Kupovina

Ne razumem ljude koji izvade celu platu odma u keš. To radi moja sestra i onda se misli gde da ih cuva.

Ja tako uvek. Onda odmah izdvojim trećinu i na nju zaboravim. Trošim ostatak i rasporedim ga tako ko da mi je to plata za ceo mesec.

@Endrega Ukrupniš po 5.000, štaviše ima bankomata koji samo njih i izbacuju ako je deljivo sa 5k, pa će stati, osim ako se radi o nekih milion dinara :) Ušteđevinu, tj. tu trećinu, takođe možeš držati na računu, štaviše, stavi na štednju, ako ne oročenu, onda onu po viđenju, pa na kraju meseca dobiješ i neki dinar više.

Inače, ni ja ne volim to, ok je imati par hiljada u kešu da se nađe za mesta gde ne primaju kartice, poput pijaca, ili za majstore ako popravljaju nešto, inače skoro sve ostalo bolje platiti karticom, i jednostavnije zbog kusura koji trgovci često nemaju da vrate u kešu, i zbog čuvanja novca.

Ja dignem sebi nekoliko hiljada da imam u novčaniku, ostatak je na kartici i gde god može da se plati karticom platim karticom, ne volim da nosim previše keša u novčaniku.

E da, kad smo kod štednje, zavisi od banke, npr. u Mobi je 2% godišnje za dinarsku štednju po viđenju, što znači da bi se zaradilo od kamate za mesec dana toliko da se može kupiti kilogram parizera po "boljoj ceni" (tj. da se zaradi oko 260 dinara), potrebno je da se na štednom računu ima oko 160.000 dinara. Eto primera :)

Kamate za oročenu dinarsku štednju su im 5% godišnje za period od 12 meseci, 4% za 6 i 3% za tri meseca.

Lakše objasniti na primerima :D Pa i kad se uzima kredit, većina ljudi nema predstavu na prvu koliko će ih koštati, tj. bitnije im je da im se kaže konkretna apsolutna vrednost, tipa ovoliko uzimate, toliko na kraju vraćate (bar kad je fiksna kamata u pitanju), nego da ti kažu efektivnu kamatnu stopu koja je npr. 12 ili 15%, ko će to u glavi odokativno da sračuna, jer se tu ne radi o procentu na ceo iznos pa da kalkulišu mesečni anuitet u glavi.

Moja sestra kad dođe iz Švedske u Bg, prvo što kupi u marketu je parizer.. Tako već godinama.. 😁

Navali narode na Evgeša bombone u marketu MERE Batajnica (ne znam za ostale iz istog lanca), akcija 1+1, tako da dobijete kilogram bombona za 171,90 dinara.

Evgeša kakao bombone ruske KDV grupe na bazi izmrvljenih vafli, bez veštačkih aroma i pojačivača ukusa, bogatog su ukusa, koji se harmonično prepliće sa laganom aromom koja izaziva apetit nakon otvaranja pakovanja. Ovaj desert ne samo da zadovoljava osećaj gladi, nego puni telo energijom i podstiče mentalnu aktivnost. Poslastica se odlično slaže sa toplim napitcima, što ga čini odličnim posluženjem tokom druženja sa najmilijima, prijateljima i kolegama sa posla. Još malo pa nestalo, zato trk po bombone proizvedene u Nižjnem Tagilu na Uralu i pojedite jednu ili dve slasno uz čaj ili kafu! :D

ev1.webp
380192286_704304571721462_6721589633290195341_n.webp

Da su ukrajinske pa da razmislim. 🤭

Inače, posle posla idem u Leon i odmah nakon toga sledi izveštaj! Stay tuned. 😍

Nije Evgeša nego Jevgeša. E na početku reči se transkribuje kao je (tako se i čita)

Zapravo, oni koriste i latinični natpis EVGESHA, a ne samo ćirilični...

To znam, da prilikom transkripcije na engleski idu ćirilično e za e. Što je pogrešno. Tipičan primer ti je žensko ime Елена, koje treba da se prenosi kao Jelena. Mada najoreciznije bi bilo Jeljena

Bio na pauzi do Leona. Trenutno ništa specijalno nisam video, ali evo nekih stvaro koje su mi privukle pažnju.

20230921_151620.jpg

Seckani halapenjo, ovo bi mi bilo top za burgere koje pravim, cena presmešna. Mrzeće me da vučem tegle sa sobom u NS, doduše.

20230921_151706.jpg

Gulaš i makarone u konzervi. Morao da kupim, naravno. 😂

20230921_151729.jpg

I kao i uvek, brdo nekih nemačkih keksova, ja uzeo ovaj sa jabukama. Video sam i nemačku kopiju BelVita keksića, možda probam i to do ponedeljka.

20230921_151833.jpg

Nešto od slatkiša je i iz Holandije.

Last edited:
Zanimljivo deluje ta roba, a i jeftina je.

Ono što je zanimljivo kod njih jeste da ako ti se nešto dopadne bolje da odmah kupiš celu kutiju ovako sa rafa jer je velika verovatnoća da više nikad nećeš videti to ponovo. Prosto uvek menjaju te nemačke proizvode, ne znam zašto, možemo samo da pretpostavljamo.

Tako su po smešnoj ceni dok sam studirao imali ove predivne kisele bombone:

C_HSourWinegums180g_720x.jpg

Tad sam ih video i više nikad u životu. :) Nekih mesec dana su imali.

Pa to kao u carinakoj radnji na Banjici, gde se prodaje zaplenjena roba po baš povoljnim cenama...

Back