ESC 2023 – Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo: opšte, arena, grafika, scena

Idealnog sistema nema ali sistem u kome jedna od najpopularnijih pesama ikada kod publike po televotingu na kraju me moze da pobedi nije normalan sistem.

Drugo je da je izmedju njih bila razlika 30 poena pa ajde ali ovoliko...

Meni je i dalje zapravo manje zlo ako narodi Evrope nagrnu da glasaju za Moldaviju prošle godine, pa čak i Ukrajinu prošle godine (iako je debilan razlog i niko Ukrajini nije pomogao u ratu tako što je glasao za nju prošle godine pa ona pobedila, ali to je barem bila odluka masa a ne nekog tamo panela), nego ako 185 ljudi sedne i odluči pobednika, i to funjarski da ga napune da ga slučajno niko ne stigne.

Možemo svi mi iz sve snage da smatramo da je Moldavija 2022 nikakva ali onoliki tvt mora da se poštuje, kao što mora i Kerijin ove godine.
Nisam ni ja za potpuno ukidanje žirija, ali uvek po svaku cenu izrazito veći legitimitet dajem tvt-u nego žiriju (i isto smatram da žirijev uticaj treba skresati), pa koga god narod izgurao.

edit: sad vidim da je u međuvremenu omikron bio slično rekao

Last edited:
Da bi ziri bio kredibilan mora biti bar 10 ljudi po zemlji, i da ne budu u kontaktu dok gledaju nastupe i da odmah glasaju a ne do popodne iduceg dana. I da budu strucni za muziku i performans art.

Dobro Konstrakta je zaista naterala i Ljubinku iz Male Mostanice da glasa za performans art, ne znaci da bi i za neki drugi haha

Meni se izgleda ukus mnogo više poklapa sa žirijem pa mi svake godine malo poguraju favorite, tako da ne želim da se ukinu ili da im se uticaj umanji 🤭 #režimskibot

Ali ne mogu da im oprostim Arcade na 3. mestu i De Diepte na 8. Moralo je to više da bude. Ali voleo bih svakako i da su otvoreniji prema žanrovima koji nisu isključivo pop.

Mada baš stručnjaci za performans art umeju da budu u godinama (v. naš PZE žiri prošle godine)...
Pa u nekim godinama moraju da budu, ne mislim da su tu bile godine bitne. Ali mislim da bi ovaj televoting sistem na melodiju bio najbolji kad bi se primenio na ziri, izbegla bi se i diskriminacija i neki nereprezentativni ekstremi.

Nije problem žiri kao žiri, problem je način na koji glasaju. Kao što sam već nekoliko puta rekao što se mene tiče pobeda Loreen kod žirija je zaslužena, to je neosporivo i to nije problem, problem je što su je napumpali poenima toliko da niko ne može da je stigne, a favorita publike sahranili pa je pobednik bio poznat već nakon glasanja žirija, u tome je stvar. Ja volim obe pesme i kroz celu sezonu sam obe pesme smatrao svojim pobednicima, nekad jednu malo više nekad drugu, ali jednostavan to što su uradili je nepravedno i nije fer prema ostalima. To je 185 ljudi protiv desetine miliona ljudi i nije normalno da tih 185 ima istu moć.

Znači, smanjiti procenat glasova žirija makar na 40%, uvesti više članova žirija za svaku državu, neka ih bude makar po 10, izmeniti kriterijume glasanja.

Insisitiranje da sastav žirija bude takav i takav i da im se daju drugačiji kriterijumi za glasanje takvi i takvi - to je sve skoz na mestu, ali to su neki kvalitativni potezi koji se opet baziraju na nadanju da će tako poboljšan sastav žirija glasati bolje/pravednije/nepristrasnije itd. A čak i tako niko ne može da garantuje da žiri neće favorizovati nešto što mu je spolja nametnuto, da neće biti korupcije ili da neki član svoje najluđe glasanje na svetu neće moći da obrazloži tako da zvuči objektivno.

Mislim da zato nema ništa bez kvantitativnog sasecanja žirijevskih bodova, tj. da se direktno matematički utiče da ima manji udeo u glasanju, odnosno da publika ima veći. Nekako mi to primarnije, a onda posle može da se priča i o kvalitativnim izmenama žirija.

Ukinuti žiri i uvesti pravilo, jedan broj jedan glas za jednu pesmu. Možeš glasati za sve pesme po jednom, ali ne više i problem rešen. Na taj način bi se gotovo pa onemogućilo nameštanje glasova, a dijasporsko glasanje bi bilo potpuno obesmišljeno.

Ukinuti žiri i uvesti pravilo, jedan broj jedan glas za jednu pesmu. Možeš glasati za sve pesme po jednom, ali ne više i problem rešen. Na taj način bi se gotovo pa onemogućilo nameštanje glasova, a dijasporsko glasanje bi bilo potpuno obesmišljeno.
Ovo 100%
Ne vidim poentu da za istu pesmu moze da se glasa vise od jednom sa istog broja.
Ex YU bi definitivno osetile tu izmenu, ali tek sto bi Ukrajina... 🥹

Pa i taj sistem glasanja gde sa jednog broja možeš glasati ko zna kolilo puta je švedska izmišljotina. Na Melodiju jebote po nekoliko miliona glasova, kao da se bira kineski predsednik, a sve sa ciljem da se pumpa staristika. Trebalo bi taj sistem uvesti i na izbore za predsednika, pa bi Vučić u nekom selu od sto ljudi u zapadnoj Srbiji imao desetak miliona glasova. Jer zaboga, što da glasam jednom za njega kad mogu par stotina puta. Jedan čovek, jedan glas. Ćao, zdravo

Back