Pred vama je tabla, rekao bih, najčešće varijante
Rizika koja je nešto modifikovana u evropskom delu (dodato je par teritorija), tako da ovde imamo 44 različite teritorije sveta (umesto 42) na koje se ređaju tenkovi i izvode se napadi na susedne kopnene teritorije ili one koje su odvojene crticama.
Nadam se da ovo neće biti mnogo komplikovano za objašnjavanje

jer je u pitanju običan kviz: neko zatraži teritoriju, nakon toga vam ja postavim zadatak koji je neposredno vezan za odabranu teritoriju iz raznih oblasti opšteg znanja (geografija, istorija, živi svet, kultura, film, muzika, sport, itd) i ko prvi pogodi, dobija karticu koju sakuplja i čuva do kraja ovog izdanja.
Od 44 teritorije imamo ukupno 36 napravljenih kviz pitanja, a one teritorije koje su obeležene crnom bojom ne birate jer one nemaju svoje kviz pitanje u ovoj igri.
Dakle 36 teritorija iza kojih se kriju raznolika pitanja su podeljena u devet grupa (svaka sa po četiri zadatka):
- Klasična kviz pitanja na koja se daje odgovor.
- Kviz pitanja sa više ponuđenih (pet) odgovora od kojih je samo jedan tačan.
- Slikovni zadatak (postavim sliku koja se odnosi na teritoriju i vi pogodite šta je pojam koji se krije iza nje).
- Asocijacije (pet pojmova koji se odnose na biranu teritoriju, a od vas se traži tačan konačni odgovor)
- Spojnice (pet pojmova sa leve strane tabele je povezano sa pet pojmova sa druge strane i morate da spojite svaki sa svakim)
- Naći uljeza (od pet pojmova jedan ne pripada grupi)
- Anagram (pretumbavanjem slova se dobije pojam koji je usko vezan za traženu teritoriju)
- Vešalica (hangman) (birate slova i ja ih popunjavam na crticama, za svako omašeno dobijate redom glavu, telo, jednu i drugu ruku i jednu i drugu nogu)
- Tačno-netačno (pet rečenica (tvrdnji) za koje morate da otkrijete da li su istinite ili neistinite)
Dakle, morate biti brzi i ako prvi odgonetnete šta je u pitanju, dobijate karticu sa teritorijom koju ste pogodili i oružjem koje može biti: pešadija, top i avion (tim redom ćemo ići stalno i tako u krug)
Ako date pogrešan odgovor, dobijate minus i sa tri dobijena minusa gubite poslednju dobijenu karticu, ili ako nemate karticu se minusi beleže dok je ne dobijete kada je automatski gubite, tako da pazite da se ne izletate previše sa odgovorima ako niste skroz sigurni.

Možete da pretražujete internet (to ne mogu nikome da onemogućim), ali sigurno da će biti u prednosti neko ko odmah zna odgovor tako mislim da je isplativije da koristite sopstveno znanje umesto google-a.

Kartice virtuelno čuvate i sakupljate, a kada sakupite tri iste ili tri različite, dobijate pojačanja po sledećem kriterijumu koji je već bio opisan u jednom od ranijih postova:
- za tri konjanika dobijate 4 dodatna tenka
- za tri topa dobijate 6 dodatnih tenkova
- za tri aviona dobijate 8 dodatnih tenkova
- za sva tri simbola na po jednoj kartici (konjanik, top, avion), dobijate 10 pojačanja (tenkova)!
- ukoliko imate dva ista simbola plus džoker, tada dobijate 12 pojačanja!! (u ovoj konkretno igri nema džokera, ali će ih kasnije biti)
I još dva pravila koja su prilagođena ovom FSC-u (u pravom
Riziku ako posedujete neku od teritorija koja se nalazi na kartici, dobijate još dva pojačanja za svaku):
- ukoliko uspete da sakupite dve iste teritorije pri jednoj zameni kartica (od tri), dobijate na osnovna pojačanja još dva dodatna!
- ukoliko se desi čudo pa sakupite sve tri iste teritorije pri zameni kartica, dobijate na osnovna pojačanja još šest dodatnih!!
Da biste osvojili pojačanje i dodatne bodove po osnovu toga, potrebno je da javno prijavite da otkupljujete naoružanje po osnovu kartica, a ja ću povremeno ažurirati i prikazivati tabelu sa trenutnim stanjem pojačanja za svakog forumaša (objasniću usput detaljnije).
Biće još zanimljivih (nadam se) ili manje zanimljivih igara do kraja ovog FSC-a u kojima ćete skupljati ove kartice i bodove i po tom osnovu dobijati neke simbolične nagrade i privilegije, ali o tome ćemo naknadno (o tom potom).
Ovo je mali ekperiment s moje strane, te ne znam kako će funkcionisati u praksi, ali zavisi dosta od vašeg odziva i hajpa koga se nadam da će biti i od moje snalažljivosti oko svega ovoga šta sam smislio!
Ostaviću neki minut da pročitate ovaj uvod, pa ću dati znak da se krene sa igrom i sa biranjem teritorije!

A ako imate pitanja, sada je prilika da ih postavite.