Filmovi

Tema uopšte nije opširna i nije zahtevno pročitati sve i videti i kontekst u kojem se neki filmovi preporučuju/pominju.
Biće vremenom, ali nmvz, ne mora, samo sam dao predlog

Pogledao sam Contratiempo, zanimljiv i inteligentan film. Trebalo bi više puta da se gleda, da bi se pokrio svaki segment u priči, pošto je vrlo brza i dinamična. Bi mi krivo posle što ranije nisam uzeo da ga gledam(sa kanala RTS 1), jer premotavanje ide 7 dana max unazad. Probao sam posle da ga nađem u video klubu, i naišao sam na italijansku verziju iz 2018. godine - Il Testimone Invisible, pa koga zanima, može i to da pogleda.

Preporuka i za film Los renglones torcidos de Dios (God's Crooked Lines).. Isti reditelj kao za Contratiempo i El cuerpo😁 Baš sam se uhvatio ovih španskih trilera i misterija, obožavam

Pogledaj i El inocente, Netflix mini-seriju istog reditelja u kojoj igra Mario Casas. Nisam gledao, ali mi konstantno iskače kao preporuka i deluje da je u sličnom fazonu kao svi njegovi filmovi (drama+misterija).

Last edited:
Juče na Klasik TV odgledao po prvi put hrvatski film Sedma kronika iz 1996. godine. 👌

Pogledaj i El inocente, Netflix mini-seriju istog reditelja u kojoj igra Mario Casas. Nisam gledao, ali mi konstantno iskače kao preporuka i deluje da je u sličnom fazonu kao svi njegovi filmovi (drama+misterija).
Predobra serija, bila je zanimljiva za gledati.. Hvala dodo 😁

Jedan od ličnih ciljeva mi je bio da se malo više posvetim filmovima ove godine i da ih gledam redovnije kao što sam to radio do pre 2-3 godine, tako da se trudim da odgledam bar jedan nedeljno. Evo kakvo je stanje posle skoro pola godine, neki su rewatch (njih 6), ali sam većinu gledao prvi put:

1. Saltburn (2023) 5/10
  2. The Truman Show (1998) 8/10
  3. Poor Things (2023) 6/10
  4. Andrei Rublev (1961) 9/10
  5. Interstellar (2014) 10/10
  6. The Martian (2017) 7/10
  7. Dune - Part 2 (2024) 8/10
  8. Anatomy of a Fall (2023) 7/10
  9. The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989) 8/10
  10. Fight Club (1999) 9/10
  11. Boys Don’t Cry (1999) 8/10
  12. The Color Purple (1985) 9/10
  13. 12 Monkeys (1995) 6/10
  14. The Deer Hunter (1978) 8/10
  15. El Topo (1970) 7/10
  16. The Holy Mountain (1973) 8/10
  17. American History X (1998) 10/10
  18. The Matrix (1999) 10/10
  19. The Matrix: Reloaded (2003) 8/10
  20. The Matrix: Revolution (2003) 6/10
  21. The Prestige (2006) 9/10
  22. Contratiempo (2016) 6/10 (na preporuku foruma)
  23. Challengers (2024) 5/10
  24. The Graduate (1968) 8/10
  25. Silence of the Lambs (1991) 10/10
  26. Her (2013) 7/10
  27. Donnie Darko (2001) 9/10

Sve što je 8/10 ili više bih gledao ponovo.

I ja sam se konačno aktivirao i trenutno čistim listu sa starim naslovima, a povremeno ubacim i nešto novije.

Italijanski La Chimera (2023) i rumunski Do Not Expect Too Much from the End of the World (2023) su mi trenutni favoriti. Prvi je sladak i šarmantan, dok je rumunski totalno lud i genijalan.

Izdvojio bih i dva filma gruzijske rediteljke Elene Naveriani - Blackbird Blackbird Blackberry (2023) i Wet Sand (2021) + italijanski bioskopski hit There's Still Tomorrow (2023).

Last edited:
Pre sat vremena sam izašao iz bioskopa i već razmišljam da ga gledam ponovo. Nisam inače neki ljubitelj horor filmova, ali ovo je pre svega dobar film jer nadilazi okrvire žanra. Svidelo mi se što nema nijedan jeftini jump scare u filmu.

Neću ništa da spojlujem, ali zapravo je slojevit. Govori o nerealnim i nametnutim standardima lepote i do kojih granica ide mržnja prema sebi i svom telu. Takođe, ima dosta između redova o tome koliko avatari i idealizovana slika koju projektujemo na društvenim mrežama razaraju individuu.

Ono što izdvaja ovaj film je kraj. Baš su napravili ogroman rizik i garantujem vam da ništa slično niste gledali. Bukvalno je balls to the wall ludilo 😂 Nekima će biti wtf, ali meni je baš imalo smisla.

Last edited:
Nadam se da će se uskoro pojaviti na Mubiju, pošto oni rade distribuciju. Bitno da ga ima na Apple TV koji je u Srbiji nedostupan.

Nadam se da će se uskoro pojaviti na Mubiju, pošto oni rade distribuciju. Bitno da ga ima na Apple TV koji je u Srbiji nedostupan.
Mislim da je dostupan samo na AppleTV u Americi, ja ga imam u Češkoj i filma nema.

Odgledah i ja The Substance konačno i evo već sat vremena ne mogu da dođem sebi koliko sam pod utiskom. Odlična priča, poruka, fenomenalni kadrovi, muzika takođe jako dobra i po mom ukusu, Demi Mur maestralna.
Neki ljudi su izlazili iz sale nakon pola filma jer nisu mogli da izdrže neke scene, ali ko ima jak želudac svakako ima preporuke i od mene.

MUBI počinje da strimuje film od 31.10. (ne znam da li važi i za RS), a to verovatno znači da će se brzo pojaviti i na netu.

Ranije su nudili 7 dana probe, a ne znam da li je to još uvek aktuelno i da li su tada svi filmovi dostupni.

Back