Istorija nacionalnih izbora

Pošto vidim da si stariji da li ti znaš šta je bilo 1985. i otkud Zorici Kondži da je ona tada trebala ići s obzirom da je tada Jugoslavija odustala zato što je ESC održan na dan Titove smrti?
Andrej, dobar dan. Jesam stariji, pamtim dosta stvari iz bivše Juge, bio sam mlad, živio sam intezivno i ništa se ne žalim, bilo mi je lijepo. Na ovo tvoje pitanje ne mogu odgovoriti, nije mi ostalo u glavi, ja sam od srednje škole dečko sa dugom kosom, pratim isključivo rock bandove a domaću pop glazbu onako površno tako da mi ni Eurivizija (Jugovizija) nije predstavljalo baš nešto. No mislim da bi Zorica Kondža mogla biti u pravu. Poslat ću ti link na članak na Wkipediji gdje se navodi da su Nizozemska i Jugoslavija te 85. odustale iz istog razloga ("memorial events"). Drug Tito je umro 80., od te godine na svaki 04.05. u 15:05h oglasile bi se sirene, u trajanju od minute, i svi bi morali stajati mirno bez obzira gdje se nalazili (ja potvrđujem da je u Zagrebu tako bilo, jednom sam bio na glavnom Trgu (83.?) i svi smo morali zastati u stavu mirno na tu minutu žalosti. Službeno nije bio dan žalosti. Glavni politički moto je onda bio: "I poslije Tita Tito". 85. godine je političko rukovodstvo odlučilo da se pet godina od Titove smrti posebno obilježi, bile su mnoge komemoracije i nije priličilo da se na taj dan 04.05.1985 održavaju neki zabavni događaji. A na taj dan je bila "Eurovision Song Contest 1985" u Švedskoj.
evo link: https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Song_Contest_1985
Pozdrav, nino
P.S. da li je onda bila održana Jugovizija 85. gdje je ona izabrana da nas predstavlja tamo ili je pak ona određena na neki drugi način da nas predstavlja tamo apsolutno ne znam ništa.

Istorija nacionalnih izbora
Back