Istorija Pesme Evrovizije 1956 - 2021

Joj dušu bih prodao đavolu da je te godine na Sanremu pobedila drugoplasirana Fiorella Mannoia, i rekla da odlasku na ESC..mislim da bi mi to bila omiljena numera na ESC IKAD! :love:

Eh @Mrm nisi ti bio na zajedničkom gledanju Sanrema 80-tih i 90-tih na onom privremenom forumu koje je organizovao FIlhy. Ja sam pravilo i rekapitulacije i topove - sve je to RAI blokirao. Što se Fiorelle tiče sećam se njene divne pesme iz 1984. (valjda se radi o istoj izvođačici - ono.... slična su mi ta italijanska imena - ali ovo je bila pesmetina samo tako).

Inače na tom našem specijalu pobedila je, naravno Anna Oxa sa Donna Con Te. :cool:

Filhy verovatno ima sačuvanje i tabele. Na mom Imgur-u je ostao samo cover 5 cd box set sa 100 pesama. :D
mB8Ctpn.png

MIslim da su i linkovi živi, ali ko bi danas, pored Spotify-a to još downloadova.

Last edited:
  • Love
Reactions: Mrm
To je @Boxy Fiorella Mannoi.. Svakako.. :)
Znaš kako kod nje nema ispod "dobre" pesme, a izvrsnih je pun kufer.. :)
Svaka vam čast za to preslušavanje.. 🤩🇮🇹👌

I da je drugoplasirana na 2015. Skopje Fest-u, Tamara Todevska pobedila kojim slučajem sa kompozicijom Roberta Bilbillova - "Brod što tone" tada, takođe bi mi bila jedna od najboljih evrovizijskih numera IKAD, mogu da kažem možda i najbolja, mada ne znam da li bi mogla da zaseni na primer Miu Martini sa Rapsodiom, to je jako, jako teško reći iz ove perspektive sada, jer nismo nikad ni videli nastup na Evroviziji, obzirom da jel'te nije ni pobedila, ali ova interpetacija sa Skopje festa te godine je nešto NE VE RO VA TNO, ovo tera suze na oči svaki put, ovo je nešto neopisivo...

Ти види брод што тоне, види како...
Ти гледаш брод што тоне, а јас во него.... :cry:

Ovaj tekst, bez premca... 👌

"Proud" je fenomenalan u svakom smislu, moj broj 1 te godine, bez ikakve sumnje, ali "Brod što tone" je liga za sebe, "Brod što tone" bi doneo totalno jednu drugu dimenziju...

Eh @Mrm nisi ti bio na zajedničkom gledanju Sanrema 80-tih i 90-tih na onom privremenom forumu koje je organizovao FIlhy. Ja sam pravilo i rekapitulacije i topove - sve je to RAI blokirao. Što se Fiorelle tiče sećam se njene divne pesme iz 1984. (valjda se radi o istoj izvođačici - ono.... slična su mi ta italijanska imena - ali ovo je bila pesmetina samo tako).

Inače na tom našem specijalu pobedila je, naravno Anna Oxa sa Donna Con Te. :cool:

Filhy verovatno ima sačuvanje i tabele. Na mom Imgur-u je ostao samo cover 5 cd box set sa 100 pesama. :D
Ukoliko Filhy nema, imam ja sacuvane. A bilo je lepo slusati.

Malo mi je bilo čudno da je Futa ovo komponovao i koaranžirao sa nekim M. Mihajlovićem.

Nekako mi se tada činilo da je pesma bolja, mada ni sada ne mogu da kažem da je nešto mnogo loša. Tekst je naravno pisala Marina sa Lj. Jorgovanović - više nije bila umetnički direktor festivala pa je mogla da se potpisuje :LOL:. Futa je još radio pesmu Miri Škorić 2007. mada je meni mnogo bolja njena pesma sa Grandovog festivala "Ista mi je tuga (isto tim Marina/Futa). Od tih "opera-pop" pesama svakako mi je bila i ostala najbolja "Nevidljiva" Ane Cvetković; Džejeva duetska pesma sa Majom bi se mogla uslovno svrstati u tu neku kategoriju. Grand Duo je definitivno najgora - papazjanija svih mogućih žanrova. Možda je gori samo onaj jezivi duet Vladane i Bojane - iako to teško da ima veze sa operom, ali jesu bile neke neobične visine.

Ono kad ste skoro postavljali kako se kretalo na kladinicama za naše pesme u toku proteklih godina, ne sećam se tačno ko je postavljao...
Da li neko možda zna za :si: 2015 - Maraaya - "Here For You" kako se kretala na kladionicama od kada je izabrana?

Ovo bi bili da kažemo moji pobednici u 21. veku (od 200o. godine pa na ovamo):

2000 - :mk: - XXL - "100% te ljubam"
2001 - :fr: - Natasha St-Pier - "Je n'ai que mon âme"
2002 - :se: - Afro-dite - "Never Let It Go"
2003 - :be: - Urban Trad - "Sanomi"
2004 - :ee: - Neiokõsõ - "Tii"
2005 - :ch: - Vanilla Ninja - "Cool Vibes"
2006 - :cy: - Annet Artani - "Why Angels Cry"
2007 - :ge: - Sopho - "Visionary Dream"
2008 - :pt: - Vânia Fernandes -"Senhora do mar (negras águas)" / :pl: - Isis Gee - "For life"
2009 - :ru: - Anastasia Prikhodko - "Mamo"
2010 - :se: - Anna Bergendahl - "This Is My Life"
2011 - :si: - Maja Keuc - "No One"
2012 - :az: - Sabina Babayeva - "When the Music Dies" / :sm: - Valentian Monetta - "The Social Network Song (Oh Oh – Uh - Oh Oh)"
2013 - :it: - Marco Mengoni - "L'essenziale" / :sm: - Valentian Monetta - Crisalide (Vola)"
2014 - :ge: - The Shin and Mariko - "Three Minutes to Earth" / :sm: - Valentian Monetta - "Maybe"
2015 - :si: - Maraaya - "Here for You"
2016 - :au: - Dami Im - "Sound of Silence"
2017 - :lt: - Fusedmarc - "Rain of Revoluton" / :sm: - Valentina Monetta and Jimmie Wilson - "Spirit of the Night"
2018 - :bg: - Equinox - "Bones"
2019 - :mk: - Tamara Todevska - "Proud"
(2020 - :se: - The Mamas - "Move")
2021 - :ru: - Manizha - "Russian Woman"
2022 - :pt: - Maro - "Saudade, saudade"

Ugodno sam iznenađen da ti je Anna bila #1 2010.

Kod mene je ovako:

2000 :ru: Solo / :hr: Kad zaspu anđeli
2001 :gr: Die for you
2002 :ee: Runaway / :hr: Everything I want
2003 :pt: Deixa-me sonhar / :is: Open your heart
2004 :cy: Stronger every minute
2005 :il: Ha’sheket she’nish’ar
2006 :ru: Never let you go
2007 :is: Valentine lost / :hu: Unsubstantial blues
2008 :il: Fire in your eyes
2009 :ch: The highest heights / :il: There must be another way
2010 :il: Milim / :se: This is my life