Izbori

Naš veliki problem je kratko i selektivno pamćenje. Pre 20 godina se isto šetalo, a deluje da se lekcije nisu naučile ako pogledamo koga većina izglasa na izborima. To nije samo greška naroda, već i političkih elita i onih spolja koji ih bezrezervno podržavaju zarad nekih sopstvenih interesa.

Da, ali dobrim delom ovo sada nisu antivladini protesti, u smislu smene trenutnih i dovođenja nekih drugih, već dosta njih očekuje da se izvrše neke promene kako država funkcioniše, ma ko god bio na vlasti. U prevodu, među onima koji protestuju možda ima i onih koji neće na narednih izborima pronaći bolju opciju od trenutnih, koliko god to čudno zvučalo. Da li je realno očekivati da aktuelna vlast primi k znanju ono što im se poručuje i pristane iskreno da promeni neke stvari, to je drugo pitanje.

Šta će se desiti ako oni taksativno ispune ono što studenti traže, i prilože sada dokumentaciju koja nedostaje i ispune preostale zahteve koji se tiču povećanja izdvajanja za fakultete i sankcionišu one koji su napadali studente itd? Time bi studentski zahtevi bili ispunjeni, i sve preko toga bi se tumačilo kao politički zahtevi. Možda su zahtevi malo naivno i postavljeni, zavisno šta ko očekuje. Za sada, deluje da su zahtevi realni i da se mogu ispuniti ako postoji minimalna želja. Negde se neki oslanjaju na intuiciju da vlast neće ni to ispuniti, iako deluje da im je to najmanji problem. Ako ispune, onda se suštinski nije ništa promenilo, do neke naredne prilike da se ukaže na nepravilnosti u sistemu.

Videh da Kreni-promeni daje predlog da se dođe do prelazne vlade koja bi isključivo bila sastavljena od eksperata, a ne političkih partija, sa jasno oročenim mandatom od godinu dana, i imala bi zadatak da postavi osnovne uslove: slobodne medije, nezavisno pravosuđe i normalan politički sistem.​

Ispravka, ovo nisu stranački protesti, ali jesu protesti protiv režima i stranke koji korupcionaškim aferama, muljanjem i krađama ubija građane ove zemlje, a onda nespretno ćuti o zločinu. Da smo normalna zemlja, letele bi ostavke već 1.11. uveče, ali nismo, pa onda lete studenti po haubama ludaka koji uleću masu.

Ispravka, ovo nisu stranački protesti, ali jesu protesti protiv režima i stranke koji korupcionaškim aferama, muljanjem i krađama ubija građane ove zemlje, a onda nespretno ćuti o zločinu. Da smo normalna zemlja, letele bi ostavke već 1.11. uveče, ali nismo, pa onda lete studenti po haubama ludaka koji uleću masu.

Ni ne pričamo o stranačkim protestima, već upravo o tome da se protestuje protiv režima, odnosno protiv manjkavosti sistema kojim upravljaju. Tu još uvek ne predstavlja zahtev za njihovom smenom, iako se sporadično javi poneki transparent tog tipa, a i studenti se prilično ograđuju od takvih ideja. To samo dolazi kao neka krajnja posledica, ako ostalo ne urodi plodom.​

Ni ne pričamo o stranačkim protestima, već upravo o tome da se protestuje protiv režima, odnosno protiv manjkavosti sistema kojim upravljaju. Tu još uvek ne predstavlja zahtev za njihovom smenom, iako se sporadično javi poneki transparent tog tipa, a i studenti se prilično ograđuju od takvih ideja. To samo dolazi kao neka krajnja posledica, ako ostalo ne urodi plodom.​
Neki od zvaničnih zahteva studenata Univerziteta u Novom Sadu jesu politički. Oni su na ona 4 zahteva studenata univerziteta u BG dodali još dva. Traže smenu gradonačelnika Đurića, premijera Vučevića i procesuiranje odgovornih za nanošenje teških telesnih povreda penzioneru Iliji Kostiću u PS Novi Sad.

Dobro, ja sam se nadovezao na to da kažeš da dobrim delom nisu antivladini protesti. Mi pravu vladu i nemamo, a za sve se pita jedan čovek u državi. Imam utisak da su svi (ili većina) zvanični politički zahtevi do sada su dolazili uglavnom od opozicije, iako nam je svima jasno da veliki broj ljudi koji šeta deli to mišljenje i da žele da se SNS era okonča.

Čitao sam juče intervju jednog nemačkog politikologa (ili novinara?) koji kaže da je dobra stvar da se ovakva energija generisala, ali da će biti izazov da se to pretoči u opciju koja će dalje politički delovati. I jeste tako, jer ljudi koji šetaju nisu po defaultu za SSP ili DSS i šarenolika je masa u smislu političke opredeljenosti pa će to i da bude izazov kada se budu tražile zajedničke tačke za dalje. Da ne dobijemo opet neku DOS 2.0 verziju.

Procesuiranje odgovornih je već među zahtevima, manje-više sad ko je na toj listi.

E sad, to u Novom Sadu jeste malo drukčije formulisano, ali nema neke poente ni da različite frakcije studenata imaju različite zahteve. Oni traže smenu tih ljudi iz Novog Sada, jer smatraju ih odgovornim rukovodiocima grada, kako sada, tako i ranije, dok su rađene rekonstrukcije Železničke stanice. Posledično to negde vodi padu Vlade, ali opet se to ne ističe kao suštinski zahtev.

@dodo Antivladini i stranački nije baš isto, ako ne dolazi od ljudi koji su članovi/simpatizeri neke stranke i ako ne šire stranačku propagandu. Slažem se da će biti teško to pretočiti u dalje delovanje koje bi vodilo dovođenjem svežih lica koja bi bila spremna za kvalitetnije reforme sistema.

No, da vidimo prvo šta će nam vlastodršsci danas popodne saopštiti tako važno.​

a onda nespretno ćuti
A čak i to je blago rečeno; nama se na prvu prodavala priča da nadstrešnica nikad nije ni renovirana i da su odgovorne eventualno arhitekte iz 1960-ih, potom da se jeste renovirala ali da eto spoljni fasadni deo nije renoviran, da bi se ispostavilo da sve itekako jeste renovirano, i to loše procenjenim količinama betona. Pa je onda bilo "pa dobili ste svu dokumentaciju", da bi se evo ipak naknadno pod pritiskom dodavala. Čak i uz pitanje ostavki i odgovornosti koje se kako-tako rešava, kontinuirano nevešto vađenje, čitaj laganje, rezultiralo je besom i političkim nepoverenjem, možda i više nego sama tragedija.

I za Danku smo odmah na prvu dobili detaljno CSI objašnjenje zločina od državnog vrha lično (?) kako se šta tačno dogodilo i kako je sve snimljeno satelitskim kamerama, i sve se jasno zna i samo je pitanje trenutka hapšenja i suđenja, da bi potom nastao haos, ispostavilo se da za većinu elemenata iz te prvobitno predstavljene priče nema dokaza, da je pitanje ne samo šta nadležni o tome zvanično znaju nego i šta se tu uopšte desilo, i da se cela istraga restartuje.

Naravno da se nesreće i zločini dešavaju pa dešavaju, ali mislim da je dovoljno velikom broju ljudi prosto počelo da vređa inteligenciju što režim, valjda iz straha i panike i neke PR težnje da se javnost što pre smiri i nahrani tim populističkim "sve je pod kontrolom i sve će biti u redu", odmah presirano objavljuje neke informacije i priče, koje se onda baš prebrzo ispostave kao prodavanje magle, što sve utiče na osećaj vozanja, obmanjivanja, zataškavanja, te na pad poverenja. Doslovno bi bila čak manja šteta da je režim određeni period ćutao i izbegavao davanje konkretnih izjava, nego ovako.

Od nečega lošeg i tragičnog što se desi, jedino značajnije je kako se to doživi, uobliči, iskomunicira i tretira, to važi i u psihologiji za pojedinca, ali i politički i medijski za društvo.

@dodo Antivladini i stranački nije baš isto, ako ne dolazi od ljudi koji su članovi/simpatizeri neke stranke i ako ne šire stranačku propagandu. Slažem se da će biti teško to pretočiti u dalje delovanje koje bi vodilo dovođenjem svežih lica koja bi bila spremna za kvalitetnije reforme sistema.​
Nisu stranački = ne organizuje ih stranka ili neki pokret, na to sam mislio. To što opozicija podržava proteste i zahteve studenata, a često koristi priliku da propagira i sopstvene, ne znači da su stranački. Jesu politički obojeni ali lično mislim da su zahtevi neutralni u smislu pozivanja na odgovornost za NS, to se ističe kao primarno. Svakako da su usmereni ka Vučiću, jer je on taj koji se pita za sve i on je i SNS i Vlada. Država, to sam ja/on.

Slažem se da nisu stranački. Ne računam sporadične ispade opozicije. Nego videh da si napisao "Ispravka, ovo nisu stranački protesti", pa mi se učinilo da si se nadovezao na moj post ili sam nešto prevideo, pa ispravljaš nekog drugog iz ranijih postova, nebitno...

Nama su opet na poslu najavili da ce ici autobus za Novi Sad 15.2. na Vucicev skup i ako nam je u interesu da napredujemo da treba da idemo. I da nas slikaju i slike se posalju generalnom direktoru

^ Takvi ucenjivači def. nemaju obraza i kao da ne znaju da će proći njihovo vreme i da sutra treba opet da budete ravnopravne kolege, ili da se uloge okrenu. Totalni debosi.

Juče je bio organizovan i skup u Pragu

IMG_0873.webp
img_0874-webp.29272
IMG_0875.webp

Attachments

• IMG_0874.webp
    IMG_0874.webp
    110.3 KB · Views: 59
Evo predsednik saopštio da će sve zahteve studenata da ispune. Kaže da su dostavili svu dokumentaciju koju poseduju, a ono što nedostaje je zato što ne postoji, jer neki radovi nisu završeni pa stoga nema ni te dokumentacije o završetku pojedinih radova.

Pristaju da daju fakultetima povećanje od 20% što će državu koštati preko 12 milijardi dinara.

Pomilovaće one kojima preti krivično gonjenje, najkasnije u sredu.

I šta će sad biti :rolleyes: Premijer poziva predstavnike studenata da dođu u Vladu na dijalog i da prođu još jednom kroz sve tačke zahteva, ako je potrebno.

Meni ovo sve igra nerava, tek sad spustili loptu kad su pukli u Jagodini. I opet predsednik bez ikakvih nadleznosti drzi glavno slovo. Odlazak njima na noge u Vladu na razgovor je klasican pokusaj manipulacije.

Izbacili dokumenta i fakture gde se vide troskovi radova na nadstresnici, a na dan tragedije ministar i nedugo nakon toga sam predsednik tvrde da ona nikada nije bila rekonstruisana. Ovo je bukvalno za krivicnu odgovornost, a tuzilastvo samo njega jos nije ispitalo. To bi trebalo da bude finalni zahtev, a egomanijak kao on na tako nesto nikad ne bi pristao.

Rekao je da je po njegovoj proceni u Jagodini bilo 46-47 hiljada ljudi, što bi značilo da nisu pukli. A i tvrde da prema istraživanjima imaju podršku preko 47% glasača, a prvi sledeći oko 7%, i desetak po 2-3%.

Back