Meni je sad pala jedna ideja kako sa žirijem, pa ako ima neko nadležan ovde nek predloži čelnima iz EBU(lmao):
S obzirom da postoji više komponenti za jednu pesmu na koje se obraća pažnja prilikom ocenjivanja - glas, melodija, koreografija, etc, neka se u žiriju nađe i odredi (samo) po jedan nadležan za svaku od komponenti - npr. pevač, aranžer, instruktor plesa ili govora tela, režiser ili koreograf. Svako od njih neka rangira sve pesme u opticaju te večeri i po rangu tom i tom da da poene svake pesme(npr. od 16(pf)/25(vf) za najoblje do 1 za najlošijeg), neka se svi poeni saberu, i kad se to desi, top 10 koji je imao najviše sabranih poena dobija ono standardno od 1-12.
Veliki je problem po meni kada u žiriju imaš više takoreći muzičara, i to uglavnom pevača, i onda naravno ono što postaje najvažnije takvom žiriju skupa(a to je ono što ih najviše zanima i čime se bave, jer za to jedino mogu biti kompetentni, manje-više), jeste glas, tj, vokalno izvođenje, i u tome je Loreen zaista bila nenadmašna. Koliko god mi mislili, eto, ima više kriterijuma, nije samo glas bitan, to se lako može zanemariti, jer niko neće opravdavati svoje ocenjivanje time da je ovaj dobro pevao, da je onaj dobro igrao, i nikad se neće zasigurno znati šta je zapravo i gledano da bude ključno za tu i tu ocenu. A da je taj kriterijum pretežno bio vokal, videli smo sad na ovoj ESC, gde je Loreen dobijala sline 12ice i 10ke, a Kaarija mnogo nula. S druge strane, takav žiri se ne može osuđivati, jer su radili ono kako su mislili, ali bi to trebalo da se menja, po meni bi ovakva reforma na pasusu odozgo bila super