hr Hrvatska 2026

Lično, jako volim Graša i njegove pesme generalno, on je devedesetih imao potencijal za jako dobre plasmane na ESC-u i šteta što nije uspeo tada da ode. Sada, iz ove perspektive i znatno promenjenih trendova u muzici, čisto sumnjam da bi bilo šta mogao da uradi.

Grašo bar ima interesantan vokal, Grše i ne, a i za njega ima vremena. Doduše ima i za Graša. Meni je ok da svi imaju šansu, i ako su u formi i aktivni izvođači, do nekih 80 godina, ok je da pokušaju da odu na Evroviziju. Festival ne prate samo klinci.

Mislim da se razumemo, niko ne negira talenat, glas i (kako kome) harizmu, ali da li je on zaista neko ko bi imao pesmu kakva današnja Evrovizija traži? Da, dese se iznenađenja da nešto (većini napaljenih evro fanova) nekonkuretno eksplodira, ali nešto tako što ima lokalni prizvuk (kao i 90% naše estrade) a da se ne upakuje na način da kupi i ostatak Evrope, teško.

Kakav Petar Grašo, nije ovo 1998

Kada bi publika bila lokalne rastavljene žene u 40ima, onda bi ga imalo smisla slati. Ali on nema nikakav hit zadnjih 25 godina

On, Kedžo, Nina Badrić i slični lejm bumeri što dalje od Eurosonga

Anyways Miach je objavila na Instagram storyju da je trenutno u studiju i snima pjesmu. Hmmmm....

Smash hit incoming? Da ili da?

Nije ni Grše, a tek Grašo za ESC. Grše bi se izblamirao sa uživo vokalima, Grašo je bumeradija (nek mi neko nađe izvođača 40+ da je prošao dobro na esc i ostavio trag, a da nije bilo nešto kemp tipa ruskih bakica ili Let 3). Miach koliko znam decidno odbija Doru / ESC.

Što se tiče Hrvatske trenutni top 3 da šalju, dva izvođača sa FSC.

Quirky, alt podrumara sa potencijalom, fanice bi izdivljale iako bi rezultat bio verovatno prosečan:

Još jedna quirky, altpop ruta ala tam / Vukayla, može biti jako interesantno:

Gaber / hardstajl u fazonu Kaarije, Joosta. Samo da prilagode tekst da ne bi bilo previše over the top vulgarno (već vidim kako bi woke fanice krenule da skiče na tekst). Uživo može biti opasno kidanje:

Last edited:
Hari Mata Hari, Dino Merlin i Konstrakta su bili u top 10 od tih starijih od 40 u top 10.Kaliopi i Knez su bili u top 15. Ove godine je npr Jystina bila isto u top 15 , a starija je od Graše.

Sve je to pre 10+ godina, dinamika ESC se drastično promenila od tad. Mada 40te su još i ok, ali kada se zagazi u 50te, 60te teško da iko može parirati sa mlađima.

Meni ne bi bile problem nečije godine, ukoliko postoji skladan paket koji ide uz trenutnu ESC priču i pod uslovom da nije neka besmislena parodija. Čak mi se ne sviđaju ni svi trendovi koji se forsiraju poslednjih godina, ali prosto to je tako i pošto je u pitanju takmičenje - trebalo bi se prilagoditi.

Kriterijumi koji su se cenili pre 20 godina poput glasa i pesme, danas su zasenili performans i viralnost + pesma (jer ipak počinje i završava se pesmom), a pritom još postoje dva glasačka tabora gde se treba nametnuti. Mislim da u takvom okruženju nema velikih šansi za lokalne exyu zvezde koje su svoje karijere gradili na safe izborima.

Hari Mata Hari, Dino Merlin i Konstrakta su bili u top 10 od tih starijih od 40 u top 10.Kaliopi i Knez su bili u top 15. Ove godine je npr Jystina bila isto u top 15 , a starija je od Graše.
Justinu zaista ne treba stavljati u tu kategoriju jer žena roka više no svi mlađi izvođači na našim prostorima, a ne tek njeni vršnjaci

Naravno da godine nisu problem ako neko prati trenutne tokove i prilagođava se istima. Razni izvođači imaju karijere do svojih poznih godina i uspevaju da se prilagode tokovima. Ali isto tako mnogo više njih ostane zacementirano u vremenu kada su im karijere bile u vrhuncu i ne pomere se ni pedalj.

To može da se nekome svidi ili ne svidi subjektivno, ali za ESC je objektivno loše i neće postići rezultat.

Ne mislim ni ja da je Grašo potencijal za top rezultat, iako bi za Evroviziju mogao da spremi nešto drugačije, ali on je tip izvođača koji bi mogao da predstavi susede dostojanstveno.

Na vidite valjda ESC potencijal u toj numeri "Honolulu" od Miach, nit dobre muzike, nit teksta, kao 90% današnjih sklepotina od pesama.

Mislim da bi Hrvatima trebala biti čast da ih predstavlja jedan veliki Petar Grašo. Iskreno navijam da se to u budućnosti desi.

Za razliku od Graše, Hrvate bi trebala biti sramota da ih predstavlja neko poput tog Grše. Kod mene je precrtan za sva vremena nakon što je letos na nastupu pevao "Isus Marija ustaše Cibalija."

Jedan je za ponos, drugi za večnu sramotu!

Back