ESC 2026: Polufinale i finale

To je drugo, organski hint, ono što je javno dostupno, ali ovde se večito priča o hintovima od strane EBU-a, a slično i za glasanje na PZE-u.

Nije glasanje žirija matematička formuka pa da je sve predvidljivo, ali postoji jasan trend kada je u pitanje glasanje, sa par izuzetaka poput Albanije 2018 ili Armenije 2024, ali u većini slučajeva može se prepoznati kada će žiri nešto podržati. Latvija ove godine mi je npr. iznenađenje, gdje ih je mnogo žirija zalijepilo na samo dno, ali kažem to su sve više iznimke.

Pa apsolutno, uvek bude i iznenađujućih i ne toliko iznenađujućih rezultata i kod žirija i publike. Ali svake godine bar po jedan primer.

Dešava se kada vokal nije dovoljan kao kod Letonke i Princa. Svakako nije loše ponekad čuti od žirija zašto su glasali kako su glasali, kako im je u finalu neko bolje plasiran nego u polufinalu itd. To bi moglo biti daleko interesantnije od teorija koje fanovi smišljaju.

Mislim da i mi previše očekujemo od žirija da ceni artsy pesme i nastupe po svaku cenu lol pogotovo kad su u pitanju pesme koje se nama lično dopadaju. Sve u svemu, to su drugačiji ljudi svake godine, ocenjuju drugačije pesme u drugačijoj konkurenciji svake godine, i nekad mislim da se često zaboravi na to kad se priča o tome kako žiri glasa ili ne glasa.

Ja sam mislio da se koristi linearni model. Iskreno, eksponencijalni ne kapiram mada u objavi OGAE Srbija i pise da formula nije javno dostupna.

Nije to do sviđanja, meni se pesme Izraela, Danske i Poljske uopšte ne dopadaju ali savršeno razumem da nekom žiriju to bude 1. mesto. Ovde nema nikakve logike da neko ko ima i nastup i pesmu i pevanje koji pripadaju u top 10 bude na 14. ili 23. mestu, nema logike ni da im budu 10. ali ajde to je alibi mesto da ne može da im se kaže da nisu ništa hteli da daju. To su 1/1 nečista posla. Da li je mržnja ili je veliki štrumf to tražio potpuno nebitno. Pri tome se ova 3 člana žirija koja su se javno obratili pozivaju da su glasali po stručnosti.

Ali evo da odemo dalje od HR. Kako je to Izrael sa prvog mesta u PF sleteo na 7. mesto u Finalu. Kada su bili stručni ? U PF ili u F ? Odakle Grčkoj 12 poena i da im budu ispred svih ostalih koji su imali i kvalitetnije pesme i kvalitetnije vokale ? Nije valjda da nastup vredi najviše ? Ako je tako zašto onda Bugarska i Moldavija nisu 2. i 3. ? Dakle njihovi izbori su neodbranjivi šta god da kažu da im je bio razlog.

Meni su glasovi žirija ove godine najbolji u poslednjih nekoliko godina, mislim da ih je veći broj članova malo rasteretio u pogledu pritiska. Naravno, ima i izuzetaka.

Interesantno mi je recimo ovogodišnje ispadanje Portugala i Švajcarske - i jedna i druga su žirijevske zemlje pa kad je uvedeno pravilo da u polufinalima glasa samo publika fanovi su od njih digli ruke i mislili da im se pišu crni dani a kad ono oni ''preživjeli'' sva televoterska polufinala i ispali odmah u prvoj godini po povratku žirija lol... 😂

Portugalci su prekinuli niz od 5 vezanih finala a Švajcarci od 6, Estonija kiksnula nakon 4 kvalifikacije što je svakako veliki uspjeh za sve tri zemlje znajući za njihove fejlove iz prethodnih decenija tako da se (ne računajući za sad nedodirljive Ukrajince i Švajcarce) još uvijek drže Šveđani sa posljednjih ispadanjem u 2010. godini, Norvežani evo skoro pa cijela jedna dekada prolazaka i Finci i Litvanci sa 6.

Ukoliko su Holandija i Srbija mogle ljosnuti nakon 8 godina onda će moći vrlo lako i Litvanija ali se za sad dobro drže, od ovih nabrojanih mi nekako najviše miriše da bi Norvežani u skorijoj budućnosti mogli flopnuti jer se par godina unazad igraju s vatrom i mislim da će se kad-tad opeći, Švedska se nakon ovogodišnjeg hladnog tuša i zamalo nq vraća svojih šlagerskim siguricama i mislim da se neće tako lako predati.

Time bi se izgubila ili bar smanjila anonimizacija. Takođe, komentari bi mogli biti takvi da se iz njih ne može zaključiti zbog čega je neko rangiran na 10, a neko na 23. mestu, a kako nije talent šou, možda nema puno smisla.

Sad u subotu će Evrovizijsko takmičenje mladih muzičara, tamo bude červoročlani žiri koji posle svakog nastupa da neki kratak komentar, a opet i oni uglavnom budu takvi da ne možeš tačno znati kako bi te brojčano ocenili, odnosno rangirali.

Ajde i JK jednom da vidim u žiriju za promenu, iako je ne podnosim zanima me kakav bi pristup imala.

U ovom SNS modu ne vredi razmatrati tu opciju svakako, verovatno bi stavila Hrvatsku i Albaniju na dno a visoko bi pozicionirala Azerbejdžan ili neku sličnu prijateljsku zemlju njenog idejnog vođe

Objavljene brojke gledanosti, flop je bio i veći nego što sam očekivao, tek 131 milion ljudi. Sad više ne možemo samo reći kao nekad da Evroviziju gleda 200 miliona ljudi.

• Like
Reactions: FFM
U ovom SNS modu ne vredi razmatrati tu opciju svakako, verovatno bi stavila Hrvatsku i Albaniju na dno a visoko bi pozicionirala Azerbejdžan ili neku sličnu prijateljsku zemlju njenog idejnog vođe
Kipru bi dala 12 uz obavezno obrazloženje (na društvenim mrežama koje joj još uvek nisu ugašene) kako pevačica i njen nastup izgledaju svetski i kako ima odličan vokal! 😆

Bolje JK nego MariMari i slični fosili kume i drugarice od ljudi kojima je pik karijere bio pre 20 godina i koji sad mogu napuniti jedino neki kafić.

ESC 2026: Polufinale i finale
Back