ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Ceska Republika i Moldavija tesko da ce ucestvovati, ali Jermenija bi trebalo da potvrdi ucesce.

Ja mislim da bar jedna od te tri neće učestvovati, Kosmet neće debitovati, a Kazahstan možda i uguraju. Preskupo će biti, ne čudi me što su odustale ove 3 zemlje do sad

Ne vidim razloga ni za jednu od te tri da se povuku. Moldavija uvek cuti do novembra, Jermenija 50-50 jer ovamo organizuju JESC a onamo se jos suocavaju sa posledicama rata iz 2020, dok za Cesku zaista ne vidim razlog da se povuce.

Ja ne znam kolika je gledanost ESCa u Českoj. Mozda je i njih zahvatio “virus” koji se zove nezainteresovanost naroda za ovo takmicenje. Madjarska je primer za to, kao i njihovi susedi Slovaci.

Uostalom, ova 3 povlacenja su iz finansijskih razloga, zna se da je nastupila kriza. Bugarska se povlacila kad nije bilo sponzora, zna se da CG i Mkd sklapaju kraj s krajem. Nema to veze sa kvalitetom takmicenja, pogotovo jer su u pitanju zemlje koje tom kvalitetu ni ne doprinose (uz povremene izuzetke, a mislim pre svega na 2022.)

Svakako mi je zao sto ce u polufinalima broj ucesnika biti manji. Povratak na jedno polufinale nikako nije opcija u blizoj buducnosti, jer se bazira i na programskoj semi. Liste tskmicara se zakljuce mesec dana i vise nakon odredjivanja datuma

U Češkoj mislim da je gledanost i zainteresovanost baš slaba, tako da možda i pauziraju. Jermeniji sve zavisi kakvo će stanje u državi biti, a Moldavija kapiram da će se snaći i učestvovati

Stvarno je postao luksuz javnim servisima da se takmiče, pogotovo u ovim kriznim vremenima. Ali kao i uvek - koga nema, bez njega se može.

Što se Kosova* tiče, znaćemo da li dolaze na ESC onda kad budu ušli u Savet Evrope, a izgleda da to više nije neka fikcija. Naravno, ne znači da će EBU odmah potrčati da ih primi u puno članstvo, ali očekujem opasna lobiranja, sponzore verovatno već imaju.

Što se Kosova* tiče, znaćemo da li dolaze na ESC onda kad budu ušli u Savet Evrope, a izgleda da to više nije neka fikcija. Naravno, ne znači da će EBU odmah potrčati da ih primi u puno članstvo, ali očekujem opasna lobiranja, sponzore verovatno već imaju.
Ako ih i prime, onda Srbija 100% odustaje. :(

Inace, sto se tice MK, CG, BG i njihovog odustajanja, nisam se puno iznenadio.

Vece mi je iznenadjenje to sto se SRB i ALB redovno takmice iako se isto radi o siromasnim zemljama.

Back