspisali, da do sredine maja, sve opozicione stranke odustanu od izbora, pruže nedvosmislenu podršku studentskoj listi, za koju trenutno niko pojma nema kako bi mogla da izgleda, i da u tom roku javnosti bude dostupan program, tako da se preostalih mesec i kusur iskoristi samo za kampanju.

Takođe, SNS bi brzo skupio potpise, pohitao opet ka poziciji 1 na listiću, a ovi ne bi mogli ni da krenu da skupljanjem potpisa, dok se ne sastave... Pogodnije bi bilo da izbori budu na jesen.​

Rece AV do 10. jula ili od septembra. Jos mi informacija stize da ce biti letos. I DOS-ova kampanja je trajala samo dva meseca, posle raspisivanja izbora u julu.

Btw, niko na svetu ne objavljuje listu kad izbori nisu raspisani. Znacemo je uskoro 🙂

Ovi sektaši sa vlasti nikada ništa slučajno ne rade. I njima svakako ide u prilog činjenica da izbori budu čim pre, jer to sužava bilo kakvu mogućnost opoziciji za dogovore i organizaciju. Osim ako bi sva opozicija stala iza jednog kandidata dovoljno jakog i bez mrlje u karijeri. A u Srbiji postoji samo jedna osoba sposobna za tako nešto. Pitanje je samo da li je ON spreman da se uhvati u direktan okršaj sa sotonistima

Ovi sektaši sa vlasti nikada ništa slučajno ne rade. I njima svakako ide u prilog činjenica da izbori budu čim pre, jer to sužava bilo kakvu mogućnost opoziciji za dogovore i organizaciju. Osim ako bi sva opozicija stala iza jednog kandidata dovoljno jakog i bez mrlje u karijeri. A u Srbiji postoji samo jedna osoba sposobna za tako nešto. Pitanje je samo da li je ON spreman da se uhvati u direktan okršaj sa sotonistima

Neki ljudi koji su dosta pogodili (ili znali) kažu da hoće.
Danas u skupštini nema kvoruma.
Sekta napustila salu.
I ja mislim da njima najviše odgovaraju brzi izbori, ali videćemo šta se zbiva narednih dana.

Rece AV do 10. jula ili od septembra. Jos mi informacija stize da ce biti letos. I DOS-ova kampanja je trajala samo dva meseca, posle raspisivanja izbora u julu.

Btw, niko na svetu ne objavljuje listu kad izbori nisu raspisani. Znacemo je uskoro 🙂
Ako misliš na predsedničke izbore 2000. bili su održani na jesen, a ne leto, što je već ogromna razlika. A druga, opet značajna, razlika, je da se okvirno znalo ko su vođe opozicije, dok se za studente ne zna ko ih predstavlja, čak ni u ime kojih studenata. Da li ispred svih univerziteta, da li ispred nekog plenuma itd. To je bilo primetno i na lokalnim izborima, gde su različiti nazivi lista mladih/studenata bili u različitim gradovima.

Viđam da neki ljudi, koji su izlazili na proteste i često dele stav protiv vlasti, a u korist studenata, ne žele Đokića kao nosioca liste, niti da uopšte bude kandidat za nešto, jer smatraju da je Vučićev čovek, budući da ga je trenutna vlast dovela na funkciju i da je ranije imao sastanke sa predstavnicima vlasti. Da li je tako ili nije, svako ima neko svoje viđenje, ali generalno, ljudi su željni skroz novih ljudi ili onih koji nisu imali dodira sa vlašću. Ako je skroz novo ime na sceni, dva meseca nije dovoljno. Ako je npr. drugi Đ, možda je bolje da ide na poziciju predsednika, a ne premijera. Pitanje je i da li će izbori biti u isto vreme.

Uglavnom, i moj utisak je da SNS-u više odgovaraju izbori što pre. Takođe mislim da im se može suprotstaviti isključivo jaka jedinstvena lista (otprilike kao DOS svojevremeno ili Tisa kod Mađara), tako da eventualni sateliti, kojih će izvesno biti, ne mogu nikako da pomognu režimu. Takođe, pored jakih kandidata, naročito nosioca liste, neophodno je da druge opozicione stranke bezuslovno podrže tu listu, u korist društva, i lične interese stave po strani, za neka druga vremena, ali i da ponude program koji će se značajno razlikovati od onog što nudi aktuelna vlast. Dodatno, poželjno je da imaju jasan stav po pitanju EU, Kosova, saradnje sa Rusijom, manjinskih prava i sl, ali ne bi me iznenadilo da izbegnu jasne odgovore na te teme, jer onda ne bi dobili širu podršku, budući da smo podeljeno društvo po tim osetljivim pitanjima. Zbog toga, ovo sada je na mnogo načina drugačije nego 2000. Dodatno, tada se na Miloševića gledalo kao na nekog ko nas je potpuno izolovao, a na AV-a dobar deo biračkog tela, gleda kao proevropski nastrojenog, koliko god to nekome čudno zvučalo. Uostalom, ima i solidnu podršku Zapada.​

Back