al Albanija 2023: Albina & Familja Kelmendi - Duje

Albanija
@inga nemaju sve zemlje ista pravila. Na primer, mnogi outsourcuju u potrazi za izvodjacima (San Marino, Kipar i Svajcarska to rade cesto)

Evo nekih primera:

Svajcarska 2005: estonski bend Vanilla Ninja
Estonija 2019: Svedjanin Viktor Krone
San Marino 2016, 2019: Turcin Serhat
Kipar 2010: Englez Dzon Liligrin
Kipar 2020: Nemac Sandro

Pritom govorim o ljudima koji nikakve dodirne tacke sa tom zemljom - ni poreklo, ni bracnog partnera niti zive tamo. Prosto su se javili na otvoreni konkurs. Televizije same odredjuju propozicije. Npr kod nas osim drzavljanstva i jezik mora biti srpski

Неписмени по обичају, не може Аљбин Курти, а Албина. Аљбина и породица Кељменди.

Meni to transkribovanje u 'lj' kad su albanske reci u pitanju toliko odvratno zvuci. Albin je lepo ime, al' kad postane Aljbin na ionako vec ogavnog coveka - Budi Bog s nama.
jelena-karleusa.gif

Nezz sta da mislim o ovoj pjesmi, svakim slusanjem mi je sve bolja. Početak mi je najbolji, kasnije se razvodni. Albanske esc pjesme trebaju pod zaštitu UNESCO-a jer su sve na isti princip. Misteriozno deranje, žene i taj neki protoilirski etno ritam

Uskoro se kreće sa radom na revampu. Inače pesma ostaje u potpunosti na albanskom.

Danas, veceras (kako god) sam uspeo da nadjem vremena da preslusam pesme.
Meni se dopao izbor, bez obzira sto su vecina ili skoro sve balade. Pola od tih pesama su mi odlicni i ovaj orkerstar je doprineo tome.
Od tolikih odlicnih pesama, naredne 3 su mi se izdvojile koje su stilski slicne:
Evi Reçi - Ma kthe
Rezarta Smaja - N'Eden
Rovena Dilo - Motit

Sto se tice predstavnika za Evroviziju, Albina & Familja Kelmendi - Duje, slobodno moze da se pridruzi ovim trima. Ja sam prezadovoljan sa izborom. Iako su tek 2 pesme izabrane, mogu reci da ce mi biti ovo jedan od favorita ukoliko ne uniste pesmu. Moram priznati da sam se najezio.
Tako da se pridruzujem Ingi i RIVERu koji najvise simpatisu pesmu.

Pobednici FiK-a, Elsa Lila, skidam kapu za interpretaciju, ali pesma me nije odusevila. Ne znam. Kao da zapinje tokom pesme, kao da se melodija prekida. Nije mi tecno. Ovo me podseca na umetnicko delo koje ne razumem. Ima kvaliteta, ali ...

Sve u svemu, zadovoljan sam sa ponudom i sa pobednicima.

Voda je naziv pesme koja je predstavljala Bugarsku 2007. godine u Helsinkiju.

Nezz sta da mislim o ovoj pjesmi, svakim slusanjem mi je sve bolja. Početak mi je najbolji, kasnije se razvodni. Albanske esc pjesme trebaju pod zaštitu UNESCO-a jer su sve na isti princip. Misteriozno deranje, žene i taj neki protoilirski etno ritam
Apsolutno se slažem, svakim slusanjem sve bolja i bolja, bas daje vajb high quality

Albaniju obično volim na ESCu ali ovo je dernjava, lupanje, mozak mi se uznemirava. Sa Evitom su mogli top 10, ovo je smejurija.

Nadam se da je zaista nece unistiti. Meni se najvise dopada pocetak i kraj pesme. A i kombinacija glasova mi odgovara i lepo mi zvuci.
Ne cujem dernjavu, ali tu neku kuknjavu, tugu cujem.

Pa posto imaju veliki problem i krizu sa identitetom…moraju kroz stenjanja uvek da se nesto pravdaju, pricaju neke tragicne price, da malo kraduckaju zvuke Turske i da ih poalbanizuju….sta ces to ti je to kad nemas svoj identitet i naciju…kad je sve to vestacka tvorevina jos od 1912. godine

Meni su oni generalno jedna od najgorih ESC nacija, jer imaju jedan te isti manje više ustaljen kalup po kome biraju pesme. To su uglavnom ženski vokali sa mnogo urlanja, messy nastupa, disharmonije i bespotrebnog forsiranja i prenaglašavanja bukvalno svega. Ova pesma se takođe savršeno uklapa u taj kalup, te mi stvara nervozu i prenosi neku mračnu, negativnu energiju. Bez sumnje će mi biti među poslednjima, mislim da im ni 3 revampa neće pomoći.

Ubedljivo najbolji njihov predstavnik mi je Eugent Bushpepa, te 2018. je bio prvi i izgleda poslednji put da su mi bili u vrhu. Od ostalih se još možda izdvajaju Elhaida Dani (studio verzija je odlična, šteta što je usrala uživo) i Juliana Pasha.

Isuse, kakva je ovo hororčina od pjesme i nastupa, taman kada pomislim da Albanci ne mogu gori krš poslati oni me po ko zna koji put uvjere u suprotno! o_O
Meni ovdje ništa ni sa čim ne ide, ''familija'' mi je totalno nekompaktna i nesnađena na sceni, stičem utisak kao da se uopšte nisu ni spremali za zajedničko izvođenje na toj bini nego kao da ih je neko iznenada pozvao dok su bili u publici da se pridruže toj Aljbini (ili kako već) pa da je skupa izvedu, pjesma nema ni kraja ni početka, nabacali su k'o po običaju svakakvih elemenata te prenaglasili i emociju tako da i onima koji im povjeruju u to što pjevaju, djelovaće izvještačeno. Nekada sam se žalio na albanske ženturače koje arlauču, sada smo dobili cijelu porodicu koja će ispuštati neslušljive krike, divota.
Ovo me malo podsjeća na nekadašnje turbo-folk emisije ''žnj'' produkcije poput Gold i Renome u koje su dovodili Maru i ''Derventske lole'' te kojekakve druge jezive pojave, vratiše me u 2003. godinu jbt!
Porede ih neki sa Balkanikom - niđe veze, kompozicija ''Nova deca'' koliko god da je zastarjela i prevaziđena opet joj se može oprostiti jer je u pitanju čist etno, dok je ovo niskobudžetna mješavina etna i folka bez ikakve muzičke vrijednosti.
Tradicionalno će mi biti na samom dnu kao i skoro svake godine u top-ovima, ne vidim ih u finalu trenutno a bez obzira na to što će samo publika glasati u polufinalima, mnogi zaboravljaju da Albancima televoting već godinama unazad nije jača strana - čak ni ona Jonida koje je valjda velika zvijezda u Albaniji i koja je imala rodoljubivu pjesmu namjenjenu sunarodnicima iz dijaspore nije se proslavila, 'ladno imala manje od Nevenine ''Krune'' a i Anđelju je žiri spasio od ispadanja iako je u slabašnom polufinalu sa kud i kamo boljom pjesmom imala Grčku i Švajcarsku.

Back