hr Hrvatska 2026: LELEK - Andromeda

Evo ko je bio u stručnom žiriju:

Zagreb – Dinko Komadina (radijski voditelj), Predrag Martinjak (producent), Marija Husar (pjevačica)- Dali su 12 bodova Steli Rade, 10 bodova dobio je Alen Đuras, a 8 Lima Len.

Split – Vedran Očašić (radijski voditelj), Tomislav Mrduljaš (producent i skladatelj), Zorica Kondža (pjevačica) - 12 bodova dao je LELEK. Svojih 10 bodova dali su Cold Snapu, a 8 Steli Rade.

Rijeka – Albert Petrović (glazbeni urednik), Eni Jurišić (pjevačica), Iva Močibob (pjevačica)- Ovaj tročlani žiri dao je 12 bodova Steli Rade, 10 bodova grupi LELEK, a 8 Alenu Đurasu.

Osijek – Zvonimir Mandić (glazbeni urednik), Meri Andraković (pjevačica), Goran Dragaš (producent) - 12 bodova dao je Cold Snapu, 10 bodova Devinu, a 8 bodova LELEK.

Ako ne računamo prvo polufinale koje je bilo katastrofa sve ostalo je bilo odlično i ono što smo konačno dočekali. Trebalo mi je malo da se smire utisci da shvatim koliko je Dora, pogotovo finale bilo odlično i koliko je HRT konačno napravio dobar show.

Što se tiče pjesama - Lelekice su ponudile najbolji paket. Cold Snap razvalio i ne sumnjam da će od sad biti čest gost radijskog etera. Stela Rade, također odlična. Onakva emocija u glasu, svaka čast. Devin je uz Cold Snap najveće iznenađenje večeri. Toma i Đuras su izvukli maksimum, ali meni se pjesme nisu svidjele. Raketa, okej zezalica. Noelle, Demarinčeva i Mandarićeva dašak one stare eurovizije kratkih plesnih haljinica dvijetisucitih.

E sad o strucnosti strucnog zirija bi se dalo, ali opet s druge strane neke pjesme su jednostavno tu da popune raspored i budu zadnje, odnosno budu među 4 nesretne pjesme koje svoj kratki zivotni vijek završe u polufinalnim večerima.

I da, malo je glupo polufinale da ispadnu samo 4 pjesme. Ali opet bolji je finalni show sa 16 pjesama, nego sa 12, nekako je vise festivalsko. Podržavam opciju da u polufinalima bude 16 pjesama i da 8 ide dalje. Kad je bal nek je maskenbal.

Revijalni dio, pogotovo Magazin me je baš taknuo i baš je bilo nekako nedjeljno - obiteljski.

Sve u svemu, drago mi je za HRT, najbolja Dora do sada.

https://www.muzika.hr/finalni-osvrt-dora-2026-zasluzeni-pobjednik-i-standardni-problemi/

Meni se svideo ovaj osvrt i tekst. Ne znam šta kažu forumašti koji su iz Hrvatske i da li se slažu sa onim što je napisano ovde.
Generalno se slažem, ali ima dijelova u kojima ne. Npr. nema šanse da Dora ima sve super pjesme jer naprosto većina šalje pjesme da se promovira i većina pjevača i dalje ne zna napraviti konkurentnu pjesmu već rade dosadne festivalske pjesme. Uostalom jako je bitno da imamo jednu dobru pjesmu, a ostale neka budu ok. Prošla godina nam je pokazala kako to izgleda kada imaš nekoliko jakih pa pobijedi ona koja je možda najmanje zaslužila. Pa ni sam MF nema sve wow pjesme. Slažem se za žiri i slažem se za to da Dora ostane u Zagrebu. HRT bi trebao nekako motivirati pjevače da rade što bolje pjesme. Problem je i u hrvatskoj glazbenoj sceni koja uvijek ima sve isto. Tek zadnjih godina se to malo mijenja pod naletom BL pa se odjednom događaju i drugi žanrovi. S druge strane trebalo bi proširiti polufinala na njih 16 i da ih 50% ide u finale ili ostaviti ovako pa u finale ide njih 6. I da, pjevači bi trebali uložiti u svoje pjevanje, a ne se brukati. Mislim da je Zevin pjevanje brzo završilo kako i je i brzo započelo.

Mislim da bi bilo dobro da Dora uvede kao na PZE da pesme moraju biti 50+% na hrvatskom, pošto je većina na engleskom sterilna (Rim Tim Tagi Dim izuzetak)

Ne, neka ostane ovako sto se tiče jezika. Neka se više trude štelovat pjesmu na engleskom, ipak smo u evropi jebemu

Back