Sad očigledno svi nacionalni izbori planski oponašaju evrovizijski proces, pa imaju dosta proba i to sve traje duže.
Ja verujem i razumem da je Sava centar ili tako neka dvorana finansijski i organizacijski neisplativa za iznajmljivanje i zauzimanje danima, nedeljama. No ako kvizovi poput Superpotere, Stigni me ako znaš, Ja volim Srbiju, imaju publiku u televizijskom studiju, mogao bi i PZE.
Znam, to je sadržaj koji RTS snima u koprodukciji sa manjim privatnim produkcijama, a PZE je pak RTS-ov ekskluzivitet jer nacionalni emiter, članica EBU i blabla. I to ih onda ostavlja u limbu da su si nametnuli da moraju sve oko toga sami, uz eto samo Skymusic i tako nekoga za tehničke stvari, kad neće ni sponzore da prihvataju.
Nego već koju godinu zaredom preživamo kako PZE ipak eto nažalost mora da bude u formatu i uslovima u kojima jeste, a ne znam onda kako druge države i nacionalni emiteri sa istim ili strožijim standardima koje nametnu sebi za nacionalni izbor – ipak imaju hale, veće bine i studije, publiku.
Ako je na kraju ipak do budžeta i novca, onda do daljeg verovatno samo džabe trubimo i priželjkujemo.
A svakako i ja mislim da su strukturne promene u selekcionom procesu i kasnijem žiriranju prioritetnije od uslova i gabarita održavanja festivala.