Pa dobro. Eno imaš kokoške i u strogom centru Beograda, ispod hotela Moskve ako nisi znao. Išao sam u ETŠ Nikola Tesla iz koje je bio pogled na unutrašnje dvorište ka Balkanskoj ulici i tu je živela neka baba, možda još neko, imala bašticu i kokoške. To što se ne vidi direktno sa Terazija, ne znači da toga nema po centru. A prođe i pokoji konj Savskim trgom.
Mislim da opštine svakako treba da imaju za nijansu jaču ulogu, možda i sada već imaju zakonski, samo je problem što je po pravilu rasulo, pa onda gradska vlast koliko toliko služi za neki balans u beogradskom regionu. Takođe, naseljima sa više stanovnika potrebne su mesne zajednice kako bi se dodatno lakše izborili za neke svoje specifične potrebe. I to što tamo negde funkcioniše, ne znači da će i ovde gde je poveća razlika u razvijenosti. Na kraju ne znam ni šta kome smetaju prigradske opštine, niko vas ne tera da ikada odete u bilo koju od njih. Da 10 gradskih opština glasa za opoziciju u većoj meri, prigradske opštine ne bi uticale na krajnji rezultat, tj. opozicija bi imala većinu.
Inače, Surčin je prigradska opština, pa šta sad, treba da ga odsečemo i da kažemo Beograd više nema aerodrom, ima ga susedna varošica?
Sama poenta opština je da maksimalno približi usluge građaninu iz te sredine. Nekome iz Sremčice kome treba 45 minuta do opštine Čukarica da sredi par papira se ne može reći da mu je lako dostupno.
Pa dobro, zavisi kako koje mesto. Meni je zgrada opštine udaljena oko 1,5km putem, a vazdušnom linijom i manje, nešto se može tu završiti, nešto ne, zavisi šta ti treba. Šta onda da urade sa Sremčicom? Cilj je težiti daljoj digitalizaciji, tako da se ne mora često ići u zgradu opštine, a ne da se zbog toga menja status opština. Eventualno negde uvesti posebne manje kancelarije za najčešće usluge. Sve se da rešiti. A i ta Sremčica ima buseve često, jeste da će putovati duže, ali bar imaju čime, za razliku od nekih drugih naselja. Mi plaćamo prevoz više, najmanje nam je i umanjena cena karte kada se prešlo na novi sistem, a uopšte nemamo noćni prevoz, dok je u gradu besplatan. I umesto da se to reši i omoguće i bolji uslovi za život, nekom pada na pamet da ukine i ovo malo što imamo. Neću ja ići u pozorište u Barajevo, čak ni ne postoji, već hoću kao i stanovnik bilo koje gradske opštine da idem u ona koja nečemu vrede, a ako nema dobre konekcije, i to je teško ostvarivo.
Sve u svemu, nije problem u prigradskim opštinama niti njih treba kriviti za bilo šta. U gradskom području živi više stanovnika i imaju mogućnost da skroje gradsku vlast po meri. Uostalom i svaka gradska opština ima svoju vlast, pa ako tu izaberu koga žele, biće valjda zadovoljni. Treba shvatiti da nema građana drugog reda, već da smo svi jednaki.