Izbori

Za nekog se mora glasati kad dođu izbori. Ni meni se ne sviđa opozicija u kakvom je sastavu, al nije ni poenta da ne glasam jer to vlasti ide u prilog. Sve ovo što mislimo o opoziciji stekli smo tako što je vlast sve satanizovala, hteli mi to da priznamo ili ne jeste uticalo na formiranje utiska, a i usput oni nisu povlačili dobre poteze.

Mora biti u svesti ljudi da je normalno da se vlast smeni. Od mišljenja da je opozicija gora ili da su isti kao oni nemamo ništa niti znamo da li bi bili isti. Zato i postoje izbori da se proveri kako bi funkcionisala druga ekipa, ukoliko se ispostavi da su isti na narednim izborima se odabere neko drugi. Tako bi to u normalnim demokratijama trebalo da funkcioniše.

Naviku je teško promeniti, znam, navikli smo na Sns i deluje uvek da nema ko drugi. Teško nam je i da se nateramo da smršamo kad se ugojimo, al kad imamo cilj pred sobom lakše ćemo i te navike promeniti.

U principu, moje lično na sledećim izborima je to da glasam za onog ko ima najveće izglede, makar se kandidovao i Šarović koji je konzervativac. Al ako mi deluje da zbog svoje trenutne popularnosti može da promeni pravac, što da ne daću mu šansu da se pokaže.

Ja bih rekao da su pojedinci daleko više sami zaslužni što ih ljudi smatraju lošim političarima, a ne zato što je vlast ili bilo ko drugi, rekao ovo ili ono za njih. Ako neko nema nijednu mrlju, radi savršeno, ima sjajne ideje, takav će se prepoznati na ovaj ili onaj način, uprkos pokušajima da se oblati.

Nekima je u redu dati prostora da se dokažu i pokažu, čak i ako neke stvari ne idu njima previše u prilog, dok neki opozicionari su već bili na funkcijama i radili loše i zaista nema razloga ponovo birati njih. Bar toliko treba imati svest. Ako su svoju šansu prokockali, što bismo im davali drugu, ako znamo da oni direktno utiču na našu svakodnevnicu.

Šarović je radikal. Ako mu je trebalo dve decenije da spozna da je na pogrešnom putu, nisam siguran da bi mu trebalo ukazati poverenje tek tako. Njegovo delovanje sada deluje drugačije, mada i SNS čine mnogi bivši radikali, pa suštinski se nisu puno promenili, iako su pokušali u javnosti.​

Opozicija neka se ugleda na Liberale u Kanadi i situaciju sa Trudoom pa ce im se mozda dati neki odgovori. Insistiranje da bivsi gradonacelnik BG sa imidzom kakvim ima bude glavna opoziciona figura ne moze biti nista drugo do totalna glupost. Izgubili ste poverenje, sklonite se. Marinika se potrosila kao politicar braneci 619 umesto da je fokus sve vreme bio na necemu drugom.

Sto se tice Sarovica, lik je bukvalno od 90ih na politickoj sceni i to kao radikal (Vuciceva prva stranka), i sad je odjednom doziveo katarzu, ma vazi. Nije mi jasan fenomen da se takvima sad odjednom gleda kroz prste i kao ma on je ok promenio se (??) dok se gomili mladjih i progresivnijih politicara koji nisu nikad bili na vlasti a karijeru su poceli tokom Vuciceve ere stalno traze mane i meri svaka izjava...

Kontam da je Sarovic ovih dana zanimljiv zbog tih intervjua ali na tome treba i da ostane, hvala lepo.

Sredina je konzervativna, normalno da ce progresivniji politicari imati tezi posao, plus je njihovo glasacko telo mnogo osetljivije na nijanse i izbirljivije. Kad cujem zasto neki moji prijatelji nece da glasaju za odredjene opcije pitam se jesam li ja mozda retardiran.

Šarović kao novinar i reporter taj posao obavlja bolje, profesionalnije i časnije od 90% novinara kojima je to zaista profesija i koji su se za to školovali.

On je simpatije ljudi pokupio upravo zbog toga, a ne zbog svoje političke karijere. Verujem da mnogi ni ne znaju da je on nekada bio u SRS-u i uopšte u politici.

Ja prvi nikada za njega ne bih glasao, zbog svega što je radio i izgovarao. Jednostavno ne mogu to da podržim, ali da raskrinkava ovaj režim i otvara narodu oči ne mogu da osporim i na tome mu svaka čast.

To stoji svakako, u pravu si, ali kao opet ocekivao bih da nakon decenije zlostavljanja od strane SNS ljudi budu u fazonu ok, ajde mozda da probamo nesto za nijansu drugacije ideoloski. Ali nama onda ispliva ovo (ja stvarno ne vidim koja je razlika izmedju ovoga i SNS-a):

1741779550166.webp

Pa i Vucic kad god bi mu je zagustilo samo bi se resetovao i postao Seselj haha, zabranjivao prajd i slicno, zasto mislimo da bi Sarovic bio drugaciji?

Ja prvi nikada za njega ne bih glasao, zbog svega što je radio i izgovarao. Jednostavno ne mogu to da podržim, ali da raskrinkava ovaj režim i otvara narodu oči ne mogu da osporim i na tome mu svaka čast.
Ma sa ovim se slazem, sto se mene tice slobodno neka nastavi da sprda i exposuje ćacije po Pionirskom parku, od mene za to puna podrska, ali na tome bi trebalo i da ostane sto se sto se mene tice. 😇

ok, ajde mozda da probamo nesto za nijansu drugacije ideoloski

Problem je sto Vucic i SNS nemaju ideologiju, zahvataju od Azdejkovica preko Vulina do Popovica, kec-ol. Uz to su "uzurpirali" politiku Tadicevog DS-a i sta onda neko drugi moze da ponudi. Ekstremni konzervativizam? Mozda bi se i primilo ali nisam siguran da bi nam se svideo ishod toga.

Tačno. U koaliciji oko SNS-a imaš od ekstremne desnice do ekstremne levice. Da ne spominjem nacionalne manjine, radničke, penzionerske i seljačke partije, komuniste...
Što bi se reklo, za svakoga po nešto pa da bira zašto će im dati poverenje. Vrlo smišljeno kao i ovaj narodni pokret koji osnivaju.

Sarovic je postao zanimljiv jer je pristao da kompletno ogoli svoju politicku karijeru i zna da pronadje crtu svojim bivsim saradnicima i ljudima tog sklopa. Ja ga ni ne vidim kao neku kljucnu figuru u buducnosti. Citava desnica u Srbiji je izuzetno kontraproduktivna i operisana od realnosti, a sa druge strane levica nema domet i kapacitete da postane uticajna opcija kod nas plus je propaganda odradila svoje.

Problem je sto Vucic i SNS nemaju ideologiju, zahvataju od Azdejkovica preko Vulina do Popovica, kec-ol. Uz to su "uzurpirali" politiku Tadicevog DS-a i sta onda neko drugi moze da ponudi. Ekstremni konzervativizam? Mozda bi se i primilo ali nisam siguran da bi nam se svideo ishod toga.

Upravo to. Bukvalno definicija kec-ol, jer kod njih idu i gej premijerka i litije, i Evropa i Rusija, itd. Bas sam skoro pricao sa drustvom o tome da bas zato protesti protiv njega i budu tako masovni, jer u principu svaka grupa ima nesto sto mu zamera haha. Ali bas zato je i tesko odrzati to jedinstvo jer ti protesti sustinski okupljaju vrlo razlicite profile ljudi i vrlo cesto unutrasnje ideoloske podele se pokazu kao kamen spoticanja na protestima.

Zato ja kazem da je najveca pobeda SNS sustinski to sto su ideologiju bukvalno ubili i sahranili. Ja ne znam koji je izlaz iz toga i kako se to leci, ali bas to sto ti kazes bojim se da ljudi na kraju ne ispizde i ne odu potpuno u drugom pravcu pa da kad se promeni vlast dobijemo da dobijemo ekstremni konzervativizam upravo jer se kod nas nazalost takve ideje mnogo lakse primaju

S druge strane mislim da je to manje realno jer ako pogledam svoje okruzenje, Srbija danas jeste sustinski jeste manje konzervativna zemlja nego sto je bila pre 20 godina, bar zelim da verujem da je tako 🥲

Evo moram da podelim Milenka Jovanova, zbog Marinikinog tvita. Ovako je pričala kako su batinaši spremni za protest 1,2 na 3 mosta u Novom Sadu 1. februara. I naravno nije se desilo, a to je samo jedan od primera. Zato mislim da je i ovaj snimak navodnog razgovora od sinoć samo dizanje panike i pokušaj da se ljudi odgovore od toga da dođu u subotu. Ili je unapred opravdanje za neko nasilje koje bi moglo da se desi 15. a počiniće ga neko blizak njoj i ostatku opozicije?

Radikali su uvijek bili jaki u Srbiji, nerealno je očekivati da to tek tako iščezne.Čak i 2000ih su oni sami dobivali najviše glasova, ali nisu imali većinu.Njihov kandidat za predsjednika samo jednom nije bio u drugom krugu.

Evo moram da podelim Milenka Jovanova, zbog Marinikinog tvita. Ovako je pričala kako su batinaši spremni za protest 1,2 na 3 mosta u Novom Sadu 1. februara. I naravno nije se desilo, a to je samo jedan od primera. Zato mislim da je i ovaj snimak navodnog razgovora od sinoć samo dizanje panike i pokušaj da se ljudi odgovore od toga da dođu u subotu. Ili je unapred opravdanje za neko nasilje koje bi moglo da se desi 15. a počiniće ga neko blizak njoj i ostatku opozicije?
Je l' ti ikad palo na pamet da je SNS mozda stvarno nesto planirao, pa da obustavili kad su provaljeni? Ne kazem da je to istina, ali da li si bar ikad uzeo tu opciju u razmatranje? Ili si u startu presudio da Marinika 100% laze, a SNS verovatno govori istinu, oni su inace poznati po tome da u zivotu slagali nisu, pogotovo ovaj Jovanov.

Samo pokusavam da shvatim kako si dosao do ovog zakljucka? Uzrok sto nam opozicija ima tako losu reputaciju jeste 1) sami su pravili lose korake 2) ljudi se prime na svaki spin koji lansira SNS i prihvate ga kao cinjenicu (kao sto vidimo u ovom primeru)

Ja stvarno ne razumem fenomen da se tvitovi SNS-a kace kao neki izvori istinitih informacija, pa i sam znas da slazu kako zinu

Nisi razumeo poentu. Okačio sam tvit Jovanova zbog skrinšota Marinikinog tvita koji je objavio. Potpuno nebitno niti me zanima šta je on napisao. Na to se nisam ni obazirao. Odnosilo se na njen tvit pred protest 1. februara da su neki huligani spremni da izazivaju haos a to se naravno nije desilo. Nije bilo protesta koji je zakazan za ovih 12 godina a da se ona nije oglasila sa tom tvrdnjom i kao 100% proverenom informacijom da se sprema napad na ljude koji protestuju, policiju i neki neredi. Zato opravdano sumnjam da joj je cilj da zastraši ljude i odgovori ih od potencijalnog dolaska na protest. I da ubeđen sam u to da su ona i šef njene stranke najveći saveznik i prijatelj ovom režimu, imamo dovoljno dokaza svih ovih godina.

Back