ESC 2025 – Bazel, Švajcarska: opšte, arena, grafika, scena

Meni logo izgleda ok ni smrdi niti mirise ,

Last edited:
Font je bio jedina stvar koju nije trebalo menjati. 😂 Valjda je ideja da zaboravimo ono što je bitno, a što će ostati isto dok analiziramo logo.

Kao neko ko se bavi grafičkim dizajnom, pokušaću da navedem razloge zašto smatram da je novi logo loš.
- ono što mi najviše smeta je to što Eurovision više nije istaknuto kao ranije, sada se stapa sa "song contest". Srce je takođe manje istaknuto nego ranije, a upravo to srce je predstavljalo snagu zajedništva, ljubavi koji su ukazivali na sam identitet Evrovizije.
- novi font gubi na eleganciji u odnosu na stari pa se stiče utisak kao da nije ozbiljno svetsko takmičenje. Novi font mi baca vajb neke dečije manifestacije, pa verujem da bi super legao za JESC.
- E u Evrovision je malo, ali zato u contest veliko??? 💀
- toliko je uprošćen da mi izgleda kao oni bejzik logotipi koje chatGPT uradi za par sekundi.

Mislim da će već za neki dan odlučiti da vrate stari logo zbog ovolikog nezadovooljstva, ne verujem da će po svaku cenu pokušati da ga zadrže

ono što mi najviše smeta je to što Eurovision više nije istaknuto kao ranije, sada se stapa sa "song contest"
To su i hteli da postignu, nije slučajno tako. Ideja im je bila da naglase da je to takmičenje za Pesmu Evrovizije, a ne samo pojam Evrovizije, koji ima drugo, šire značenje. Ranije je to bio tzv. custom-made font pri čemu su samo EUROVISION karakteri bili dostupni, pa verovatno je slično i sada, praktično crtani niz karaktera koji je dodatno izobličen kako bi se dobila nekakva, pomalo nezgrapna, celina, koja pomalo daje 3D vajb, što i nije bilo neophodno. Meni je svakako dosadašnji logo bio bolji. Videćemo kako će se nadalje isticati zastava zemlje domaćina, pošto su sada deblje ivice srca, pa je manje prostora za zastavu. Austrijska se možda i ok uklopi, ali može biti nezgodno za one koje su složenije i imaju grb.​

Servira nam se tačno ono što žele da prikažu i lagano nas uvode u svoj mod.

Neko na našem Instagramu napisa da je možda dobar za čokoladu. Taman za dečiju sa omotom koju napravila @creative. Podseća na Saturn bojice koje se kupovale kada sam ja krenuo u osnovnu školu.

SATURN-bojice-Toz-Zagreb-Jugoslavija-RETKO_slika_O_76389021.webp

Kao neko ko se bavi grafičkim dizajnom, pokušaću da navedem razloge zašto smatram da je novi logo loš.
- ono što mi najviše smeta je to što Eurovision više nije istaknuto kao ranije, sada se stapa sa "song contest". Srce je takođe manje istaknuto nego ranije, a upravo to srce je predstavljalo snagu zajedništva, ljubavi koji su ukazivali na sam identitet Evrovizije.
- novi font gubi na eleganciji u odnosu na stari pa se stiče utisak kao da nije ozbiljno svetsko takmičenje. Novi font mi baca vajb neke dečije manifestacije, pa verujem da bi super legao za JESC.
- E u Evrovision je malo, ali zato u contest veliko??? 💀
- toliko je uprošćen da mi izgleda kao oni bejzik logotipi koje chatGPT uradi za par sekundi.
Slažem se sa svim navedenim samo bih dodao da je odluka da se slogan ne menja uopšte ubila totalno uzbuđenje i hajp koje smo svake godine iščekivali pred novu ESC sezonu, jer očekuješ nešto novo, a dobiješ lošu grafiku i font koji kao da su pisali preko Canve, sa već viđenom kombinacijom boja. Dosadno i neinspirativno.

Back