Iskreno, ne znam šta da mislim ko osvaja večeras ali pretpostavljam da će u konačnom zbiru pobjednik biti Finska... Jedino mi njihova stvar ima kakav-takav winner vibe i odudara od ostalih tako da biće u samom vrhu i po glasovima žirija i po televotingu, Čeh je isto odličan i malo mi baca na Holanđanina Dankana ali mu pjesma nije toliko pamtljiva kao ''Arcade'' tako da ga očekujem u top 5 kod žirija sigurno ali po publici dosta manje, Danac takođe fenomenalan ali ništa od pobjede, Australijanka kod žirija top a kod publike bottom.
Konačno je došla i ta godina da se o potencijalnoj pobjedi Izraela skoro uopšte i ne polemiše pa da malo odahnemo ali naravno top 10 je za njihovog predstavnika kao i za Ukrajinku i Italijana već rezervisan uveliko i ne moraju se brinuti, Francuska kao i skoro uvijek precijenjena (daj Bože da ubodu i lijevu stranu tabele), Švedska skoro pa totalno nebitna ove godine - nije isključen flop u smislu nekog rezultata van 10 najboljih.
Od ovih ostalih koji se dovode u kontekst pobjede - Grk će fakat ošuriti na teleglasanju ali ja ga ne vidim da se kod žirija nešto proslavi pa da može konkurisati za pobjedu (u najboljem slučaju nešto poput Tomice Kešanovića od lani), Bugarka koja ne zna da li je došla sa bopom ili joke-om precijenjena do zla Boga - žiri će je nezasluženo natovariti bodovima ali publika baš i ne vjerujem, Rumunka ima spreman paket za top 10 po kriterijumima i jednih i drugih tako da će biti u istom biti gužva neviđena.
Predosjećam da će od ovih što ih nisam spomenuo kod žirija jako dobro proći Albanija i Hrvatska (Belgija, Litvanija, Malta i Poljska takođe) a po publici Kipar, Moldavija i Srbija (mi od žirija fazon 40 poena i od televotinga nekih 100 pa da potpišemo neko između 10. i 12. mjesta), pretpostavljam da će najgori biti Austrijanac kao i Britanac i Norvežanin a jedino mi je Njemačka i dalje enigma.
Svi Skandinavci u finalu a sa Kavkaza van, hajde neka nam je sa srećom!