Filmovi

Odgledao sam film "Pored nas" Stevana Filipovića. Dobar je, ovog puta nekadašnji drugovi iz odeljenja iz filma "Pored mene", idu u rijaliti nalik Survajvoru.

Film je sniman na Staroj planini, Durmitoru, Đurđevića Tari, u Lazarevoj pećini kod Bora, u Pljevljima, kod spomenika na Buzludži u Bugarskoj. Ima veoma lepih kadrova, a i priča je kompleksnija, tako da je ovo i korak napred u odnosu na prethodne filmove.

Da li je neko od vas čuo možda za MojOFF platformu? Navodno imaju praničnu ponudu od 25 filmova koji se mogu pogledati besplatno, dovoljna je samo registracija(bez pretplate). A jedan od tih filmova je i The Substance, što bi verovatno mnoge zanimalo

Odgledao sam film "Pored nas" Stevana Filipovića. Dobar je, ovog puta nekadašnji drugovi iz odeljenja iz filma "Pored mene", idu u rijaliti nalik Survajvoru.

Film je sniman na Staroj planini, Durmitoru, Đurđevića Tari, u Lazarevoj pećini kod Bora, u Pljevljima, kod spomenika na Buzludži u Bugarskoj. Ima veoma lepih kadrova, a i priča je kompleksnija, tako da je ovo i korak napred u odnosu na prethodne filmove.
Nadam se da će biti dostupan negde za gledanje ili kupovinu online. Čekam film od kako su ga najavili

Da li je neko od vas čuo možda za MojOFF platformu? Navodno imaju praničnu ponudu od 25 filmova koji se mogu pogledati besplatno, dovoljna je samo registracija(bez pretplate). A jedan od tih filmova je i The Substance, što bi verovatno mnoge zanimalo
Imam ja profil i, da - festival može da se isprati bez aktivne članarine, ali treba registracija. Ranije su novim korisnicima davali prvi mesec za dinar, ali je potrebno pre toga odabrati paket (ja sam uvek uzimao onaj najveći, taj nema ograničenja). Možda je ta promo ponuda još uvek aktivna, ne znam. Doduše, nemam pojmada li sve to mora da se radi zbog festivala, ili je moguće samo napraviti profil da ispratiš festival.

Nisam video da imaju The Substance na sajtu, a ni na festivalu + meni u ponudi izađe samo 12 naslova, a ne 25. Vidim da traje već neko vreme, možda su manje filmova ostavili u produženom roku do 8.1.2025.

Last edited:

Izašlo mi je da su premijeru filma zabranili u Jagodini zbog LGBT scene navodno. Sramota u skoro 2025. godini. “Pored mene” mi je odličan čekam i ovaj da gledam.

Imam ja profil i, da - festival može da se isprati bez aktivne članarine, ali treba registracija. Ranije su novim korisnicima davali prvi mesec za dinar, ali je potrebno pre toga odabrati paket (ja sam uvek uzimao onaj najveći, taj nema ograničenja). Možda je ta promo ponuda još uvek aktivna, ne znam. Doduše, nemam pojmada li sve to mora da se radi zbog festivala, ili je moguće samo napraviti profil da ispratiš festival.

Nisam video da imaju The Substance na sajtu, a ni na festivalu + meni u ponudi izađe samo 12 naslova, a ne 25. Vidim da traje već neko vreme, možda su manje filmova ostavili u produženom roku do 8.1.2025.
Kako ti se čini ta platforma?
BTW, za tu akciju i Substance sam otkrio preko članka na portalu Journal, akcija je trajala prvo do 25og, pa su je potom produžili do 8. januara

Izašlo mi je da su premijeru filma zabranili u Jagodini zbog LGBT scene navodno. Sramota u skoro 2025. godini. “Pored mene” mi je odličan čekam i ovaj da gledam.
U ovom ima više eksplicitnih scena, i lgbt i generalno muške i ženske golotinje, nego u "Pored mene", pa možda bi se moglo svrstati u kategoriju za 18+, što zbog toga, što zbog surovosti rijalitija. Ne bi trebalo da se zabranjuje, pretpostavljam da gledaoci koji planiraju da gledaju, na osnovu tizera i prethodnih filmova, donekle i pretpostavljaju kako bi radnja filma mogla da se odvija.

Kako ti se čini ta platforma?
BTW, za tu akciju i Substance sam otkrio preko članka na portalu Journal, akcija je trajala prvo do 25og, pa su je potom produžili do 8. januara
Pisao sam već na temi. Najbolje da pogledaš šta se nudi, za to ti ne treba profil. Skroz ok sajt, imaju solidan katalog festivalskih filmova, striming je bez problema i sa titlom. Jedino što mi se ne sviđa je to što u poslednje vreme skoro ništa novo nisu dodavali (ako zanemarim trenutnu festivalsku ponudu).

Koliko su stranih filmova sa sličnim scenama puštali pa nisu ni primetili, a sad pošto je domaći im je problem 🤡

Šta reći... 2025. godina i i dalje se suočavamo sa trivijalnostima vezanim za lgbt tematiku u zabavnoj industriji. Sloboda, demokratija, ljudska prava. 💀

Jedva čekam da pogledam Pored nas, trailer obećava. Pored mene mi je bio super.

Ја за филм нисам ни чуо док нису написали ово за Јагодину. Што значи да је филму фалило маркетинга, па им се ови из Јагодине нашли. Нема лоше рекламе.

Ја за филм нисам ни чуо док нису написали ово за Јагодину. Што значи да је филму фалило маркетинга, па им се ови из Јагодине нашли. Нема лоше рекламе.
To sto ti nisi cuo nije relevantno, ljudi koji prate nasu kinematigrafiju znaju o cemu se radi. Film je inace deo trilogije Pored mene je dobio Zlatnu arenu za najbolji dugometrazni film, drugi deo je Pored tebe i ovo je poslednji film u trilogiji.

Па чуо сам за тај први филм, нисам знао да је био и други део, а камоли трећи. Не гледам домаће филмове, али знам шта се даје по биоскопима. Надам се да је редитељ напредовао од Шејтановог ратника - који је био кринџ.

Gledao sam Nosferatua i…pa, solidan je. Ako ćete ga gledati, definitivno ga gledajte u bioskopu jer je vizuelno prelep, što je i očekivano od Egersa. Njegova četiri filma su prava vizuelna umetnost, čovek je prosto pretalentovan i ima smisla za visoku estetiku.

Što se mene tiče, veliki plus filma je to koliko je posvećen detaljima – arhitektura, kostimi, folklor i kultura tog vremena su prikazani baš verno. To je nešto što je tipično za sve njegove filmove i vidi se da je veliki ljubitelj istorije. Najbolja stvar u vezi sa filmom mi je to što su posle dužeg vremena vampiri prikazani kao zastrašujući demoni koji sa sobom donose nesreću, bolest i smrt, a ne kao fatalni zavodnici sa tragičnim sudbinama. Takođe, muzika i atmosfera su fenomenalni, sve vreme je vrlo napeto i zloslutno.

S druge strane, ono što mi nije leglo i što mi smeta u svim Eggersovim filmovima jeste što su mu filmovi hladni i deluju nekako sterilno. Kapiram da je horor u pitanju, ali čak i horori treba da izazovu neke emocije prema likovima. Ovde likovi nisu nešto razrađeni, deluju malo generično i jednodimenzionalno. Plus, možda je ovo moj lični problem, ali priča je već toliko puta ispričana i reciklirana da posle stotog puta gubi na magiji. Gledao sam originalnog Drakulu sa Belom Lugosijem iz 1931, verziju sa Kristoferom Lijem iz 50-ih, onu sa Gerijem Oldmanom iz 90-ih, nemačkog Nosferatua iz 70-ih i čitao roman Brema Stokera i sve je to apsolutno ista priča. Cenim doslednost izvornom tekstu, ali kad film ima apsolutno istu radnju kao još 10 drugih pre njega bez ikakve devijacije ili twista, nekako mi deluje operisano od bilo kakve originalnosti.

Takođe, gluma je…blago rečeno osrednja. Lili-Rouz Dep (koja igra glavnu ulogu) je najslabija karika i nekako se bukvalno vidi da je bogatašica koja je pohađala školu glume. Drvena je i neuverljiva. Nema taj prirodan talenat kao njen otac. Pritom, gluma mi nije presudan kriterijum za neki film i obično ni ne obraćam pažnju osim ako je sjajna ili vrlo slaba.

Sve u svemu, vizuelno prelep film sa nekim dobrim momentima, ali ne mogu baš da kažem da sam oduševljen. Solidnih 7/10, svideo mi se, ali mislim da ga ne bih gledao ponovo.

RTS je dodao nekoliko odličnih filmova na Planetu.

Untitled.webp

Ima nekoliko kanskih pobednika - Prošlost, Kapernaum, Bez ljubavi, Najgora osoba na svetu i vredi ih pogledati.

Back