Generalni utisak o
Interviziji kad se malo slegnu stvari je da jeste napravljena (tačnije obnovljena) kao pandam Pesmi Evrovizije na ruski način i da su uložili sve kako bi rekli, ovako mi to radimo i ovo je bolje rešenje i jači smo. Iskoristili su dosta pravila koja su već tamo bila uspostavljena što je OK (maksimum trajanje pesme je tri minuta, maksimalno je šestoro ljudi na sceni).
Da su ulaganja bila ogromna i ozbiljna, to se stvarno videlo na svakom koraku i mnoge tehničke stvari su izgledale besprekorno, čak i za samu (veliku) Evroviziju. Ali je opet sve to delovalo kao da je Rusija isključivo to činila zarad sopstvene prezentacije i promocije alternativnog takmičenja "porodičnih vrednosti", a ne da u tome učestvuju i druge države, ma koliko one bile velike i kao da su bile plaćene od strane Rusije da se pojave i daju mu na značaju. Mali pregled YouTube klipova na zvaničnom kanalu dosta toga govori, a organizatori inače daju informaciju kako je šou pratilo 4 milijarde ljudi?

Nisu baš morali toliko da
pumpaju jer je preočigledno nerealno! Ja sam siguran da je u Rusiji bilo jako gledano, možda u još par njima baš bliskih država, ali ostatak sveta...

Pojavljivanje predsednika i ministra inostranih poslova i njihovi dugački govori je verovatno trebalo da daju ozbiljnost celoj priči, a u stvari je to samo signal koliko je motiv održavanja takmičenja 100% politički.
Pesme nisu bile loše, verovatno jer sam se priajtno iznenadio u odnosu na očekivanja. Zanimljivo je bilo jer je bilo država iz svih delova sveta, pa je time bio sudar daleko više raznolikih kultura na jednom mestu. Ali nekako nije postojao red ni ko šta šalje i na koji način, plus neke zamene izvođača u poslednji čas i odustajanje SAD iz ko zna kojih razloga na kraju dosta odaju utisak neozbiljnosti, naročito kada se upordi sa ESC koliko je sve to neuporedivo ozbiljnije i čitava procedura traje mesecima u svakoj zemlji (javnom emiteru) ponaosob.
Mislim da ni glasanje nije bilo namešteno i da je pobednik skroz regularan što je za pohvalu, ali samo po jedan član žirija iz svake zemlje, plus nema teleglasanja, baš to ne ide tako. Razumljivo je da je otežavajuće organizovati glasanje publike zbog različitih vremenskih zona zemalja učesnica, ali nije nemoguće napraviti neki vid internet ili telefonskog glasanja, a svakako broj članova žirija bi morao biti veći. I Rus Šaman koji isključuje sebe iz glasanja nije realan (čisto sumnjam da je sam doneo tu odluku), kao i greške i konfuzije tokom samog procesa glasanja koje mislim da ne bi trebalo da su dopustive.
No, ipak je ovo tek prvi put da se festival organizuje (nije zapravo prvi, ali je takmičenje je obnovljeno i u novom je ruhu nakon velikog broja godina), pa im treba dati šansu da isprave sve što nije valjalo ili nije bilo dovoljno uverljivo da se radi o ozbiljnom muzičkom programu.

Pošto je naredne godine
Intervizija u Saudijskoj Arabiji, to će biti veliki test i prelomna tačka, hoće li takmičenje van Ruske Federacije biti zaista muzički festival u kome ravnopravno učestvuju i trude se sve zemlje učesnice i hoće li opravdati taj međunarodni nivo kao takmičenje maltene svih vanevropskih (vanevrovizijskih) država.