ESC 2024 – Malme, Švedska: opšte, arena, grafika, scena

Хаха имам директан лер за Базел одавде + родбину у Швици... лагано...

Mislim da nam je svima prvi osećaj dok smo prvi put slušali pesme koje će biti na PZEu, 26. januara, bio jednak ovom rezultatu. Većina nas je bila razočarana, a onda smo sa vremenom samo nalazili razloge za nadu i povezivali se sa pesmama, ali objektivno... prvi utisak 99% forumaša je bio katastrofalan, uključujući i moj.
Složio bih se... moj utisak nakon svih preslušanih pesama je bio meh... čak sam bolje odreagovao na pesme iz 2023!

Uz sav haos oko ovogodišnjeg izdanja, moram da izdvojim jedan vrlo snažan utisak.
Mišljenja sam da je nedopustivo da Duška i dalje obavlja posao komentatora. Naprosto je dosta. Ta vrsta humora, stava, ničim izazvane isprazne zajedljivosti, besmislenih zaključaka je pregažena vremenom do te mere da je danas nedopustiva. Niti je šarmantno, niti zabavno. Uvredljivo je i ispod nivoa svake televizijske kuće koja ima bilo kakvog dostojanstva i koja pretenduje da bude iznad prizemnih pinkoidnih televizija.
Jezivo.

Kako volim što pojedinci sline na društvenim mrežama što je Irska mnogo bolje prošla kod žirija nego Izrael 😂😂

17. mjesto top i toeto.
Nije mogla mnogo bolje da odradi posao pred žirijem a dobila je 22 boda. A uzmimo u obzir da bismo imali i manje da je Holandija bila tu, i od publike i od žirija. Tako da eto, zadovoljni treba da budemo svi

Mene interesuje ko je pomogao Marku oko budzeta za nastup jer je izgledalo vrlo skupo i svetski. PZE se trudi biti Melodifestivalen a onda dođe Marko sa Dore i donese pirotehniku do plafona i pobedi. Svaka čast Hrvatima na ovoj godini i svemu.

Ali uopšte nije tačno da Evropljani na Hrvate gleda kao na istočnjake, hahah pa nisu oni Srbija, u EU su i katolici, ako je iko u ovom dijelu Evrope miljenik zapada onda je to Hrvatska + i sami ste ovdje pisali da je ove godine EBU-u bilo u interesu da pobijede oni a ne neka ultra skupa zemlja sa zapada ili sjevera kontinenta kako bi se takmičenje malo prebacilo u južnije i toplije krajeve i da bi se na taj način ostatak ex-yu i balkanskih država animirao i odlučio na povratak jer im je Evrovizija stigla u susjedstvo...

Da vas podsjetim - Hrvatska je bila TREĆA kod žirija sa preko DVJESTO poena, 'alo pa ni sad već legendarni Maneskin ni prošlogodišnji Finac nisu imali toliko, ''mjau ket pliz mjau bek'' ne da je bio potcijenjen već i precijenjen lol a tako visoko kod žirija su otišli zahvaljujući kladionicama na kojima su bili favoriti, u suprotnom nema teorije da bi bili ispred Ukrajine i Italije (moguće i Švedske) i neko realno žiri mjesto bi bilo 7-8.

Znali smo svi od starta da će Švajcarska pokidati kod žirija, voljeli ili ne voljeli pjesmu ono je jednostavno pravljeno da bude žiri-svrš a ove godine nije bilo nijedne pjesme koja im je mogla parirati za prvo mjesto (eventualno Francuska koja nije bila ni približno upečatljiva kao Švica), tako da nimalo ne čudi što su sa takvom dominacijom pokupili veliku većinu 12-ica a da se pjesma nije dopala narodnim masama ne bi Nemo dobio preko 200 televota...

Pa čak mislim da je žiri svjesno spustio Italiju i Ukrajinu jer su i jedna i druga relativno skoro pobijedile (svima su se smučili) i time pomogao Lazanji da se domogne vrha, takođe niko ne spominje i to da su žirijevci ciljano ukanalili Izrael saznavši da krčkaju organizovano teleglasanje a da RAI nije objavio rezultate u polufinalu Izrael bi vjerovatno otkinuo kod žirija jer im je takva pjesma i sa nekog 6. jury mjesta i tolikim televotom bi sljedeće godine išli u Tel Aviv i učestvovalo bi 12 zemalja, tako da budite srećni što će sljedeće godine biti u nekoj preskupoj Ženevi. 👈

Hrvatska je imala hendikep što nisu učestvovale Sjeverna Makedonija i Crna Gora jer bi sa nekih njihovih 40-ak poena vjerovatno i namakli pobjedu (toliko im je bješe i falilo) a odmoglo im je i to što je Ukrajina imala snažnu pjesmu i što im odvukoše dosta glasova, tako je kako je jbg.

Za Ramondu se znalo da ce ljudima biti ili emotivna ili dosadna. Bila im je dosadna.
Za ovo jedan dobar deo odgovornosti leži u kreativno skromnom nastupu i lošoj režiji.
Suzdržavao sam se da komentarišem režiju, ali sam se ovih dana malo konsultovao i sa stručnim ljudima koji su mi potvrdili lični utisak.
Režija našeg nastupa nije rezultat samo nedostatka kreativnosti i manjka talenta, nego i vidljivog zanatskog neznanja. To mi je najtužnije. Najpre to mora da se menja. Ili slati nekog na neko ozbiljno školovanje ili unajmiti nekog ko razume zadatak i zna šta radi. Ko je ovo naše radio može diplomu mačku o rep da okači. Niti je pažljivo poslušao pesmu, niti je razumeo, niti je shvatio prostor u kome se pesma izvodi, niti uzeo u obzir mogućnosti koje su na raspolaganju, niti zna da kreira kadar koji je u službi emocije koja se želi preneti. Ništa.

Mislim da mnogo udaramo glavom, da se previše bavimo time šta treba da ide, a šta ne. Ko bi bio podoban i čemu, a ko ne. Šta je evrovizično, a šta nije. Mi takav paket koji bi legao svemu nikada nećemo ni imati, pogotovo ne kada idemo toliko selektivno. Najbolje je za nas, po mom mišljenju, da ubuduće ne idemo toliko daleko, da se opustimo malo i da situaciju prepustimo slučajnosti. Da vidimo šta ko ima da ponudi, odaberemo šta nam se sviđa bez obzira na rezultat, i da igramo na kartu iznenađenja. Možda neće upaliti to svake godine, ali možda baš jedna od predstojećih godina bude plodonosna za nas, pa izrodi i pobedu, što da ne

E da, zaboravih da kažem. Određeni forumaši su nam 2 godine ovde prali mozak o tome kako se Konstrakta nije proslavila sa glasovima žirija jer je previše avantgardna, nije pesma za žiri itd itd, Irska ove godine je dokaz da to apsolutno nije tačno i da bi Konstrakta bolje prošla sa bilo kojom drugom državom, pogotovo zapadnom.

Da sto se tice zirija, to je tacno. Postoje zemlje koje konstantno uzdize, i zemlje koje sta god poslali konstantno kanale. Mi i Norvezani znaci uvek na dnu sta god poslali.

Back