290. FSC - Risiko v2

Finalno slušanje FSC pesama?

• Total voters
    16
  • Poll closed .
I dalje iščekujemo zadatak, predosećam da će biti užasno težak.

Fantastična upgrade replika! :love: Taman da se više uključim u temu jer nisam mogao prošlog puta zbog nemilih događaja, al zato je usledio fantastičan plasman Gioli&Assie.
Volim riziko, uvek nervira ljude što me s*re u kockama kad se branim.

Svaka čast na detaljnosti i maštovitosti teme, bome, trebalo je to sve razraditi i ispisati objašnjenja. 🙏 Iskreno, radije bih da smo malo napokon odmorili od zadataka koji su na FSC-u postali više pravilo nego iznimka, ali svejedno ću okušati svoju sreću i ovdje (ili bolje rečeno nesreću kad god su zadaci u pitanju).
Slažem se sa opaskom da jesu česti zadaci i razmišljao sam o tome, ali se prosto sada ukazala prilika za (poveću) organizaciju pripremanu od ranije, pa je nezgodno malo odlagati sada sve ovo, ali se nadamo da će naredni organizator već imati to u vidu i da vas (nas) neće mnogo mučiti! :D

Inače, inbox mi je bio baš zatrpan, toliko da već sigurno imamo polufinala ako svi koji ste tražili zadatke pošaljete pesme. :)
Nadam se da ste svi koji ste tražili dobili zadatke. Ako niste i ako mi je promaklo u ovoj silnoj gužvi, slobodno ponovite poruku. :giggle:

Odmorite do sutra kada kreću zvanično i prijave pesama, u 10h! :D
S nestrpljenjem iščekujem da vidim šta ćete poslati!

U glavnom postu sam naveo neke osnovne postavke društvene igre Riziko kojoj je posvećen ovaj FSC.
Riziko je izumeo Albert Lamoris 1957. godine. Postao je jedna od najpopularnijih društvenih igara u istoriji i inspirisao je druge popularne igre kao što su „Axis & Allies“ i „Naseljenici ostrva Katan“.

Igra je u svetu poznata kao "Risk", a naziv "RisiKo" koji je uobičajen kod nas je zapravo italijanska varijanta ove igre koja je izdata 1968. godine i u kojoj je specifično to što armija koja se brani može taktički odabrati broj kockica. Postoji veliki broj varijanti ove igre u svetu sa različitim brojem i nazivima teritorija i u izvesnoj meri modifikovanim pravilima.

Sa zadacima ove igre ste mogli da se upoznate u uvodnom postu i njih ste dobili ili ćete ih dobiti nakon što zatražite odgovarajući broj. Dakle, oni su tajni i cilj igre je da se osvoje određeni kontinenti, osvoji određen broj teritorija na mapi sveta podeljenoj na 42 teritorije ili da se uništi neka od armija koja je u igri.
Svaka od armija, koja je predstavljena različitim bojama tenkova, na početku igre dobija određen broj tenkova koje raspoređuje na tabli prema dobjenim karticama sa teritorijama i taktički ih pozicionira u skladu sa obavljanjem dobijenog zadatka, pri čemu na svakoj teritoriji mora da bude najmanje jedan tenk, ali nema ograničenja maksimalnog broja tenkova.
Osvajanje je moguće samo sa susednim teritorijama, odnosno onima koje imaju kopnenu granicu, ili morskim, ukoliko su povezane isprekidanom linijom. Osvajanje se vrši bacanjem kockica pri čemu napadač mora imati najmanje dva tenka na svojoj teritoriji sa koje napada. O pravilima prilikom bacanja kockica ćemo naknadno. S obzirom na pravilo da na svakoj teritoriji mora u svakom trenutku da ostane najmanje jedan tenk, napadač će baciti onoliko kockica koliko ima tenkova, umanjenu za jedan tenk, ali je najveći broj kockica koje se mogu baciti tri.
Armija koja se brani baca do onoliko kockica koliko ima na svojoj teritoriji, a ako ima više od tri tenka, baca samo tri kockice. Napad može da se ponovi sve dok napadač ne odustane od njega ili osvoji teritoriju na koju prebacuje određeni broj tenkova.
Ukoliko napadač završi svoj napad i osvoji najmanje jednu teritoriju, ima pravo da uzme karticu iz špila koji je prvobitno bio podeljen. Na tim karticama se nalaze imena svih teritorija sa Riziko table, zajedno sa jednim od simbola (konjanik, tenk ili avion), a ima i dva džokera.

Primeri kartica:

Ove kartice ćemo koristiti tokom celog FSC-a u raznim igrama, te vas stoga molim da uzmete aktivno učešće u njima i da ih sakupljate, a najuspešniji će dobiti i simbolične nagrade. :D

Kako se tenkovi troše tokom napada i odbrane, tokom igre se vrše pojačanja, a takođe je moguće vršiti i pregrupisavanje tenkova u sklopu susednih teritorija.
Pojačanja se vrše pre svakog bacanja, tako da se broj teritorija koje drži određeni igrač koji je na redu deli sa tri i zaokruži na manju vrednost (ako ima recimo 11 teritorija, onda ima 3 pojačanja), a ukoliko u tom trenutku drži i ceo kontinent ili čak više njih, on dobija još dodatnih tenkova u za svaki u zavisnosti od veličine kontinenta (Azija 7, Evropa i Severna Amerika 5, Afrika 3, Južna Amerika i Okeanija 2).
Drugi način pojačavanja je upravo prikupljanje kartica koje sam gore naveo i koje ćete vi sakupljati tokom ovog druženja, a poenta je da sakupite tri ista ili tri različita znaka da biste dobili dodatna pojačanja na kraju kruga, pa molimd a na ovaj deo posebno obratite pažnju. :)
- za tri konjanika dobijate 4 dodatna tenka
- za tri topa dobijate 6 dodatnih tenkova
- za tri aviona dobijate 8 dodatnih tenkova
- za sva tri simbola na po jednoj kartici (konjanik, top, avion), dobijate 10 pojačanja!
- ukoliko imate dva ista simbola plus džoker, tada dobijate 12 pojačanja!!
- dodatno, ukoliko u Riziku posedujete neku od teritorija koja se nalazi na kartici, dobijate još dva pojačanja za svaku.

Na taj način se igra odvija u krug, igrači naizmenično napadaju, osvajaju teritorije ili se brane, uzimaju kartice na osnovu kojih se pojačavaju, sve dok neko ne ispuni svoj tajni zadatak.

Igra je inače menjala verzije i pravila mnogo puta do sada, naročito što se tiče napada i odbrane kockicama, pojačanjima zahvaljujući karticama, a i u svetu je uvek postojao ogroman broj verzija ove igre.
Na ovom linku su detaljno objašnjena pravila jedne od modernih, nemačkih verzija Rizika.

Inače, savremena i trenutno jako popularna verzija Rizika koji se igra on-line se zove "Global domination" i između ostalog, tu je moguće pravljenje određenih alijansi i koalicija između takmičara.
Ovde je YouTube link sa tim objašnjenjem ako nekoga zanima (klip je na engleskom):

Pitanje za vas glasi, da li ste nekada igrali Riziko, prvenstveno na pravoj tabli, a možda i online? :D

Takođe, da li ste igrali neke druge društvene igre ovog tipa, ili ih možda igrate i sada i koja vam je omiljena i/ili koja vam je ostala u najlepšem sećanju? :)
Mi smo često igrali monopol kao deca i u njemu sam, recimo, bio uspešniji, a sećam se da sam bio uvek fasciniran Rizikom, koji tada nisam mogao sebi da priuštim, pa sam (još verovatno u prošlom veku) sam crtao na kartonu mapu sveta sa kontinentima i teritorijama koju sam bojio vodenim pojama, od kartona sam i pravio kartice sa teritorijama i zadatke, a umesto tenkova sam koristio bockalice različitih boja, pa smo tako igrali. :D

Očekujem vaše odgovore, a uskoro i pesme sa kojima ćete se takmičiti. :)

Last edited:
Zadatak nije lak, al ne usuđujem se da tražim zamenu jer može biti još teži. 😁 volim kopanje al plašim se da mi mozak ne pregori.😂

Ja ću vjerojatno tražiti zamjenu pa šta me zapadne, zapadne, jer ovo mi zaista ne odgovara. Što se toga tiče, @Filhy:

U pravilima stoji:
Zamenu zadatka nije moguće tražiti u prvih 24 sata prijava, niti u poslednja 24 sata pred istek prijava. Dakle, mogućnost zamene počinje da važi tek od sutra u 10 h i traje do subote, 9.8. u 10 h. Biću rigorozan po pitanju ovih rokova!

Znači, možemo tražiti sad od 10:00 zamjenu? Zbunjuje me ovo "prvih 24 sata"

Pitanje za vas glasi, da li ste nekada igrali Riziko, prvenstveno na pravoj tabli, a možda i online? :D

Takođe, da li ste igrali neke druge društvene igre ovog tipa, ili ih možda igrate i sada i koja vam je omiljena i/ili koja vam je ostala u najlepšem sećanju? :)
Igrao 😍
A omiljen mi je Monopol 👌🏻
(i Catan je odličan ali moram još da se ispraksiram tu)

Igrao sam riziko, ali davno kao dete, morao bih da se prisetim pravila lol

@Marko
Izvinjavam se zbog male konfuzije. Zamene mogu od sutra u 10h, kao što su odgovorili Dežurni i Vax. 🙂

Onlajn riziko kad?
Dobra ideja, ali ja nisam nikada igrao ovaj aktuelni World domination koji mi deluje komplikovano i čini mi se da traje dosta dugo. 🙂
Ranije sam, samo u prolazu, igrao neku od klasičnih varijanti ove igre, ali ako imate neku verziju koja bi većini bila jednostavna za razumevanje i koja ne bi trajala satima, postavite slobodno ovde, pa da probamo.

Ništa ne razumem, ali proučiću kad dobijem zadatak. :ROFLMAO:

Temeljna tema, mada očekivao sam neku slobodniju temu poput Pokahontasove, mislim da smo se kolektivno umorili od zadataka 😄 Filhy više mi se dopada chat GPT baner tako da razmisli da njega uvrstiš kao zvaničan. Čekam strpljivo zadatak pa ćemo da vidimo!

Back