ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

I da je bilo istrukcija za koga glasati, naravno da niko to nikada neće reći. Pa to bi bukvalno izazvalo skandal da neki od članova žirija izjavi. A i mislim da oni potpisuju možda neku saglasnost, ne ugovor naravno, ali da se na neki način obavezuju da ne iznose takve stvari u javnost, ili obezvređuju kredibilitet takmičenja i žiriranja.

Pa problem i jeste sto žiri ne posmatra drugacije nego svi nekako isto lol
Drugačije od publike, a ne drugačije međusobno. Ove godine se desila pesma i nastup koji su odskočili, neki drugi neće biti tolika razlika. Na kraju, svako može verovati ušta želi i procenjivati ali bez konkretnih dokaza ne može se tvrditi da je EBU tražio da se glasa tako i da svi žiriji to slepo slede.

To je definitivno. Negdje se logicno da zakljuciti da je bilo organizovanig ignorisanja Izraela od strane zirija, a pumpanja Svajcarske.

Ipak, sto rece Milos nema konkretnih dokaza i to je tako. Zna se, a ne moze da se dokaze. Na sve to, vjerujem da je jedan dio ljudi u zirijima sirom Evrope zaista iskreno davao dobre glasove, tj plasirao Nema. Imao je efektan nastup, sjajan je vokal.

Definitivno je u tom citavom kurslusu Baby Lasagna mozda i kolateralna steta.
Samim tim njegovo prvo mjesto na tvt ima jos vecu vrijednost, upravo zbog tog masovnog glasanja ljudi za Izrael i Ukrajinu.

Da, Joost bi vjerovatno uzeo dio njegovih glasova (mozda i Nemovih), pa bi Izrael pobijedio na tvt ali stav se odnosi na postojece stanje i ucesnike finala

Misljenja sam da nijedna pesma u istoriji Evrovizije nije toliko nadmocna u odnosu na druge pesme od strane zirija. Ispadne da su svi ostali bili statisti i da su bili losi.

Pisao sam kada sam cuo da on to moze vokalno izvesti besprekorno uz ovakvu kompleksnu pesmu (a takve pesme mi se ne svidjaju), da ako pobedi, bice zasluzeno. Vise sam "ljut" sto mi je nastup, a pogotovo kostim bezvezan i svaki put se smejem kada repuje. Nije on jedini pobednik sa bezveznim nastupom.

U svakom, slucaju za mene licno je Evrovizija izgubila draz od 2022. i pobedom Ukrajinaca, a onda prosle godine me razocarala Jermenija, kao jedina svetla tacka, dok me je onako dokusurila Francuska, gde sam se zaljubio u pesmu na prvo slusanje, sa onakvom izvedbom, plus kad dodam ova desavanja sa Izraelom i Holandijom.

Svakako cu i dalje pratiti Evroviziju, ali ne sa toliko entuzijazma i radoscu kao pre korone.

Šta reći onda za Portugal 2017? Njihova pesma, u to vreme, je još manje nailazila na odobrenje forumaša, i mnogima je dosadna, i još su tad politički odnosi kud i kamo bili bolji, pa se desilo da odskoči kod žirija. Na stranu što se izbor poklopio i sa mišljenjem publike. Lično mogu da se stavim u ugao gledanja i žirija i kažem, nastup - Švajcarska jer nema nijednog boljeg, vokal - Švajcarska ili Francuska ali opet blaga prednost Švajcarskoj jer je onako dobro pevao uz akrobacije, kompozicija i originalnost - tu definitivno Švajcarska, i na kraju opšti utisak opet Švajcarska. Kostim ima najmanji uticaj, osim ako se baš maskiraš u pticu ili slona, pa da se gleda na to kao čist cirkus. Ne razumem šta tu nije jasno ako u svakoj kategoriji neko odskoči dovoljno, tada su šanse da se skoro svakom žiriju dopadne podjednako, dosta velike.

Publika kada glasa, ne glasa razmatrajući kategorije, već više priželjkuje neki hit ili padne na emociju ako je izuzetno prenesena. U tome je neka razlika. Da je Holandija bila u finalu, vrlo moguće da bi najviše otkinula Hrvatskoj, jer joj je najsličnija po atmosferi, i Izrael bi možda uzeo televoting, a nešto ne verujem da bi se onda govorilo ovde kako publiku niko ništa ne pita.​

Za Portugal mi je i dalje najveca enigma.

A inace mislim uopsteno na Evroviziji da ne postoji takva pesma da moze biti toliko dominatna.

Stvarno zanimljivo da smo 4/5 članovima albanskog žirija bili u top 10. Leglo im.

Nemam sad vremena detaljno da analiziram žiri glasove, ali koliko sam video nekim žirijima smo na 23. mestu, a neki članovi žirija iz različitih zemalja su nas stavljali na 24., 25. i 26. mesto... Tako da definitivno me više nije briga i smatram da treba Desingerica definitivno sledeće godine da im ode...

Back