ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Ono sto bi isto moralo pod hitno da se menja je da producenti određuju redosled nastupanja

Vec imamo dokaze da to uništi televoting za pesme koje su dobro prosle u pf a u finalu otvore

U sustini sve sto nam je doneo švedski kriminal i korupcija se mora ukloniti. Bukvalno siluju ESC vec 10 godina

Ono sto bi isto moralo pod hitno da se menja je da producenti određuju redosled nastupanja

Vec imamo dokaze da to uništi televoting za pesme koje su dobro prosle u pf a u finalu otvore

U sustini sve sto nam je doneo švedski kriminal i korupcija se mora ukloniti. Bukvalno siluju ESC vec 10 godina
svedjani zasluzeno prodju svake godine

Apsolutno najzabavniji i najharizmatičniji izvođači su mi bili ove godine gledajući ih ovako u paketu, još od prvih tih predevrovizijskih žurki pa sve do samog takmičenja između skoro svih je vladala neka drugarska i pozitivna atmosfera, prosto se osjetilo da se istinski podržavaju i raduju jedni drugima a ne usiljeno i proračunato samo da bi bili viđeni po društvenim mrežama...
Dobra sprdnja je bila i prošle godine ali će mi ova generacija ostati draža, ipak dajem blagu prednost lanjskoj jer su pjesme u Torinu bile prilično bolje, da su i sada bile barem na tom nivou bila bi mi definitivno najjača ikad (uz 2016. i 2018. godinu).

Mislim da su Slovenci ove godine maksimalno iskoristili ovo iskustvo i živjeli svoj evrovizijski put punim plućima (bukvalno samo što mi iz frižidera nisu počeli iskakati lol), zato je Bojan i rekao da se ne planiraju više vraćati jer im je ovo one time experience i žele da im ostane u najljepšem sjećanju.

Pri tom sam više puta uhvatio sebe dok nešto radim da nesvjesno pjevušim neke pjesme koje inače uopšte ne volim poput ''We are one'' ili ''Like an animal'', jednostavno ti sve ostanu u uhu nakon 3 mjeseca preslušavanja preko top-ova i pre-partija, na tv-u dok traje Evrovizija tako da sve i da nekog izvođača/pjesmu nisam mogao da smislim u februaru, u maju su mi se već uveliko svi uvukli pod kožu (uz par izuzetaka) i bude mi žao što se sve završilo. :p

Ja bi na osnovu ubrzanosti tempa pesme procenio da li je pesma spora ili brza, pa bi na osnovu toga 13 bržih pesama u nekoj godini dobile neparne brojeve a sporijih 13 parne brojeve...
Npr. za ovogodišnje finale u 13 najbržih pesama bi spadale: Austrija, Finska, Australija, Belgija, Moldavija, Norveška, Nemačka, Izrael, UK, Portugal, Slovenija, Hrvatska i Poljska
a u 13 sporijih: Italija, Estonija, Litvanija, Švajcarska, Jermenija, Ukrajina, Albanija, Španija, Francuska, Kipar, Češka, Srbija i Švedska
Skupiti se dan pred finale i izvlačiti redom od zemlje koja je prošle godine bila najbolje plasirana od aktuelnih finalista odn. domaćin (što bi ove bila Švedska, a prošle Ukrajina) pa do najslabije plasirane (Nemačka- i ove i prošle) pa ovima na kraju šta ostane odn. ako budu imali sreće super a ako ne., ništa, idemo dalje!

Meni je sad pala jedna ideja kako sa žirijem, pa ako ima neko nadležan ovde nek predloži čelnima iz EBU(lmao):

S obzirom da postoji više komponenti za jednu pesmu na koje se obraća pažnja prilikom ocenjivanja - glas, melodija, koreografija, etc, neka se u žiriju nađe i odredi (samo) po jedan nadležan za svaku od komponenti - npr. pevač, aranžer, instruktor plesa ili govora tela, režiser ili koreograf. Svako od njih neka rangira sve pesme u opticaju te večeri i po rangu tom i tom da da poene svake pesme(npr. od 16(pf)/25(vf) za najoblje do 1 za najlošijeg), neka se svi poeni saberu, i kad se to desi, top 10 koji je imao najviše sabranih poena dobija ono standardno od 1-12.

Veliki je problem po meni kada u žiriju imaš više takoreći muzičara, i to uglavnom pevača, i onda naravno ono što postaje najvažnije takvom žiriju skupa(a to je ono što ih najviše zanima i čime se bave, jer za to jedino mogu biti kompetentni, manje-više), jeste glas, tj, vokalno izvođenje, i u tome je Loreen zaista bila nenadmašna. Koliko god mi mislili, eto, ima više kriterijuma, nije samo glas bitan, to se lako može zanemariti, jer niko neće opravdavati svoje ocenjivanje time da je ovaj dobro pevao, da je onaj dobro igrao, i nikad se neće zasigurno znati šta je zapravo i gledano da bude ključno za tu i tu ocenu. A da je taj kriterijum pretežno bio vokal, videli smo sad na ovoj ESC, gde je Loreen dobijala sline 12ice i 10ke, a Kaarija mnogo nula. S druge strane, takav žiri se ne može osuđivati, jer su radili ono kako su mislili, ali bi to trebalo da se menja, po meni bi ovakva reforma na pasusu odozgo bila super

Ma žiri neka ostane ali da se smanji uticaj apsolutno. Neka se kaže koliko je ko dobio od žirija i onda da počne glasanje publike i onda da se izgovaraju glasovi publike da se ne desi opet 18x 12 a bez pomena toga

Od poslednjih 8 pobednika 4 su Ukrajina i Svedska.

Usracu se.

I naravno da ti teletabisi pljuju dvehiljadite kad je svake godine pobedjivala neka zemlja koja nikad nije.
Švedska je Gruzija sa dečije Evrovizije...!

Od poslednjih 8 pobednika 4 su Ukrajina i Svedska.

Usracu se.

I naravno da ti teletabisi pljuju dvehiljadite kad je svake godine pobedjivala neka zemlja koja nikad nije.
Došao sam do još goreg zaključka....
Obe, Švedska i Ukrajina, u zadnjih 20 godina jedine imaju po tri pobede, dok svi ostali po jednu! Od toga je jednoj žiri poklonio dve pobede, a drugoj politika isto dve 🤐

Back