ESC 2022 – Torino, Italija: opšte, arena, grafika, scena

Nije bas nesto plitak potok sa osmog mesta

Mozda je naisao neki vir
Bitno da su prosle u finale i da se 2013. nije ponovila.

Prvo i pre svega sto je najvaznije jeste da se 2013. vise nikad ne ponovi.

I ja imam problem sa rangiranjem, jer mi se ovde godine baš malo toga dopada. Nadam se da ću sklepati bar top 10 kada budemo čuli ostatak.

Češka, Španija i Irska (so-so) su mi favoriti za sad.

Godina izuzetno slaba dosad. Meni samo Španjolska i Albanija da su mi baš dobre.

Moj top 7

1. Španija:es:
2. Severna Makedonija:mk:
3. Češka republika:cz:
4. Albanija:al:
5. Irska:ie:
6. Poljska:pl:
7. Italija:it:

Neka šalju koga hoće, samo da ne patetišu sa nekim "peace will come" temama, bilo bi jadno...

Kako je krenulo, izgleda da ce mi ovo biti najlosija Evrovizija u najavi u ovom veku (necu da poredim iz proslog veka). Za sada su mi najlosije iz 2001. i 2014.
Jedine dve pesme koje su mi upale u kategoriju odlicnih poticu iz Spanije i Ukrajine (zal za Alinom, ali i ovo je odlicno).
Jos mi je vredno pomena Hrvatska i Poljska (zal za Darijom).
Jedva sam sastavio TOP 5.
1. :es:Nakon skoro polovine pesama, ovo mi je ostavilo najbolji utisak zahvaljujuci nastupu, a pre nastupa mi je bilo ispod radara
2. :ua:
3. :pl:
4. :hr:
5. :mt:

Evo već kraj febrauara, jako čudno da od 11 zemalja nemamo nikakve informacije ... pa čak ni kad bi objavili svoju pesmu.
Očito je da svi preostali od njih čekaju mart.

Ako se dobro sjećam, prošle godine su se pjesme još rjeđe i sporije objavljivale... Baš je išlo kilavo i oteglo se izbacivanje, u ovo vrijeme je bilo poznato svega 7 ili 8 pjesama dok ove godine ipak ih je i više nego duplo (19). Nakon Albinine pobjede na Dori mislim da vikend poslije toga nije bilo nijedno finale nekog nacionalnog izbora niti je iko objelodanio svoju internu stvar u međuvremenu, tek 2 sedmice kasnije je u Norveškoj pobijedio Tix i zaključno sa februarom je bilo samo 10-ak pjesama vani (i to su skoro sve bile iz prvog polufinala dok iz drugog jedino se znala češka stvar) a ostatak od 30-ak je bilo sručeno u prvih 10-ak dana marta lol. :p Ove godine ipak imamo koliko-toliko izbalansirane pauze između pjesama pa će do kraja februara biti poznata otprilike polovina - njih 20-ak a druga polovina je ostavljena za mart što je sasvim ok, pri tom je postignuta neka ravnoteža po polufinalima koje su izašle za sada.
Ovogodišnje finale našeg nacionalnog izbora će se održati tačno na godišnjicu od izlaska ''Loco loco'', RTS izgleda baš voli taj 5. mart kao datum, iz nekog razloga!
U svakom slučaju, ne vjerujem da ćemo do kraja ove sezone imati još neku ''super subotu'' ili neki drugi ''super'' dan sa 6 novih pjesama kao što je bio sada ovaj protekli vikend sa najjačim ''cunamijem'', mislim da će u danima pred nama izlaziti brojčano manje pjesama!

Ove godine ide sve dosta brže jer gotovo sve zemlje imaju nacionalne izbore. Hoće javni servisi da malo zarade u pandemiji hehe.

Sve stoji, treba Rusija da snosi sankcije, ovo je agresija tj. čista definicija vojne agresije.

Samo da se postavi pitanje, zasto se NATO govna nisu 1999. samobanovala sa Evrovizije kad su bombardovali ovde?
To je ta čuvena zapadna selektivna pravda.

Ovaj boldovani deo mi je posebno zanimljiv deo iz finskog saopštenja:

Russia's attack on Ukraine is contrary to all the values that YLE and other European broadcasters represent. YLE always defends Western democracy, the rule of law, freedom of expression and human dignity.

Nešto zaboravljaju na "human dignity" i slično kad su neki drugi u pitanju. Samim izrazom Western democracy nisu osudili agresiju, već se politički opredelili.

Svaki život vredi isto.

Uh, ne bih volio da se to desi. Al' ako idu u tolike ekstreme, onda nek ni ne održavaju UMK sutra.

Na izbacivanje Rusije pozvali su i Šveđani, Latvijci i Nizozemci. Mislim da će EBU popustiti pod pritiskom ukoliko se većina država/emitera drži zajedno

edit: Evo i Litva pozvala na "bojkot". Vjerujem da će i ostali ubrzo

Last edited:
Svet je jako polarizovan tako da se više i ne pitam "Zašto onda nisu reagovali tako i tako" kad smo mi u pitanju... Pa mi smo izgleda jedina država koja uz Belorusiju podržava Rusiju (mada to ćemo navodno saznati danas zvanično da li jesmo ili nismo) i onda očekujemo da zapad uradi bilo šta kako bi nama pomogao. Ne možemo da sedimo na dve stolice očigledno, ili ćemo u evropsku porodicu zemalja, ili ćemo u kolo sa Rusijom, Kinom & prijateljima.

Back