cz Češka Republika 2023: Vesna - My Sister's Crown

Češka Republika
^^^ Ali ideja panslovenstva postoji kroz istoriju i postojaće...
Hajde da zamenimo uloge i zamislimo da neko pošalje pesmu o Evropskoj uniji i tome kako države zapadne Evrope treba da se međusobno podržavaju. Meni bi bilo izuzetno neprijatno.

Ova pesma mi izaziva neku mračnu i negativnu energiju. Jednostavno mi nije dobar vajb uopšte.

Sve zavisi kako je "obrađeno" bukvalno.. Doslovno svaka tema može da se obradi na dobar ili na loš načain, u manjoj ili većoj meri.. :)

Ja mislim da ovo neće proći tako dobro. Ući će u finale, ali ne vjerujem u neki poseban rezultat tamo.

@Regulus

Kada je Berlinski zid pao, koliko je samo pesama na Evroviziji te godine obrađivalo tu temu, neke onako "into your face" bukvalno, a neke malo "sofisticiranije", isto tako zemlje bivše Jugoslavije nakon raspada iste, sve tri su o tome "pripovedale" te godine..

Hajde da zamenimo uloge i zamislimo da neko pošalje pesmu o Evropskoj uniji i tome kako države zapadne Evrope treba da se međusobno podržavaju. Meni bi bilo izuzetno neprijatno.

Ova pesma mi izaziva neku mračnu i negativnu energiju. Jednostavno mi nije dobar vajb uopšte.
Pa ne može se uporedi EU sa Slovenima 🤣

Ono što mi je drago jeste da će se ove godine politički motivisani glasovi razliti između Ukrajine i Češke, s obzirom da Ukrajinska pesma slabo da ima veze sa trenutnom situacijom. Navodno je inspirisana urkajinskim vojnicima koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, pa zato "steel" tj čelik, ali nije toliko očigledna poruka kao u My sister's crown.

Personalno pesma mi se sviđa, ok je. Po mom nahođenju bi bila neka sredina finala, doduše baš prezirem političke poruke u pesmama, pogotovu one koje jašu na talasu aktivnih političkih dešavanja. Mislim da će ovo biti top 10 u Liverpulu.

Ono što mi je drago jeste da će se ove godine politički motivisani glasovi razliti između Ukrajine i Češke, s obzirom da Ukrajinska pesma slabo da ima veze sa trenutnom situacijom. Navodno je inspirisana urkajinskim vojnicima koji su se krili u čeličani Azovstalj u Marijupolju, pa zato "steel" tj čelik, ali nije toliko očigledna poruka kao u My sister's crown.

Personalno pesma mi se sviđa, ok je. Po mom nahođenju bi bila neka sredina finala, doduše baš prezirem političke poruke u pesmama, pogotovu one koje jašu na talasu aktivnih političkih dešavanja. Mislim da će ovo biti top 10 u Liverpulu.
Uh kako se tebi ne bi dopala onda 1990. na ESC... 😁😁

Alo izuzmemo trenutnu političku situaciju, ovo je u osnovi feministička pesma - 3 quirky žene u artsy stajlinzima pevaju o toj nekoj ženskoj solidarnosti i obraćaju se lepoj hrabroj sestri, ceo tekst je u tom fazonu.

Jedini stih koji jasno aludira na ratnu situaciju je kad kažu "no one wants more boys dead". Taj stih + upotreba 3 slovenska jezika (s akcentom na ukrajinski) + trenutni ratni kontekst, čine ovu pesmu političkom i takvom da je to kao Češka koja se obraća slovenskoj sestri Ukrajini, pa onda to sestrinstvo više nije (samo) feminističko iz liriksa, nego kulturološko i političko.

Da su otpevale pesmu skroz na engleskom i bez tog jednog stiha, niko ni pomislio ne bi na Ukrajinu. (ne računam onaj intro iz spota gde se spominje Slavic kingdom, to neće izvesti u Liverpulu svakako)
Međutim, kako "ništa nije samo po sebi i sve je u kontekstu", svakako da imamo jasnu politiku u priči.

Meni lično se sviđa pesma i vajb, i mislim da bi zaslužila neki top 10. Ali ovo će da rasturi na tvt verovatno (dovoljno da Ukrajinci iz svih zemalja sad glasaju, a eto je i Bugarska, i verovatno mnoge zapadne kada ukopčaju poruku), a žiri stvarno može kao što neko reče da je zbog poruke digne više, i sa nekim masovnim glasovima publike, ne bi me čudilo da bude u samom vrhu.

Alo izuzmemo trenutnu političku situaciju, ovo je u osnovi feministička pesma - 3 quirky žene u artsy stajlinzima pevaju o toj nekoj ženskoj solidarnosti i obraćaju se lepoj hrabroj sestri, ceo tekst je u tom fazonu.

Jedini stih koji jasno aludira na ratnu situaciju je kad kažu "no one wants more boys dead". Taj stih + upotreba 3 slovenska jezika (s akcentom na ukrajinski) + trenutni ratni kontekst, čine ovu pesmu političkom i takvom da je to kao Češka koja se obraća slovenskoj sestri Ukrajini, pa onda to sestrinstvo više nije (samo) feminističko iz liriksa, nego kulturološko i političko.

Da su otpevale pesmu skroz na engleskom i bez tog jednog stiha, niko ni pomislio ne bi na Ukrajinu.
Međutim, kako "ništa nije samo po sebi i sve je u kontekstu", svakako da imamo jasnu politiku u priči.

Meni lično se sviđa pesma i vajb, i mislim da bi zaslužila neki top 10. Ali ovo će da rasturi na tvt verovatno (dovoljno da Ukrajinci iz svih zemalja sad glasaju, a eto je i Bugarska, i verovatno mnoge zapadne kada ukopčaju poruku), a žiri stvarno može kao što neko reče da je zbog poruke digne više, i sa nekim masovnim glasovima publike, ne bi me čudilo da bude u samom vrhu.
Bugarska ne učestvuje ove godine.

Da, zaboravih da nema Bugarske, hvala na podsećanju.

@Mrm Ne razumem al možda i bolje 😅

Žiriji zemalja EX Istočnog bloka će glasati isto kao i publika, kao što je bilo prošle godine (Baltičke zemlje, Moldavija, Poljska).

BTW kod ukrajinskog žirija smo bili poslednja kompozicija prošle godine 😁

Uzimajući u obzir političku konotaciju ove pesme sada kada sam malo više obratio pažnju na istu, od srca joj želim ispadanje iz polufinala. Zaista je postalo mučno gledati ESC iz godine u godinu kroz prizmu ratnih dešavanja. Pošto ne ume bolje, Češka očito pokušava da preuzme ulogu koju je Ukrajina odigrala prošle godine. I voleo bih da im se to najstrašnije obije o glavu.

Ide sigurno u finale, a tamo ko zna kako ce proci.

Gledajući reakcije ljudi na Jutjubu, Tviteru i Reditu, mislim da ovo ladno može da pobedi. Apsolutno je svima i njihovim babama i komšijama i kućnim ljubimcima #1 od trenutnih 8 pesama 😅

Iskreno me ne bi čudilo da pobedi jer se baš nisam povezao ni sa jednom pobedničkom pesmom u poslednjih 8 izdanja Evrovizije, osim sa Arcade, koja mi je bila ubedljivi favorit 2019.

Last edited:
Back