Gledao sam Nosferatua i…pa, solidan je. Ako ćete ga gledati, definitivno ga gledajte u bioskopu jer je vizuelno prelep, što je i očekivano od Egersa. Njegova četiri filma su prava vizuelna umetnost, čovek je prosto pretalentovan i ima smisla za visoku estetiku.
Što se mene tiče, veliki plus filma je to koliko je posvećen detaljima – arhitektura, kostimi, folklor i kultura tog vremena su prikazani baš verno. To je nešto što je tipično za sve njegove filmove i vidi se da je veliki ljubitelj istorije. Najbolja stvar u vezi sa filmom mi je to što su posle dužeg vremena vampiri prikazani kao zastrašujući demoni koji sa sobom donose nesreću, bolest i smrt, a ne kao fatalni zavodnici sa tragičnim sudbinama. Takođe, muzika i atmosfera su fenomenalni, sve vreme je vrlo napeto i zloslutno.
S druge strane, ono što mi nije leglo i što mi smeta u svim Eggersovim filmovima jeste što su mu filmovi hladni i deluju nekako sterilno. Kapiram da je horor u pitanju, ali čak i horori treba da izazovu neke emocije prema likovima. Ovde likovi nisu nešto razrađeni, deluju malo generično i jednodimenzionalno. Plus, možda je ovo moj lični problem, ali priča je već toliko puta ispričana i reciklirana da posle stotog puta gubi na magiji. Gledao sam originalnog Drakulu sa Belom Lugosijem iz 1931, verziju sa Kristoferom Lijem iz 50-ih, onu sa Gerijem Oldmanom iz 90-ih, nemačkog Nosferatua iz 70-ih i čitao roman Brema Stokera i sve je to apsolutno ista priča. Cenim doslednost izvornom tekstu, ali kad film ima apsolutno istu radnju kao još 10 drugih pre njega bez ikakve devijacije ili twista, nekako mi deluje operisano od bilo kakve originalnosti.
Takođe, gluma je…blago rečeno osrednja. Lili-Rouz Dep (koja igra glavnu ulogu) je najslabija karika i nekako se bukvalno vidi da je bogatašica koja je pohađala školu glume. Drvena je i neuverljiva. Nema taj prirodan talenat kao njen otac. Pritom, gluma mi nije presudan kriterijum za neki film i obično ni ne obraćam pažnju osim ako je sjajna ili vrlo slaba.
Sve u svemu, vizuelno prelep film sa nekim dobrim momentima, ali ne mogu baš da kažem da sam oduševljen. Solidnih 7/10, svideo mi se, ali mislim da ga ne bih gledao ponovo.