ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena

Šveđani su prošle godine izašli iz zone komfora. Ove teško da je to bio slučaj. Hendikep u celom njihovom paketu ove godine je to što su nastup i pesma zaboravni. Proleti i bez da primetiš da je proletelo. Laserski EDM nastupi gde izvođač nema puno kontakta sa publikom su se za sada, dva puta za redom (Red Sebastian i Felicia) pokazali kao pogrešan koncept u takmičenju ovakvog formata.

Meni je glavni problem bila Felicia. Jako slaba i neupecatljiva sa tom maskom i energijom mrtve patke. A pesma mi je jedna od njohovih boljih, sigurno bolja od Unforgettable koja je bila 9.
Čemu stvarno ta idiotska maska.

Pesmica je bila sasvim korektna i moderna, mogla je od toga lep hit da napravi.

Očigledno je da je na Evroviziji ključna harizma izvođača i koliko dobro on proda paket. Uostalom, Darina pobeda to potvrđuje. Slična situacija kao sa Tuseom, koji je imao dobru pesmu ali nije uspeo da je iznese, dok su pomenuti Markus i Martinus izvukli maksimum iz prosečne pesme. Rekao bih da bi Grečula bolje prodao svoj paket definitivno, iako je pesma, malo je reći, inspirisana drugom pesmom :ROFLMAO:

Mislim da je i žiri počeo malo da spušta Švedsku jer ih je dizao duži niz godina, pa kao da pokušavaju da se malo distanciraju, pogotovo što Šveđani, čini se, ulaze u nešto manje amibicioznu eru kada je reč o ESC.

Švedi su ove godine ostvarili realan plasman, taman toliko koliko im je pesma i vredela. I gomilu putansu bili na ovom nivou i trebali ovako da završe.

Ја сам за вријеме наступа Шведске у полуфиналу био у фазону, ово заслужује да испадне, тако ми је све небитно изгледало и звучало

EBU je objavio podatke o gledanosti 70. Pesme Evrovizije.

Pesma Evrovizije je dosegla 131 milion gledalaca na 35 tv tržišta, sa značajnim povećanjem angažovanja mladih i digitalne interakcije. Najznačajniji rast je zabeležen u zemlji domaćinu, Austriji, i Australiji (preko 1,2 miliona u obe zemlje).

Gledanost velikog finala:
  • udeo gledanosti od 42,62%, što je pad od 5% u odnosu na prošlu godinu, ali više nego dvostruko više od proseka emitera, koji iznosi 16,9%, i veći je od svih izdanja od 2009. do 2023. godine;
  • udeo od 54,8% mladih između 15 i 24 godine, što je više nego 2025. godine i preko četiri puta više od proseka emitera, koji iznosi 13,7%;
  • udeo preko 50% na 40% tržišta, uključujući preko 92,8% u Finskoj, što je tamošnji rekord i 85,5% u Švedskoj. U Italiji je gledalo 5,1 miliona gledalaca, što je povećanje od 267.000 u odnosu na prošlu godinu, u Australiji 464.000, što je najveća gledanost od 2015. godine, u Danskoj 955.000 gledalaca uz udeo od 79%, što je najveći broj gledalaca od 2019. godine, a najveći udeo od 2014, dok je u Grčkoj gledalo 2,8 miliona gledalaca, što je najviše od 2011. godine;
  • pad je primećen u Poljskoj (-3,8 miliona), Ujedinjenom Kraljevstvu (-3,7 miliona) i Francuskoj (-3,3, miliona);
  • 5,43 miliona jedinstvenih gledalaca na YouTube-u u prvih 48 sati nakon prenosa, što je 4,6% više nego u Bazelu 2025, pri čemu je maksimalni broj gledalaca istovremeno bio 1,4 miliona;
  • Na YouTube-u, TikToku, Instagramu i Fejsbuku, zvanični sadržaj Evrovizije generisao je više od 2,75 milijardi pregleda tokom sezone (1. januar - 30. maj);
  • Zemlja domaćin, Austrija, zabeležila je najveću publiku Evrovizije ikada, sa preko 4,4 miliona ljudi koji su dosegli sadržaj;
  • 70. takmičenje je zabeležilo neviđenu onlajn angažovanost, pri čemu je TikTok Evrovizije porastao na preko 4 miliona pratilaca sa preko 870 miliona pregleda sadržaja, a Instagram je prvi put generisao preko milijardu pregleda;
  • Glasovi iz 148 zemalja, dve više nego prošle godine; Izvan zemalja učesnica, najviše se glasalo u SAD-u, Holandiji, Kanadi, Španiji, Irskoj, Slovačkoj, Turskoj, Mađarskoj, UAE i Meksiku;
  • „Bangaranga“ je imala 21% više slušalaca od pobednika iz 2025. godine i dospela je na prvo mesto na 12 tržišta na Apple Music-u;
  • Beč je posetilo skoro 320.000 ljudi, a fanovi iz 75 zemalja su kupili karte za ovogodišnji šou.

U analizi nisu uključene brojke iz Albanije, Jermenije, Kosova, Luksemburga, Malte, Severne Makedonije i San Marina, jer ili nemaju tv merenja ili sami emiteri nisu mereni.​

Izvor: EBU

Neće to uskoro. Ja sam zadovoljan ovim brojkama, i iznad su očekivanja s obzirom na okolnosti, kako zbog Izraela, tako i slabijih pesama, s tim da sam pre par meseci i pisao da ja ne očekujem neki drastičan pad, da ode ispod 100 miliona itd, i nije se to ni desilo. Super je što je na nekim tržištima postignut rekord u gledanosti, super je što sve više mladih prati, ima pomaka u raznim segmentima. Što se tiče pada u nekim zemljama, mislim da je najvećim delom zbog nekonkurentnih pesama, što je i evidentno. Gledanost u nekoliko zemalja koje su završile u top 10, bila je odlična, a u Bugarskoj i najgledanija Evrovizija ikad. Ako su ove velike zemlje konkurentne, to će uticati i na bolju gledanost.

I pored toga, sjajno je što su Španija, Holandija i Irska među zemljama koje nisu učestvovale, a nejviše su glasale ove godine, što pokazuje da građani tih zemalja vole Evroviziju i prate je nezavisno od odluka njihovih javnih servisa.​

ESC 2026 - Beč, Austrija: opšte, arena, grafika, scena
Back