Fudbal

Ne znam ko je ovaj irski Troy Parrott, ali alal mu vera. Dva gola protiv Portugala i het trik protiv direktnog konkurenta Mađarske u gostima (i to gol u 96. za ulazak u baraž) u roku od 4 dana je vanserijski za repku koja je večito prosečna.

Bravo i za Bosnu
Igrao za mutavu kokoš (Totenhem) tačnije nije ni igrao već je životario po klubovima u vidu pozajmica i setio se da se pomami za repku u 23 godini i najverovatnije da već sledeće nedelje kao pravi Totenhemovac nestane s fudbalske mape.

Znači igrač od par utakmica xD čudni su mi ti Irci i Škoti, obožavaju fudbal, a nijednog vanserijskog igrača godinama nisu iznedrili.

Inače gubimo od Letonije, nisam ni provalio da igramo 😂

sportski1.webp

plus više ni ne može da se gleda sa RTS planete :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Znači igrač od par utakmica xD čudni su mi ti Irci i Škoti, obožavaju fudbal, a nijednog vanserijskog igrača godinama nisu iznedrili.

Inače gubimo od Letonije, nisam ni provalio da igramo 😂
Da nisi ovde napisao i ja bih zaboravio da igramo. Možda je i bolje da svi kolektivno stvorimo fudbalsku amneziju na neko vreme. Bar što se naše repke tiče.

DR Kongo nakon Kameruna izbacio i Nigeriju i plasirao se u interkontinentalni baraž. Jedini put je kao Zair bio na SP 1974 kada ga je Jugoslavija dobila 9:0.

Norveška se na SP plasirala prvi put nakon 1998, a na EP zadnji put bila 2000.

Last edited:
Norveška razbila Italiju na San Siru. Na osnovu viđenog, već sam spreman da potpišem da idu daleko na SP-u.

Dosad kvalificirani:

Screenshot 2025-11-17 at 10.54.00.webp

Mi nikad brže prošli kvalifikacije. 🥳 Bit će ovo baš zanimljivo prvenstvo. Da je bar para pa ići vidjeti uživo. 🥲

Večeras potvrđuju izravni plasman: Slovačka (nadam se ispred Njemačke) i Nizozemska. Poljska bi mogla zakomplicirati stvari ako se dobro pripreme. Volio bih malo šokove za "favorite". Bilo bi zanimljivo vidjeti i treće SP bez Italije.

Norveška razbila Italiju na San Siru. Na osnovu viđenog, već sam spreman da potpišem da idu daleko na SP-u.
Ako se Odegard konačno smiri i oporavi od silnih povreda koje vuče onda će biti još jači. Svetsko Prvenstvo je skroz druga priča pa ćemo videti kako će se snaći u tom formatu. Ne plivaju svi kako treba pod pritiskom. Dansku sam ja tako hajpovao na prošlom Svetskom pa su loše prošli i ispali u grupi sa Francuskom Australijom i Tunisom. Sve bude drugačije kad dođeš na turnir i kreneš da igraš.

Irak savladao UAE i pridružio se Novoj Kaledoniji, Boliviji i DR Kongu u interkontinentalnom baražu.

Škotska se prvi put nakon 1998 plasirala na SP.

Dakle u baraž idu:

BIH
Makedonija
Italija
Turska
Danska
Ukrajina
Poljska
Vels
Irska
Albanija
Češka
Slovačka
Kosovo
Rumunija
Švedska
Sjeverna Irska

Potencijalni protivnici u polufinalu baraža će biti za BiH:

Poljska
Vels
Češka
Slovačka

A za Makedoniju:

Italija
Danska
Turska
Ukrajina

Last edited:
WORLD CUP 2026.
Trenutno stanje kvalifikacija nakon većine odrađenog...

EUROPA
Kvalificirani:
Austrija, Belgija, Hrvatska, Engleska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Portugal, Škotska, Španjolska, Švicarska
Dodatne kvalifikacije: Slovačka, Kosovo, Danska, Ukrajina, Turska, Irska, Poljska, BIH, Italija, Wales, Albanija, Češka

Već znamo i POT-ove za ždrijeb dodatnih kvalifikacija:
POT 1 - Italija, Danska, Ukrajina, Turska
POT 2 - Poljska, Wales, Češka, Slovačka
POT 3 - Irska, Albanija, Kosovo, BIH
POT 4 - Rumunjska, Švedska, Sjeverna Makedonija, Sjeverna Irska

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija je sutra. Zemlje će biti podijeljene u četiri turnira, a za svaki turnir je princip isti.

Polufinalni parovi: POT 1 vs. POT 4 / POT 2 vs. POT 3 / pobjednici polufinala u finale - pobjednik finala ide na SP

Zemlje iz potova 1 i 2 bit će domaćini prvih utakmica, a za finalne će biti ždrijeb.

SJEVERNA I SREDNJA AMERIKA
Kvalificirani:
Kanada, SAD i Meksiko (domaćini), Panama, Haiti, Curacao
Interkonfederacijske kvalifikacije: Jamajka, Surinam

JUŽNA AMERIKA
Kvalificirani:
Argentina, Ekvador, Kolumbija, Urugvaj, Brazil, Paragvaj
Interkonfederacijske kvalifikacije: Bolivija

Zanimljivo, Čile skroz propao. Ni blizu prolaska.

AZIJA
Kvalificirani:
Iran, Uzbekistan, Južna Koreja, Jordan, Japan, Australija, Katar, Saudijska Arabija
Interfederacijska kvalifikacije: Irak

AFRIKA
Kvalificirani:
Egipat, Senegal, Južna Afrika, Zelenortski otoci, Maroko, Obala Bjelokosti, Alžir, Tunis, Gana
Interfederacijska kvalifikacije: DR Kongo

Propala Nigerija.

OCEANIJA
Kvalificiran:
Novi Zeland
Interfederacijska kvalifikacije: Nova Kaledonija

INTERKONFEDERACIJSKE KVALIFIKACIJE
Bit će održane u Americi kao mini pripremni turnir pred SP u vrijeme europskih dodatnih kvalifikacija.
6 zemalja bit će podijeljeno u 2 polufinala. Pobjednici oba mini turnira idu na SP.

Nositelji (preskaču polufinalnu utakmicu): Irak i DR Kongo
Nenositelji (igraju polufinalnu utakmicu): Jamajka, Bolivija, Surinam i Nova Kaledonija.

Dakle, kvalificirali su se većinom svi koji su se trebali kvalificirati. Iz ovih interkonfederacijskih kvalifikacija očekujem da će dalje Jamajka i recimo Irak ili DR Kongo. Moguće da će i sami nositelji biti pobjednici.

U Europi su dodatne kvalifikacije teža stvar. Ipak nekako mislim da će na kraju dalje ići Italija, Danska, Turska i možda Poljska. Nadam se da će se nama netko s Balkana priključiti. BIH bi imala super šansu da upadne u grupu sa Slovačkom ili Ukrajinom. Obje su pobjedive. Treba izbjeći Italiju i Dansku. Idealno bi bilo da izvuku Ukrajinu, Češku i Švedsku.

Last edited:
Bravo za Kurasao! Panama i Haiti po drugi put na SP! Kostarika ni u baraž, a od 1990. bila čest učesnik SP.

Od ovih što su u interkontinentsnom baražu DR Kongo bio na SP 1974 (kao Zair), Irak 1986, Jamajka 1998, a Bolivija 1930 i 1994.

A Panama, Nigerija i Kostarika bi bili nosioci tj direktno u finalu baraža da su se plasirale tamo.

Last edited:
Али баш смор за Босну, да не примише гол ишли би директно а овако морају 2 утакмице да добију да би прошли

Исто очекујем Италију, Данску, Турску и Пољску на Мундијалу

Back