A zašto da ne?Ja sam rekao da je tačnije Holandija nego Nizozemska na srpskom, ovo drugo je čak i netačno lol a sve apropo Nemanjinog ili tačnije Nizozemska. Tako da ne znam čemu raščlanjivanje i etimologija kad se zna šta je stav Odbora za standardizaciju.
Moja baba je iz mesta Bugar, to je sama granica danas BiH i Hrvatske, okolina Bihaća, a deda iz Gorjevca, isto bihaćki deo... Cela okolina Cazina i Kladuše je vrlo specifična po govoru i rečima, dosta je bilo upućeno i na Hrvatsku.. Jako olako o svemu sudiš, a nikad na terenu što se kaže nije tako sve jednostavno i prosto.. Zato nam je tako kako nam je, zapravo, jer gledamo sve crno belo i jednostavno... Bosna je jako širok i šarolik pojam, i u Bosni se od srednjeg veka pa na ovamo svašta prepliće.. Nije Bosna ograničena na Bijeljinu i Brčko sa okolinom.. Neću dalje da se nastavljam, nema potrebe..U Bosni se nikada pre nije koristio termin Nizozemska za Holandiju, nisu ga koristili čak ni Hrvati i Bošnjaci, a pobogu ne Srbi
Ja živim u Gradišci, na samoj granici sa Hrvatskom i nikada nisam čuo da je neko tu državu zvao Nizozemskom. A tvoja analogija ima veze s realnošću koliko i kad bi neko rekao da se u Srbiji priča bugarski jer eto njegova baba koja živi u Krivoj Palanci koristi par reči bugarskog u svakodnevnom životu.Moja baba je iz mesta Bugar, to je sama granica danas BiH i Hrvatske, okolina Bihaća, a deda iz Gorjevca, isto bihaćki deo... Cela okolina Cazina i Kladuše je vrlo specifična po govoru i rečima, dosta je bilo upućeno i na Hrvatsku.. Jako olako o svemu sudiš, a nikad na terenu što se kaže nije tako sve jednostavno i prosto.. Zato nam je tako kako nam je, zapravo, jer gledamo sve crno belo i jednostavno... Bosna je jako širok i šarolik pojam, i u Bosni se od srednjeg veka pa na ovamo svašta prepliće.. Nije Bosna ograničena na Bijeljinu i Brčko sa okolinom.. Neću dalje da se nastavljam, nema potrebe..![]()