Izbori

Vandalizovan je auto sinu Dinka Gruhonjića. Predsednik je prethodno nacrtao metu i ovo je logična posledica.

David-Gruhonjic-skoda-vandalizam-nacionalizam-pretnje2-1024x768.jpg

Вучко је осудио инцидент.

"Србија мора да буде земља сигурна за све људе. Могу да мислим све најгоре о идејама Динка Грухоњића и мислим, али то не значи да било ко има право да се са њим и његовом породицом обрачунава на такав начин", рекао је Вучић.

Svako ima svoje poglede. To sam napisao prevashodno za Đilasa, koji je bojkotovao beogradske izbore, jer kao nije bilo izbornih uslova, i time pomogao režimu da se zadrži na vlasti, a u isto vreme učestvovao na nekim drugim lokalnim izborima, i mimo toga, generalno mi ne uliva poverenje na osnovu svega što je do sada radio, kako na vlasti, tako i mimo nje. Videćemo i za ove druge šta će na kraju reći, ali evidentno je da su im važne funkcije i da ne žele tek tako da prepuste deo kolača drugima zarad eventualnih promena.

Ono što se već sada naslućuje je da nećemo imati samo SNS protiv Studentske liste, već da će biti složenija situacija. Studenti su za sada obelodanili da su za Kosovo i Metohiju unutar Srbije, što mi je svakako ok kao stav, ali mislim da će morati u nekom trenutku da kažu nešto više o spoljnoj politici. Pretpostavljam da će fokus biti na unutrašnjoj, korupciji itd, kako bi se privoleo veći broj birača da stane uz njih, dok jasno izjašnjavanje po pitanju spoljne politike nikako ne može da zadrži sve birače na okupu. Bilo da su više za zapad ili istok, zameraće im se. Evo već sada im neki zameraju za Kosovo, jer to vide kao prepreku putu ka EU, što verovatno na kraju tog puta, i jeste neka istina, ali ne vidim ni smisao da neka stranka izađe i kaže, mi smo za kršenje Ustava Srbije i nismo za Kosovo u Srbiji, tako da sve ima svoje. Verovatno će se karte otvarati tek nakon raspisivanja izbora, a ovo sada što imamo su samo neke naznake.​
poenta studentske liste nije kao trajno rešenje nego kao kontra teža u trenutnom duopolu na političkoj sceni ("ćaci" kontra "blokadera" narodski rečeno, suštinski će svako morati da se opredeli nezavisno od ideologije). Mislim da ogromnu većinu ljudi zato ni ne interesuje ko će biti na listi pošto ona neće biti ta koja će donositi odluke

onda lepo sa tom tranzicionom, neideološkom vladom pripremiš teren za nove izbore za nekih 4-5 meseci, gde će već polako da se formiraju liste na ideološkoj osnovi i vidiš kakva je situacija, taman oni što su bili uslovljeni poslom da glasaju imaju vremena da se preraspodele

sad šta bi posle bilo ko zna, svakako neće vreme stati, održavanje ovog nivoa antagonizma je veštački i neprirodno

Šta znači trajno rešenje? Ne treba niko da vlada doveka. Vlast treba da bude smenjiva, kako ova sada, tako i svaka buduća, ako ne bude radila dobro. Neko mora donositi odluke, a ko će nego vlast... Još uvek se ni ne zna tačan razvoj situacije nakon eventualne pobede studentske liste. Povremeno se spominjala ta tema da bi joj mandat mogao biti vremenski ograničen, ali ništa to nije definitivno niti zvaničan stav liste, čiji sastav još nije ni poznat. Generalno ne očekujem da bude puno studenata na toj listi, već onih malo starijih koji mogu da doprinesu razvoju, pa možda neće biti potrebe da se ograničava mandat, a i uvek je opcija referendum, pa neka se narod izjasni o nekim bitnim pitanjima.

Nikako nisam za opciju da imamo vlast koja će se samo baviti pripremom terena za nešto što sledi. Ne bave se svi ljudi istim stvarima. To mi je u rangu izjava hajde da rešimo kosovsko pitanje, pa tek onda (otprilike u limburgu mesecu), da radimo na ekonomiji, pravu itd. Sve to treba uporedo da funkcioniše, jer vremena za gubljenje nema. Nećemo živeti dvesta godina pa da imamo takve stavove.

U trenutnoj situaciji gde se sve gleda binarno nemoguće je odabrati ideološku vlast. Nemamo trenutno normalne uslove za izbore da ljudi glasaju na osnovu ideologije ili ideje kada se boriš sa strukturom koja ni sama nema ideologiju, a ima članova više od komunističke partije nekada.

Poenta trazicione vlade je da ne dira ništa osim da sprema nove izbore, pročisti biračke spiskove i eventualno pohapsi one za koje se može naći dokaz da su učestvovali u malverzacijama po tom pitanju.

Last edited:
Kako god, još nije poznato da li bi studentska lista htela da vodi tranzicionu vladu. Društvo mora da se menja u celini, nije samo do jednog čoveka, problem je mnogo veći, zašta 5 meseci nije dovoljno. Što se tiče ideologije, pa i tu nije lako odrediti ko je zašta, često nešto stave na papir, kao između ostalih i SNS, pa se ne drže toga u praksi. Glasati za neku opciju ne treba tumačiti kao da si im dao neograničeno poverenje i da si saglasan sa njihovom ideologijom u potpunosti, a još manje da ćeš biti saglasan sa nečim što će možda uraditi u budućnosti. Zbog toga ne valja ni kada kažu, glasali ste za ove, sada gledajte, eto vam... Ne može se znati šta će biti u budućnosti, ali svakako bilo bi dobro da se što manje prostora da bivšima, i napravi prostor za neke nove ljude.

Za 5 meseci SNS bi mogao da se konsoliduje i vrati na scenu još jači, ne treba rizikovati. Takođe, čim neke opozicione stranke najavljuju učešće na izborima, evidentno je da ni oni ne očekuju da naredna vlada bude tranziciona, naročito ne tako kratko oročena.

Studentski pokret nije nijednog trenutka rekao da bi njihova vlada biti prelazna. U pripremi je program a i lista se pažljivo finalizuje kako bi sve bilo spremno kada izbori budu raspisani. Tada će se govoriti i o programu (neke stavke programa su, doduše, javno dostupne, poput memoranduma o Kosovu), kandidati će imati prostor da se prezentuju itd...ukoliko ne dođe do nekih promena u samom razmišljanju unutar pokreta, ta vlast će (u slučaju pobede) imati legitimitet da odradi pun mandat kao i svaka druga.

Što se tiče same liste, dosta ljudi zanima ko će se tu naći i studenti nastoje da to zaista budu ljudi koji imaju integritet a koji nisu prethodno bili u politici i/ili nisu "isprljani". Ima i onih koji kažu tipa "Ako Đokić bude na listi, glasaću za vas a ako bude i Lompar, onda neću" i takvima uglavnom smetaju svako malo i govornici koji se nalaze na protestima i svašta im nešto smeta...i to je ok, ok je kritikovati i reći da, recimo, Jeleni Pavlović tu nije bilo mesto (sa tim sam i ja lično saglasan) ali ima onih kojima sve smeta, svi im smetaju, a to režim koristi kako bi dodatno stvarao razdor i podele.

Što se mene isto lično tiče, lista koja pobedi SNS treba da odradi pun mandat i započne obnovu ovog društva. Mi ćemo se, vrlo izvesno, od ovih oporavljati jako dugo, ali neophodno je početi sa promenama što pre. Ukoliko, naravno, ni nova vlast ne bude radila kako treba, narod će imati šansu da dovede neke treće ljude (za smenjivost vlasti se svi zalažemo).

Po bilo kojem pitanju da se studentska lista opredeli, a da nije vezano za Vučića, izgubiće glasove. Rast se dešava dok on greši

Kako god, još nije poznato da li bi studentska lista htela da vodi tranzicionu vladu. Društvo mora da se menja u celini, nije samo do jednog čoveka, problem je mnogo veći, zašta 5 meseci nije dovoljno. Što se tiče ideologije, pa i tu nije lako odrediti ko je zašta, često nešto stave na papir, kao između ostalih i SNS, pa se ne drže toga u praksi. Glasati za neku opciju ne treba tumačiti kao da si im dao neograničeno poverenje i da si saglasan sa njihovom ideologijom u potpunosti, a još manje da ćeš biti saglasan sa nečim što će možda uraditi u budućnosti. Zbog toga ne valja ni kada kažu, glasali ste za ove, sada gledajte, eto vam... Ne može se znati šta će biti u budućnosti, ali svakako bilo bi dobro da se što manje prostora da bivšima, i napravi prostor za neke nove ljude.

Za 5 meseci SNS bi mogao da se konsoliduje i vrati na scenu još jači, ne treba rizikovati. Takođe, čim neke opozicione stranke najavljuju učešće na izborima, evidentno je da ni oni ne očekuju da naredna vlada bude tranziciona, naročito ne tako kratko oročena.
Društvo mora da se menja u celini, što nije lako ostvarivo, ali tek nije moguće ako se samo stoji i tapka u mestu, dok se jedinoj konkretnoj konkurenciji u poslednjih 15 godina traži dlaka u jajetu. Naravno da uvek ima onih koji su indiferentni, pa im je najmanja sitnica dovoljan razlog da izbojkotuju i ne glasaju ni za koga, ali mnogo su bitniji ljudi koji su spremni na pravu promenu i na njih se treba fokusirati.

Nije kao da vladajuća stranka ima jasan plan i program, niko ne glasa za njihovu ideologiju jer ona ne postoji.

Pa ta konkretna konkurencija je studentska lista, zar ne? Istraživanja pokazuju da potencijalno imaju podršku oko 40%, a možda i veću, dok najbliža opoziciona opcija ima 5-6%, ali u svakom slučaju jednocifren procenat. Zar onda nije logično da ta studentska lista, u slučaju pobede, ostane duže na vlasti i pozabavi se temeljnije društvom, ali uporedo radi i na daljem ekonomskom razvoju? Ne treba ništa da stane na X meseci ili godina, dok se ne reše neke loše tekovine, niti se promene mogu desiti preko noći.

Studentska lista isključivo može da pobedi ako uspe da dobar deo doskorašnjih glasača SNS-a, ubedi da treba da promeni mišljenje. Tu bi se moglo reći ovo što je Pokahontas napisao, da se rast podrške dešava dok predsednik greši, mada nije to tako jednostavno, niti on pravi neke bitno veće greške nego što je do juče. Mislim da je suština uveriti ljude da je i ono do juče bilo, u dobroj meri, nepovoljno.

Što se tiče opredeljivanja studentske liste o bilo kojoj temi, mislim da sam ranije pisao na forumu, stoji da ako se konkretno i nedvosmisleno izjasne o važnim temama, da neće naići na odobravanje dela potencijalnih glasača. To ne mora nužno da znači da bi izgubili glas, jer neki svakako žele promene, samo će se onda, u najboljem slučaju, kod dela birača pozitivno mišljenje o toj listi, pretvoriti u najmanje lošu. Doduše, neki već sada tako posmatraju stvari.

Studentska lista ne mora sama da izlazi sa mišljenjem o npr. putu ka EU, ali verovatno će ih pitati tokom kampanje ako bude nekih debata, a uglavnom budu. Ne mislim na debatu sa predsednikom 1 na 1, tome se ni ne nadam, već onim gde predstavnici nekoliko stranaka odgovaraju na razne teme uglavnom na RTS-u. Da li biste bili zadovoljni ako bi oni rekli da žele da nastave kontinuitet sedenja na dve stolice, i da su i za Istok i za Zapad? Pretpostavljam da je dobar deo vas opredeljen po tom pitanju, a oni šta god da odgovore, a naročito ako se svrstaju na jednu stranu, neće oduševiti sve potencijalne glasače.

Док се особе које предводе 'студентску листу' још не појављују, код мене у улици стиже предизборни асфалт. Да је жив председник, тј. будући премијер и куј га гласа.

Izbori
Back