md Moldavija 2022: Zdob şi Zdub & Fraţii Advahov - Trenulețul

Moldavija
@rintintin
Rekao bih da je po malo od oba. Ta težnja za ujedinjenjem sa Rumunijom postoji jako dugo. Ali i jako dugo postoji otpor velikog dela stanovništa (uglavnom Rusa i Gagauza, pa i Bugara) toj ideji. Tako da je ovo delom i mala provokacija tom delu stanovništa, ali nesumljivo da delom jeste i EU pamflet.
Morao bih i da te ispravim oko postojanja dileme vezane za naziv jezika. Dilema kod onih kojima je to maternji jezik zapravo i nema, teško da će neko ko je Moldavac reći da govori moldavski, već će reći rumunski jezik. U školama se predmet zove rumunski jezik i književnost. Ali sa druge strane rusko stanovništo će vrlo redovno reći da je to moldavski jezik... što je sa jedne strane i jadno, zato što oni za sve ove godine od nezavisnosti taj jezik nisu naučili da govore ili ne žele da ga govore.
 
Moldavija je istorijska rumunska zemlja i područje gde se formirala rumunska nacija. Ne znam zašto se to uopšte dovodi u pitanje.
Ma naravno, pa oko njihove neupitne usmerenosti na Rumuniju se svi slažemo, nije se konkretno to dovelo u pitanje.

@MilanB Aha, jasno, ja sam čitao ranije zapravo o nekim više lingvističkim raspravama gde se uopšte diskutuje pojam "moldavskog" jezika, baš u tom kontekstu da se to relativno obesmišljava i da to zapravo jeste jelte rumunski, pa mi je zadelovalo da na nekom institucionalnom i političkom nivou možda postoje neke težnje ka "moldavizaciji" jezika (čim lingvisti kao nešto reaguju). Ali nisam znao da to svakako ni izbliza nije slučaj, hvala što si potvrdio tu jezičku situaciju onako kako mi je zapravo i delovala, mislim, i napisah u svom ranijem postu da je to prosto rumunski.
Znači, ako sam razumeo, nije toliko do samog Pridnjestovlja, koliko do davanja do znanja tj. potvrđivanja tim ostalim manjinama šta je bila i biće neka težnja moldavskog naroda. Jedino, priznajem, nije mi delovalo toliko da je sama pesma izvorno po sebi neka specijalna pro-EU simbolika, s obzirom da mi se čini da su je odabrali pre nego što je krenuo napad na Ukrajinu, a posebno pre nego što je uopšte krenulo da se priča da bi se sukobi hipotetički mogli proširiti na Pridnjestovlje i/ili Moldaviju. Ali, napisah već pre, razumem da se sada i to značenje daje pesmi.
 
Upravo to, više je to mala provokacija ostalim nacijama u zemlji, a dodatno tome dobrinosi i što je pevač Zdob și zduba Rus po nacionalnosti.
Koliko znam pesma nije bila ni rađena za ESC, već je odluka o prijavljivanju iste za ESC došla naknadno. Naravno, zbog aktuelne situacije oko Ukrajine i samog apliciranja Moldavije za EU, tekst automatski dobija i drugačiju konotaciju, mada mislim da nije to bila prvobitna namera.
 
Ovi da pjevaju o tome kako se pas posrao na cestu i da od toga naprave dernek i kolo, prošli bi, zbilja su čudo
 
Oni su baš imali sreće pa su upali u ovo polufinale sa gomilom balada i parastosa
 
Očekivano prošli, ali nisu zauzeli mjesto nikome za koga sam baš navijao pa mi nije ni žao toliko
 
Obožavaju ovo ovde, i meni je sasvim ok, ali mi da smo poslali popljuvali bi nas.. Haha 🤣
 
Od ovog ishoda sam zapravo najviše strahovao, ali ovo je tako televote materijal, tako da sam i očekivao. No dobro, mora se neka pesma iskoristiti za piš pauzu i u finalu.
 
Oni su baš imali sreće pa su upali u ovo polufinale sa gomilom balada i parastosa
A zašto onda tu sreću nisu iskoristile dinamične pesme iz Albanije, Austrije, Letonije, Bugarske i Danske?
Nikako se ne bih složio sa ovim jer su, sem njih i Norveške, eventualno Ukrajine, sve ostale balade prošle u finale. Svakako su se istakli i smatram da bi bez ikakvog problema prošli i iz drugog polufinala.
 
  • Like
Reactions: Mrm
Evo od samog jutra svi u mojoj okolini pricaju o Moldaviji. Svi je pustaju. Svi odusevljeni, ljudi koji su je sinoc prvi put culi. Ne bi me iznenadilo sada da ovo zavrsi jako visoko u finalu.
 
Moldavci ako pobede garant će neko drugi organizovati, nema šanse da će oni uspeti sve to da odrade.
 
Moldavija lagano top 10, publika ima ovo da izglasa do besvesti
 
Back
Top