Nije Švedska uopšte izašla iz svoje zone komfora nego je i u toj zoni sada delovala slabo.
A Portugalija jeste oduvekjury friendly ako se u taj vek računa samo period nakon covida.
Šveđani su prošle godine izašli iz zone komfora. Ove teško da je to bio slučaj. Hendikep u celom njihovom paketu ove godine je to što su nastup i pesma zaboravni. Proleti i bez da primetiš da je proletelo. Laserski EDM nastupi gde izvođač nema puno kontakta sa publikom su se za sada, dva puta za redom (Red Sebastian i Felicia) pokazali kao pogrešan koncept u takmičenju ovakvog formata.
Meni je glavni problem bila Felicia. Jako slaba i neupecatljiva sa tom maskom i energijom mrtve patke. A pesma mi je jedna od njohovih boljih, sigurno bolja od Unforgettable koja je bila 9.
Meni je glavni problem bila Felicia. Jako slaba i neupecatljiva sa tom maskom i energijom mrtve patke. A pesma mi je jedna od njohovih boljih, sigurno bolja od Unforgettable koja je bila 9.
Očigledno je da je na Evroviziji ključna harizma izvođača i koliko dobro on proda paket. Uostalom, Darina pobeda to potvrđuje. Slična situacija kao sa Tuseom, koji je imao dobru pesmu ali nije uspeo da je iznese, dok su pomenuti Markus i Martinus izvukli maksimum iz prosečne pesme. Rekao bih da bi Grečula bolje prodao svoj paket definitivno, iako je pesma, malo je reći, inspirisana drugom pesmom
Mislim da je i žiri počeo malo da spušta Švedsku jer ih je dizao duži niz godina, pa kao da pokušavaju da se malo distanciraju, pogotovo što Šveđani, čini se, ulaze u nešto manje amibicioznu eru kada je reč o ESC.
Švedi su ove godine ostvarili realan plasman, taman toliko koliko im je pesma i vredela. I gomilu putansu bili na ovom nivou i trebali ovako da završe.
EBU je objavio podatke o gledanosti 70. Pesme Evrovizije.
Pesma Evrovizije je dosegla 131 milion gledalaca na 35 tv tržišta, sa značajnim povećanjem angažovanja mladih i digitalne interakcije. Najznačajniji rast je zabeležen u zemlji domaćinu, Austriji, i Australiji (preko 1,2 miliona u obe zemlje).
Gledanost velikog finala:
udeo gledanosti od 42,62%, što je pad od 5% u odnosu na prošlu godinu, ali više nego dvostruko više od proseka emitera, koji iznosi 16,9%, i veći je od svih izdanja od 2009. do 2023. godine;
udeo od 54,8% mladih između 15 i 24 godine, što je više nego 2025. godine i preko četiri puta više od proseka emitera, koji iznosi 13,7%;
udeo preko 50% na 40% tržišta, uključujući preko 92,8% u Finskoj, što je tamošnji rekord i 85,5% u Švedskoj. U Italiji je gledalo 5,1 miliona gledalaca, što je povećanje od 267.000 u odnosu na prošlu godinu, u Australiji 464.000, što je najveća gledanost od 2015. godine, u Danskoj 955.000 gledalaca uz udeo od 79%, što je najveći broj gledalaca od 2019. godine, a najveći udeo od 2014, dok je u Grčkoj gledalo 2,8 miliona gledalaca, što je najviše od 2011. godine;
pad je primećen u Poljskoj (-3,8 miliona), Ujedinjenom Kraljevstvu (-3,7 miliona) i Francuskoj (-3,3, miliona);
5,43 miliona jedinstvenih gledalaca na YouTube-u u prvih 48 sati nakon prenosa, što je 4,6% više nego u Bazelu 2025, pri čemu je maksimalni broj gledalaca istovremeno bio 1,4 miliona;
Na YouTube-u, TikToku, Instagramu i Fejsbuku, zvanični sadržaj Evrovizije generisao je više od 2,75 milijardi pregleda tokom sezone (1. januar - 30. maj);
Zemlja domaćin, Austrija, zabeležila je najveću publiku Evrovizije ikada, sa preko 4,4 miliona ljudi koji su dosegli sadržaj;
70. takmičenje je zabeležilo neviđenu onlajn angažovanost, pri čemu je TikTok Evrovizije porastao na preko 4 miliona pratilaca sa preko 870 miliona pregleda sadržaja, a Instagram je prvi put generisao preko milijardu pregleda;
Glasovi iz 148 zemalja, dve više nego prošle godine; Izvan zemalja učesnica, najviše se glasalo u SAD-u, Holandiji, Kanadi, Španiji, Irskoj, Slovačkoj, Turskoj, Mađarskoj, UAE i Meksiku;
„Bangaranga“ je imala 21% više slušalaca od pobednika iz 2025. godine i dospela je na prvo mesto na 12 tržišta na Apple Music-u;
Beč je posetilo skoro 320.000 ljudi, a fanovi iz 75 zemalja su kupili karte za ovogodišnji šou.
U analizi nisu uključene brojke iz Albanije, Jermenije, Kosova, Luksemburga, Malte, Severne Makedonije i San Marina, jer ili nemaju tv merenja ili sami emiteri nisu mereni.
Neće to uskoro. Ja sam zadovoljan ovim brojkama, i iznad su očekivanja s obzirom na okolnosti, kako zbog Izraela, tako i slabijih pesama, s tim da sam pre par meseci i pisao da ja ne očekujem neki drastičan pad, da ode ispod 100 miliona itd, i nije se to ni desilo. Super je što je na nekim tržištima postignut rekord u gledanosti, super je što sve više mladih prati, ima pomaka u raznim segmentima. Što se tiče pada u nekim zemljama, mislim da je najvećim delom zbog nekonkurentnih pesama, što je i evidentno. Gledanost u nekoliko zemalja koje su završile u top 10, bila je odlična, a u Bugarskoj i najgledanija Evrovizija ikad. Ako su ove velike zemlje konkurentne, to će uticati i na bolju gledanost.
I pored toga, sjajno je što su Španija, Holandija i Irska među zemljama koje nisu učestvovale, a nejviše su glasale ove godine, što pokazuje da građani tih zemalja vole Evroviziju i prate je nezavisno od odluka njihovih javnih servisa.
This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.